Fertilitatea masculină. Factori de risc, cauze, soluții

Infertilitatea afectează 15% din cupluri și este definită ca lipsa apariției sarcinii după o perioadă de încercare de 1 an, timp în care cuplul are contacte sexuale regulate și neprotejate.

Până în anii 2000, infertilitatea era legată în special de incapacitatea femeii de a obține o sarcina, dar infertilitatea nu este doar problema unei femei. Și bărbații se pot confrunta cu probleme de fertilitate.

cauzele infertilitatii

În general, infertilitatea la bărbați are legătură cu una, sau mai multe dintre următoarele probleme:

  • producția ineficientă de spermatozoizi (spermatozoizii sunt produși în testicule pe parcursul a 2.5 luni)
  • numărul de spermatozoizi ( un număr normal de spermatozoizi variază de la 15 milioane de spermatozoizi la peste 200 de milioane de spermatozoizi/mililitru (ml) de material seminal. Orice mai puțin de 15 milioane de spermatozoizi/mililitru sau 39 de milioane de spermatozoizi/ejaculare este considerat scăzut. Un număr scăzut de spermatozoizi este denumit oligospermie)
  • morfologia spermatozoizilor (spermatozoizii trebuie să aibă o anumită formă și mărime pentru a fi capabili de a fertiliza ovulul)
  • motilitatea spermatozoizilor (capacitatea spermatozoizilor de a “înota”. Atunci când se ia în considerare procentul de spermatozoizi care se pot deplasa într-o anumită probă de spermă, orice valoare peste 40% este în general considerată normală. O motilitate scăzută se numește astenospermie sau astenozoospermie)

healthy or normal semen

În iulie 2017 a apărut un raport al ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) care analizează fertilitatea masculină în ultimii 45 de ani. Rezultatele au fost alarmante. Prin examinarea a 7.500 de studii și efectuarea unei analize de meta-regresie pe 185 de studii între 1973 și 2011, cercetătorii au descoperit o scădere a concentrației de spermă cu 52,4% și o scădere cu 59,3% a numărului total de spermatozoizi, în rândul bărbaților din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă (adulți care nu a fost selectați pe baza statutului lor de fertilitate).

Numărul de spermatozoizi este strâns legat de fecunditate masculină și este o componentă crucială a analizei materialului seminal, primul pas pentru identificarea infertilității la bărbați. Înaintea acestei meta-analize, finanțarea și cercetarea s-au axat în mare măsură pe femei ca fiind cauza decisivă a scăderii fertilității.

„Scăderea numărului de spermatozoizi a reprezentat o mare îngrijorare de când a fost raportată pentru prima dată în urmă cu douăzeci și cinci de ani. Acesta meta-analiză arată, pentru prima dată, că acest declin este puternic și în plină desfășurare. Faptul că declinul este văzut în țările occidentale sugerează cu tărie că substanțele chimice din comerț joacă un rol cauzal în această tendință ", dr. Shanna H Swan, profesor la Departamentul de Medicină de Mediu și Sănătate Publică de la Școala de Medicină Icahn, Mount Sinai, New York.

În timp ce studiul actual nu a examinat cauzele declinului, infertilitatea la bărbați a fost anterior asociată cu următorii factori de risc:

  • influențele de mediu și stilul de viață, inclusiv expunerea chimică prenatală, expunerea la pesticide, fumatul, stresul și obezitatea
  • vârsta
  • medicația (chimioterapice, antidepresive, hipertensiune arterială)
  • afecțiuni medicale ( testicole necoborâte, varicocel, ejaculare retrogradă, prezența anticorpilor care atacă spermatozoizii, nivel scăzut de hormoni)
  •  

 Ce măsuri pot fi luate pentru îmbunătățirea parametrilor spermogramei?

  • Include în alimentație mai multe fructe și legume verzi, redu consumul de carne;
  • Fă sport regulat. Într-un studiu din 2014 în care s-au analizat 433 de eșantioane de material seminal de la 231 de participanți s-a evidențiat faptul că bărbații care făceau activități în aer liber sau ridicau greutăți timp de aproximativ 3,2 ore pe săptămână aveau un număr de spermatozoizi de până la 42% mai mare decât bărbații care nu făceau activități fizice;
  • Asigură un nivel optim de nutrienți ca vitamina C, vitamina D, lycopen. Un studiu din 2015 pe 200 de bărbați care au consumat 1000 mg de vitamina C a evidențiat o creștere a motilitatii și concentrației de spermatozoizi. Efectul a fost cu atât mai evident când a fost coroborat cu scăderea în greutate. Un studiu din 2015 pe 102 cupluri a arătat că partenerele de sex feminin ale bărbaților cu niveluri normale de vitamina D în probele de sânge au înregistrat rate de sarcină mai ridicate decât cele ale căror parteneri aveau deficit de vitamina D, în ciuda diferențelor minore în ceea ce privește numărul de spermatozoizi sau motilitatea lor;
  • Suplimentează deficiențele din dietă cu un complex de vitamine, minerale și antioxidanți pentru îmbunătățirea parametrilor de evaluare a calității spermei. Suntem mândri să îți prezentăm cel mai eficient produs pentru fertilitate masculină: Supramen. Supramen conține o combinație optimă de ingrediente ce susțîn procesul de spermatogeneză și ajută la îmbunătățirea parametrilor de evaluare ai materialului seminal.  Descoperă selecția noastră de suplimente pentru fertilitate masculina aici 
  • Renunță la fumat și la consumul de alcool;
  • Redu consumul de zahăr;
  • Poartă lenjerie lejeră, evită expunerea la caldură (mai multe studii experimentale au arătat că o temperatură crescută a scrotului la bărbații fertili a redus producția de spermă, cât și calitatea sa)

 

Ar putea să te intereseze și:

Factori care afectează fertilitatea

Extras: “Pierdere în greutate de 5-10% poate îmbunătăți dramatic fertilitatea si sansele de a rămane insărcinate. Obezitatea poate provoca, de asemenea, un risc crescut de avort spontan și scăderea succesului tratamentelor de fertilitate. La bărbații obezi s-a observat o scădere a numărului si motilitatii spermatozoizilor” - citește mai departe

Legătura dintre alimentație și fertilitate. Top alimente pentru fertilitate și rolul lor

Extras: “Studiile au arătat că riscul tulburărilor ovulatorii este redus la jumătate atunci când minim 5% din aportul total de calorii este derivat din proteine vegetale. Studiul de sănătate publică de la Harvard a constatat, de asemenea, că infertilitatea este cu 39% mai probabilă la femeile cu cel mai mare aport de proteine animale” - citește mai departe

Top suplimente pentru fertilitate și știința din spatele acestora.

 

Surse:

https://academic.oup.com/humupd/article-abstract/23/6/646/4035689

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170726110954.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191451/

https://journals.sbmu.ac.ir/urolj/index.php/uj/article/view/3279/1136

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4654914/

 

Cod articol: Cauzele infertilitatii YXV950