Terapii alternative care susțin fertilitatea
Infertilitatea afectează între 7 și 17% dintre cupluri în Statele Unite. Majoritatea femeilor care doresc să-și îmbunătățească fertilitatea aleg calea medicală, adică tehnologia de reproducere asistată (ART), precum fertilizarea in vitro.
 
Totuși, un număr tot mai mare de femei, număr care este în continuă creștere, apelează la metode alternative, cum ar fi acupunctura, tratamente pe bază de plante, diete speciale, yoga sau masaj, ca metodă de înlocuire sau complementară ART. Medicina alternativă este adesea percepută ca fiind mai puțin costisitoare, mai „naturală” sau mai blândă decât opțiunile medicale convenționale.
Aceasta mai include vitamine, minerale și terapii precum medicina tradițională chineză, chiropractica, naturopatia, osteopatia, acupunctura, homeopatia, reflexologia și aromaterapia.
 
Studiile demonstrează faptul că medicina alternativă și complementară poate avea un real beneficiu, fiind utilizată pe o scară tot mai largă și de către pacienți cu afecțiuni cronice, oncologice, boli de inimă sau Alzheimer.
Programele de pediatrie își extind, de asemenea, serviciile în domeniul terapiilor alternative pentru a crește eficiența tratamentelor tradiționale pentru autism, tulburări de deficit de atenție, astm și multe altele.
 
TERAPIILE ALTERNATIVE ȘI INFERTILITATEA
Medicina alternativă și complementară nu este menită să înlocuiască abordările medicale tradiționale, ci mai degrabă să ofere pacienților un plan de tratament cuprinzător care utilizează toate căile posibile.
Infertilitatea poate fi considerată ca fiind una dintre cele mai dificile experiențe din viață și credem că oferirea de terapii alternative poate fi de folos pe mai multe planuri. Practicile care au oferit cele mai mari beneficii sunt acupunctura, intervențiile nutriționale și tehnicile de management al stresului.
 
Acupunctura și schimbarea obiceurilor nutriționale au fost strâns corelate cu creșterea șanselor de a avea o sarcină în rândul femeilor care suferă de infertilitate. Unele dintre beneficiile terapiilor alternative sunt mai puțin directe, dar totuși valoroase.
Înainte de a lua în considerare aceste practici complementare, este esențial ca pacienții să înțeleagă bine riscurile și beneficiile asociate, precum și eficacitatea generală, la fel ca în cazul terapiilor convenționale.
 
Hai să trecem împreuna rapid prin câteva dintre aceste practici.
 
Acupunctura
 
Probabil știi că acupunctura implică introducerea unor ace mici și subțiri în anumite puncte ale corpului, dar este posibil să nu știi care anume sunt beneficiile pe care ți le poate aduce.
Conform medicinei tradiționale chineze, acele deblochează energia (sau chi) și cresc fluxul sanguin pentru a induce o stare de echilibru în organism. Potrivit medicilor occidentali, acupunctura stimulează sistemul nervos să elibereze substanțe chimice care ajută la atenuarea durerii și promovarea vindecării.
 
În ceea ce privește fertilitatea, acupunctura poate îmbunătăți alimentarea cu sânge a organelor de reproducere, poate stimula hormonii, poate regla ovulația și poate reduce stresul - toate acestea pot duce la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.
Din acest motiv, acupunctura este unul dintre cele mai populare practice complementare pentru fertilitate, inclusiv pentru bărbați.
Acupunctura poate fi o interventie în sine sau poate face parte dintr-un plan de tratament holistic care poate include plante medicinale, consiliere nutrițională sau alte tehnici.
 
Dieta – un stil de viață mai sănătos
 
Consumul de alimente bogate în fibre, proteine vegetale și grăsimi mononesaturate poate fi asociat cu un risc mai scăzut de infertilitate, potrivit unui studiu de la Universitatea Harvard.
 
Un alt exemplu specific în care dieta poate afecta ratele de sarcină este pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOPC), o tulburare endocrină comună care poate provoca infertilitate.
S-a demonstrat că PCOS este adesea asociat cu rezistența la insulină, iar o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați poate îmbunătăți simptomele PCOS, inclusiv fertilitatea.
 
O dietă sănătoasă poate îmbunătăți sau crește șansele unei sarcini, însă aceasta nu poate oferi garanția succesului.
 
Vitamine și suplimente
 
Similar cu modul în care o dietă sănatoasă ar putea fi benefică în ceea ce privește creșterea fertilității, asigurarea aportului necesar a anumitor nutrienți ar putea fi la fel de importantă în acest sens.
 
De exemplu, unele studii sugerează că infertilitatea ar putea fi asociată cu o deficiență a unor nutrienți precum vitaminele D, B6 și B12.
Administrarea de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, ar putea ajuta la creșterea fertilității prin întărirea apărării organismului împotriva radicalilor liberi.
 
Dacă totuși acești nutrienți sunt deja furnizați prin dietă, nu este necesară suplimentarea lor.
 
Yoga și masaj
 
Ideea din spatele utilizării masajului și yoga și în cazul infertilității este că stresul poate afecta fertilitatea, iar yoga și masajul reduc stresul.
 
Yoga este o practică spirituală străveche care combină posturile fizice (asane) cu tehnici de respirație și meditație. Cercetările arată că yoga poate ajuta la creșterea ratelor de fertilitate în rândul femeilor supuse tehnologiei de reproducere asistată (ART), prin scăderea nivelului de stres și scăderea nivelului hormonului cortizol, care poate interfera cu fertilitatea.
Un studiu al Societății Americane de Medicină Reproductivă afirmă că, „deși un nivel de stres scazut, nu poate, în sine, să ducă la o sarcină, dezvoltarea unor strategii de adaptare mai bune pentru a gestiona stresul, te poate ajuta să te simți mai bine.”
 
 
 
În continuare, te invit să lași mai jos în comentarii contactele terapeuților cu care ai lucrat pentru a îți îmbunătăți fertilitatea, sau sănătatea, în general. La botaniq.ro credem în puterea lui ÎMPREUNĂ, pentru că doar împreună reușim să aducem mai multă claritate, ajutor real și împuternicire femeilor care au nevoie.
 
Așadar, tu ce terapeuți specializați în medicina alternativă recomanzi?
 
Surse:
https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/natural-fertility-treatments.aspx
https://brighamhealthhub.org/alternative-treatments-for-infertility/
https://www.chatelaine.com/health/four-alternative-fertility-treatments-to-help-you-conceive/