Vrei să faci cele mai bune alegeri pentru tine și familia ta, însă într-o lume în care ai la dispoziție sute sau mii de variante pentru orice produs, devine din ce în ce mai greu să faci o selecție. Acest lucru este valabil și în cazul suplimentelor alimentare, care beneficiază de foarte mult marketing, însă în prea puține cazuri poți să afli ce stă la baza afirmațiilor despre eficiența acelor produse.

 

Tocmai de aceea, vrem să facem puțină lumină în lumea suplimentelor lipozomale. Acestea au devenit foarte populare în ultimul timp și tocmai de aceea e necesar să facem diferența între un supliment lipozomal de foarte bună calitate și unul care se folosește de această denumire nefondat.

 

Te invităm să parcurgi articolul de mai jos și suntem aici să îți răspundem la orice întrebări ai avea. Știm că este o lectură mai lungă, însă te asigurăm că vei găsi informații interesante. Ne-am dorit să explicăm pe larg acest subiect și sperăm să îți fie de folos!

 

suplimente lipozomale timeline

 

SUPLIMENTELE ALIMENTARE

 

1. Tipuri de suplimente

2. Grad de absorbție

3. Toleranța și sănătatea intestinală

 

TEHNOLOGIA LIPOZOMALĂ

 

1. Absorbția în cazul tehnologiei lipozomale

2. Ce este tehnologia lipozomală?

3. Diferența între un supliment tip emulsie și unul lipozomal

4. Ce sunt lipozomii?

5. Ce sunt fosfolipidele?

 

BENEFICIILE TEHNOLOGIEI LIPOZOMALE

 

1. Biodisponibilitate crescută și absorbție la nivel celular

2. Absorbție intestinală accelerată

3. Toxicitate redusă

4. Protecția intestinului

 

STUDII CLINICE LivOn Labs - Altrient

 

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

 

1. Cum alegi un supliment lipozomal?

2. Cum se administrează suplimentele lipozomale?

 

suplimente alimentare

 

1. Tipuri de suplimente

În momentul de față, există variante diverse de suplimente alimentare - cele care se administrează pe cale orală sunt sub formă de pudre, capsule, tablete, emulsii sau lipozomale și mai sunt suplimentele care se administrează intravenos.

 

 

Ceea ce le diferențiază este gradul de absorbție. Acesta este cel mai important aspect pe care să îl ai în vedere atunci când alegi să cumperi un supliment alimentar.

 

 

2. Gradul de absorbție

Absorbția unui supliment e influențată de mai mulți factori:

- de mecanismul de livrare

- de forma/formula acelui supliment (pe blogul nostru, poți citi un articol cuprinzător despre diferențele dintre ascorbat de sodiu sau acid ascorbic sau ascorbyl palmitate

- de toleranța intestinală

 

 Practic, având în vedere toate aceste trei elemente cheie, oamenii de știință încearcă să creeze suplimente care să îndeplinească concomitent toate aceste aspecte astfel încât suplimentul rezultat să aibă un grad cât mai mare de absorbție. Cel mai frecvent, întâlnim acele formule îmbogățite cu piperină pentru creșterea absorbției. Însă, surpriza ultimilor ani o reprezintă suplimentele lipozomale - acestea reușesc să aibă o biodisponibilitate (absorbție) extrem de ridicată, chiar și în cazul suplimentelor cu vitamine care, în mod normal, prin administrare orală, aveau un grad foarte scăzut de absorbție.

 

 

3. Toleranța și sănătatea intestinală

Așa cum am menționat mai sus, gradul de absorbție este în strânsă legătură cu toleranța intestinală, implicit cu sănătatea intestinală. Ceea ce se întâmplă în intestin (supranumit și al doilea creier) se va manifesta în alte părți ale corpului și tot ceea ce facem zi de zi se va manifesta în intestin.

 

Există cercetări recente care sugerează un rol benefic al vitaminelor pentru sănătatea intestinului și prezintă dovezi puternice că patru vitamine pot ajuta la limitarea inflamației și la menținerea unei bariere intestinale sănătoase - este vorba despre vitaminele A, C, D și E.

 

 Toleranța intestinală a unui supliment depinde de:

- Ingredientele folosite

- Formula produsului respectiv

- Biodisponibilitatea ingredientelor

- Mecanismul de livrare

 

De exemplu, vitamina C se oxidează rapid, iar formulele care conțin îndulcitori scad semnificativ gradul de absorbție pentru că procesul are loc pe etape, iar întâietate are glucoza (atât vitamina C, cât și glucoza folosesc receptorii insulinici).

 

tehnologia lipozomala

 

1. Absorbția în cazul tehnologiei lipozomale

Comparațiile între suplimentele clasice (tablete sau pulbere) și cele lipozomale au demonstrat că aportul de nutrienți lipozomali are ca rezultat o retenție mai lungă a acestora în sânge. Spre exemplu, în cazul vitaminei C: un studiu recent arată că doar 200 mg de vitamina C se absorb în organism, indiferent de câte alimente bogate în vitamine C sau suplimente clasice consumăm. Însă, în cazul administrării unui supliment lipozomal cu vitamina C, concentrațiile plasmatice de ascorbat au rămas la nivelul de 100% creștere timp de 3 ore pentru ascorbatul neîncapsulat și mai mult de 4,5 ore pentru ascorbatul lipozomal. Procentul maxim de creștere a ascorbatului a fost același pentru ambele formulări și a ajuns la 150% -170%.

 

Acesta e cazul și altor vitamine hidrosolubile și aici intervine tehnologia lipozomală.

 

 

2. Ce este tehnologia lipozomală?

Tehnologia lipozomală a fost provocarea cea mai mare a oamenilor de știință în ceea ce privește crearea unui supliment eficient. Aceștia își doreau dezvoltarea unei tehnologii sigure prin care medicamentele și nutrienții să ajungă țintit la destinație, fără a afecta celulele sănătoase, dar și fără să fie afectați de sucurile gastrice. Astfel, au ajuns la metoda de încapsulare lipozomală a vitaminelor și nutrienților - o metodă de livrare direct la nivel celular, prin încapsularea nutrientului într-o bulă microscopică de fosfolipide, protejându-l de efectele oxidative ale sucurilor digestive și asigurând astfel o biodisponibilitate excelentă.

 

Eficiența tehnologiei lipozomale este dată de faptul că nutrienții sunt încorporați în lipozomi și asigură o biodisponibilitate de până la 99%. Lipozomii se aseamănă cu membranele celulare, astfel că nu sunt implicate procese mecanice deoarece absorbția se face prin difuzie datorită mărimii lipozomilor. Mai mult, aceștia asigură livrarea nutrienților și a vitaminelor acolo unde organismul are mai mare nevoie de ele.

 

3. Cum faci diferența între un supliment tip emulsie și unul lipozomal?

Trebuie să știi că o emulsie este un tip de coloid format prin combinarea a două lichide, care în mod normal nu se amestecă. Într-o emulsie, un lichid conține o dispersie a celuilalt lichid, iar ca exemple comune de emulsii putem aminti gălbenușul de ou, untul sau maioneza. Procesul de amestecare a lichidelor pentru a forma o emulsie este numită emulsificare. Chiar dacă emulsiile cresc gradul de absorbție, acest lucru nu înseamnă că sunt lipozomale. Pentru a formula un produs lipozomal e nevoie de o tehnologie specială.

 

4. Ce sunt lipozomii?

Pentru a vorbi despre tehnologia lipozomală, trebuie mai întâi să vorbim despre lipozomi. Lipozomii sunt mici bule umplute cu lichid, preparate artificial și formate dintr-un strat dublu de fosfolipide nontoxice.

Lipozomii au proprietăți unice care pot îmbunătăți performanța produselor prin creșterea solubilității ingredientelor, îmbunătățirea biodisponibilității și îmbunătățirea absorbției intracelulare.

 

Așadar, mai concret, lipozomii pot stoca, proteja și transfera cantități substanțiale de medicamente în timp ce sunt bine tolerate de către organismul receptor. Potențialul acestei tehnologii este uriaș ținând cont că de aceeași metodă de livrare pot beneficia și vitaminele și minerale - esențiale în menținerea unei stări de sănătate bune.

 

 

5. Ce sunt fosfolipidele?

Fosfolipidele, împreună cu alți nutrienți, cum ar fi vitaminele B, sunt esențiale pentru funcționarea creierului. Cu puțin sprijin din partea acestor acizi grași esențiali și co-factori, creierul tău poate funcționa la cel mai înalt nivel până la vârste avansate.

 

Pentru ca celulele creierului să-și îndeplinească toate funcțiile vitale, este esențial ca hormonii, neurotransmițătorii și alte materiale să poată intra şi ieşi din celule. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o membrană celulară dinamică și flexibilă. 

 

Toate lipidele (grăsimile) care conțin fosfor sunt numite fosfolipide și posedă proprietăți „amfifile”, care le permit să se aranjeze în straturi paralele, formând o structură fosfolipidică care se înfășoară în jurul celulei creând o membrană celulară care funcționează în mod optim. Acest strat conține acizi grași, cum ar fi fosfatidilcolina și fosfatidilserina și acționează ca o barieră semi poroasă între conținutul celulelor și mediul exterior, protejand-o de agenții patogeni.

 

Fosfolipidele sunt vitale pentru stabilitatea și fluiditatea membranelor celulare și influențează direct chimia creierului care ajută la reglarea stării de bine, a memoriei, a concentrării și a clarităţii.

 

- sunt "cărămizile" primare ale membranei celulare;

- sunt "containerele" care dețin materia vie din fiecare celulă;

- dau formă și asigură protecție tuturor structurilor celulare: nucleul, mitocondria, etc;

- funcționează ca o "mănușă" pentru fiecare celulă oferind protecție față de substanțele chimice și agenții patogeni care pot afecta / distruge funcțiile fiecărei celule.

 

designul unui lipozom

 

 

 

 

beneficiile tehnologiei lipozomale

 

Folosirea tehnologiei lipozomale are următoarele beneficii:

 

- Biodisponibilitate crescută și absorbție la nivel celular: în cazul suplimentelor și medicamentelor lipozomale, biodisponibilitatea este mai mare, ceea ce înseamnă că acestea sunt absorbite mai rapid, dar și în cantitate mai mare.

- Toxicitate redusă: intrucat substanțele active țintesc lipozomii, restul celulelor nu sunt afectate de acestea, ceea ce înseamnă că tehnologia lipozomală reduce toxicitatea. Acest lucru este benefic în special în cazul tratamentul oncologice.

- Absorbție intestinală accelerată: și absorbția intestinală este accelerată de tehnologia lipozomală, biodisponibilitatea suplimentelor lipozomale fiind crescută.

- Stabilitate crescută a nutrienților: lipozomii permit nutrientului să aibă o stabilitate mai bună.

- Protecția intestinului de agenții potențial iritanți: tehnologia lipozomală permite protejarea intestinului de agenții care ar putea pătrunde în sistemul gastrointestinal, provocând daune.

- Biodisponibilitate mai mare a medicamentului / nutrientului: medicamentul sau nutrientul administrat prin folosirea tehnologiei lipozomale are o disponibilitate mai mare, ceea ce înseamnă că este absorbit mai rapid, făcându-și efectul într-un timp mai redus.

 

 

 

studii clinice

 

Studii clinice LivOn Labs - Altrient

Producătorii Altrient® sunt cei care au lansat primele suplimente lipozomale, dedicate atât sănătăţii, cât şi frumuseţii. Cu o experiență de peste 25 de ani, LivOn Labs au stabilit standardele pentru formule excepționale de înaltă calitate. Fiecare formulă este dezvoltată în departamentul de Cercetări și Dezvoltare timp de 24 luni, de profesioniști cu peste 25 de ani experiență în utilizarea tehnologiei lipozomale. Această perioadă este mai lungă decât la majoritatea suplimentelor, dar acesta este timpul necesar pentru a dezvolta o formulă, a pregăti mostre, a le testa stabilitatea și eficiența.

 

 Metoda inovatoare pentru livrarea de nutrienți,  Lypo-Spheric™ (Tehnologia de Ȋncapsulare a Lipozomilor) a fost utilizată cu succes de mai mulți ani în cercetarea medicală și farmaceutică, fiind un mijloc de a furniza medicamente sau alți agenți terapeutici țesuturilor specifice. Produsele Altrient® sunt primele care valorifică această metodă în suplimentele de sănătate.

 

În felul acesta, absorbţia este maximă şi aproape toate substanţele nutritive rămân intacte. În plus, sunt rapide şi eficiente - ajung în câteva minute unde este nevoie şi încep să acţioneze. De asemenea, puritatea suplimentelor Altrient® contribuie la rezultatele excepţionale: nu conţin zahăr, ingrediente GMO sau ingrediente artificiale (coloranţi, arome, îndulcitori).

 

 

Cel mai studiat supliment lipozomal este Altrient®, astfel că la baza tuturor afirmațiilor legate de eficiența produselor există studii clinice care să ateste acele lucruri.

 

Rezultate uimitoare: creşterea elasticităţii pielii cu 61%

 

Un studiu clinic arată că administrarea a 3 pliculeţe de vitamina C lipozomală Altrient®, în fiecare zi, timp de doar 16 săptămâni, are rezultate uimitoare: creşte elasticitatea celulelor pielii cu 61%. De asemenea, aceasta îmbunătăţeşte nivelul de hidratare a pielii şi o ajută să producă mai mult colagen, atenuează petele pigmentare şi previne apariţia altora noi. În plus, în urma studiului, 100% dintre participanţi au declarat că ar renunţa la produsul lor favorit anti-aging în favoarea vitaminei C lipozomale.

 

studiu 1

studiu 2

 

 

Un alt studiu publicat în martie 2019 în Jurnalul de medicina Ortomoleculara privind nivelul de acid ascorbic la nivel celular în urma administrării vitaminei C lipozomale Altrient comparat cu vitamina C pulbere  a evidențiat: dubla concentrație de acid ascorbic la nivelul globulelor albe (responsabile cu imunitatea) în urma administrării Altrient C, precum și perioada de înjumătățire (perioada cât este prezent nutrientul în sânge) de 2 ori mai lungă decât în cazul pulberii.

 

Sursa - Dr. Robert D Milne - un studiu intensiv asupra Tehnlogiei Încapsulării Lipozomale folosite de LivOn Labs  (JOM, VOLUME 34, NUMBER 1 PUBLISHED: MARCH 2019- The Levels of Ascorbic Acid in Blood and Mononuclear Blood Cells After Oral Liposome-Encapsulated and Oral Non-Encapsulated Vitamin C Supplementation, Taken Without and with IV Hydrocortisone)

 

Un alt studiu publicat în Jurnalul de medicină Ortomoleculară în 2011, în urma dezastrului nuclear de la Fukushima, evidențiază capacitatea de protecție a Vitaminei C împotriva radiațiilor, muncitorilor responsabili cu decontaminarea fiindu-le administrat un cocktail de anti-oxidanți: Vitamina C (12.000 mg Acid Ascorbic SAU  3000 mg de vitamina C Lipozomală LivOn Labs), Acid Alfa Lipoic, Vitamina E, Seleniu și Zinc.

 

Sursa - (JOM, Volume 26, Number 3, 2011- Vitamin C as Protection Against Radiation Exposure)

 

 

Dr. Thomas E. Levy – cardiolog și autor al cărții Primal Panaceea, expert recunoscut în cercetarea vitaminei C - “A compara biodisponibilitatea celorlalte suplimente orale de vitamina C cu administrarea lipozomală orală a lui Altrient este ca și cum ați compara un pistol cu apă cu un furtun de incendiu. Nu numai că sunt convins că eficacitatea vitaminei C Altrient® depășește cu mult orice supliment tradițional de vitamina C orală, însă experiența mea personală recentă cu aceasta sugerează că uneori poate fi mai bună decât vitamina C injectabilă.”

 

Dr. Steve Hichkey, Dr. Hillary Roberts -  “Ascorbatul: Știința din spatele Vitaminei C” au demonstrat că se pot obține concentrații plasmatice de vitamina C mult mai mari decât cele menționate de Institutul pentru Sănătate Publică prin administrarea de vitamina C lipozomală

 

Dr. Bolhuis – a obținut concentrații plasmatice de 512 micromol/litru folosind vitamina c tradițională și Altrient C

 

Katy Sunnassee, Editor Top Santé, Marea Britanie- a consumat 3 plicuri pe zi timp de 3 luni pentru rezultate spectaculoase:

 

- Creșterea elasticității pielii cu 89%

- Creșterea nivelului de collagen cu 39%

- Creșterea nivelului de hidratare cu 17%

- Reducerea eritemului cu 16%

 

Studiu Independent Princeton Consumer Research a demonstrat o creștere semnificativă a elasticității pielii după 16 săptămâni de utilizare a 3 plicuri/ zi de vitamina C.

 

 

 

intrebari frecvente

 

1. Cum alegi un supliment lipozomal?

Ce trebuie să ai în vedere când alegi un supliment lipozomal:

Tehnologia - pentru a crea un produs lipozomal este necesară o tehnologie specială care incorporează nutrientul în fosfolipide fără a le oxida sau deteriora. Simpla incorporare a nutrientului într-o emulsie, chiar și în prezența ultrasunetelor, nu garantează formarea lipozomilor, cu atât mai mult a unor lipozomi de dimensiuni optime pentru absorbție. Tocmai din acest motiv produsele lipozomale sunt mai costisitoare. Cand alegeți un anumit brand asigurați-vă că sunt de la un producător cu experiență, specializat, care are studii în spate. Un producător care a rezistat pe piață 5, 10 sau chiar 25 de ani (precum LivOn Labs) este un producător care a dovedit deja că are în portofoliu produse de calitate.

 

Ingredientele - pentru un produs de calitate este nevoie de materie primă de calitate, care să provină din surse sigure, să fie testate privind puritatea și eficiența. Un produs lipozomal care conține organisme modificate genetic sau proteina din soia poate face mai mult rău decât bine pentru ca absorbția se face la nivel celular. Sunt producători care testează fiecare lot de ingrediente separat, în laboratoare independente, testând chiar și markerii ADN. Fiți atenți la eticheta produselor. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine. Doar esențialul.

 

Formulele - puțini producători dedică timp și resurse cercetării pentru identificarea celor mai bune formule, cu cei mai stabili lipozomi, care să își păstreze consistența și eficiența până la data de expirare a produsului, la temperaturi variate. Unul dintre acesția este LivOn Labs. Fiecare produs din portofoliul LivOn Labs petrece 24 luni în departamentul de cercetare înainte de a fi lansat, fiind testat în mai multe etape ale producției. 

 

Dimensiunea lipozomilor - pentru o absorbție la nivel celular lipozomii trebuie să aibă o anumită dimensiune. Dacă sunt prea mici (sub 100 nm) se dispersează, se pierd, iar dacă sunt prea mari (peste 200 nm) nu se absorb.

 

Studii privind eficiența - mulți producători se laudă cu rata de absorbție de 98% citând în fapt studiile efectuate de alți producători pe propriile produse. Studiile efectuate pe produsele LivOn Labs (Altrient în Europa) privind nu doar absorbția, ci și eficiența (dubla concentrație de vitamina C la nivelul globulelor albe - responsabile cu imunitatea - față de vitamina C pulbere) sunt cele mai des citate inclusiv de alți producători.

 

2. Cum se administrează suplimentele lipozomale?

 

cum se administreaza altrient

 

Datorită formulei lipozomale, suplimentele Altrient sunt sub formă de gel şi fiecare doză este ambalată individual pentru a preveni oxidarea. Trebuie doar să goleşti conţinutului unui plic într-un pahar cu puţină apă. Gelul nu este solubil în apă, astfel că nu se va dizolva - se va bea pur şi simplu dintr-o singură înghiţitură, de preferat pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă. Nu este recomandat să fie pus în apă fierbinte sau ceai şi nici amestecat la blender, deoarece aceste acţiuni vor distruge lipozomii.

 

 

 

suplimentele altrient

 

Descoperă gama de suplimente lipozomale Altrient® aici: complex B-uri, glutation, carnitină, acid R-Alpha lipoic şi pentru a fi la curent cu noutăţi poţi urmări aici pagina de Facebook Altrient® Romania sau pe Instagram Altrient Romania.