Acest site utilizează cookies. Navigarea în continuare reprezintă acceptul dumneavoastră pentru utilizarea acestora. Citeşte mai multe despre cookies aici

Legătura dintre alimentație și fertilitate

Scris de Alina 22.08.2021 0 Comentarii Suport fertilitate,

avocado

 

Tot ce trebuie să știi despre dieta pentru fertilitate

 

  • Ce este dieta pentru fertilitate?

 

Deoarece multe femei se luptă cu probleme de fertilitate ivite din tot soiul de cauze, medicii specialiști și nutriționiștii recomandă câteva schimbări în rutina zilnică, pe cât de simple în aparență, pe atât de grele, în unele cazuri, în practică: dieta pentru fertilitate. Aceasta este concepută în sprijinul femeilor care doresc să rămână însărcinate, realizându-se prin mai multe modificări în regimul alimentar, care, subliniază consumul anumitor alimente despre care se susține că stimulează fertilitatea.

Fertilitatea este cu atât mai stimulată cu cât modificarea aspectelor din dieta zilnică, de la grăsimi la băuturi, are ca rezultate îmbunătățirea ovulației, implicit a ovulului, crescând astfel șansele de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină sănătoasă.

 

  • Importanța dietei pentru fertilitate

 

Perioada sarcinii este una dintre cele mai importante și frumoase perioade din viața unei femei, iar pentru aceasta este necesară o pregătire temeinică. Cum poate un bebeluș să se dezvolte mai armonios dacă nu într-un mediu care asigură protecția?

Ceea ce mâncăm - sau nu – influențează aspecte din viața unei femei precum:

  • regularitatea ciclului menstrual;
  • calitatea ovulelor;
  • sănătatea mucoasei uterine;
  • sistemul imunitar;
  • microbiomul intestinal și vaginal

 

Iar toate acestea influențează fertilitatea. Cele mai bune alimente pentru fertilitate oferă informațiile de care au nevoie celulele și sistemul endocrin pentru a sprijini concepția și sarcina și,pentru a furniza elementele esențiale ale hormonilor, ajutând în același timp la reechilibrarea dezechilibrelor hormonale, inclusiv la rezistența la insulină, care pentru unii este „ascunsă” cauza inflamației, disfuncției ovariene, SOP și provocărilor legate de fertilitate.

 

Dr. Walter Willett și co-autorul, Dr. Jorge Chavarro, au analizat care sunt factorii dietetici care par să fie cei mai importanți pentru fertilitate. Strategiile din se concentrează pe infertilitatea ovulatorie, care este tipul de infertilitate cauzată de ovarele care nu produc ouă mature în timpul fiecărui ciclu menstrual.În capitolul dedicat vom vedea care sunt recomandările alimentare carevizează beneficii în fertilitate și cum îmbunătățesc acestea anumite funcții.

 

Dieta pentru fertilitate nu garantează sarcina, însă poate spori fertilitatea femeilor, chiar și în cazul afecțiunilor precum tulburări de ovulație, sindromul ovarelor polichistice, fibroame sau polipi uterini, trompe uterine deteriorate, endometrioză și tulburări ale sistemului imunitar.

 

În timp ce afecțiunile masculine, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi, defectele spermatozoizilor, corzile spermatice răsucite și altele, pot fi, de asemenea, factori determinanți ai infertilității, dieta despre care discutăm nu ajută în situația prezentată deoarece nu este concepută pentru a aborda problemele de fertilitate masculină.

 

  • Obiceiuri alimentare de urmat

 

Spre deosebire de alți factori care nu pot fi controlați, de exemplu vârsta sau genele, consumul anumitor alimente și evitarea altora pot ajuta în îmbunătățirea funcției ovulatorii, deci a fertilității.

            „A mânca gândindu-te că ești deja însărcinată te poate ajuta să-ți pregătești corpul pentru concepție.” - Sarah Krieger, nutriționist.

Atenția sporită asupra alimentelor alese în perioada de preconcepțiepoate face o diferență majoră între rezultatele șanselor de a rămâne însărcinată, dar și în sănătatea bebelușului. Chiar dacă urmați deja un regim alimentar sănătos, niciodată nu strică să introduceți alte îmbunătățiri, așa că, să observăm care sunt acele obiceiuri alimentare care susțin o dietă pentru fertilitate corectă.

 

  1. Cât mai multe fructe și legume în meniul zilnic

 

Fructele și legumele fac parte din categoria alimentelor care trebuie să-ți devină cele mai bune prietene. Print-un studiu de la Harvard, care a implicat 19.000 de femei, s-a constatat o incidență mai mare de tulburări ale funcției ovulatorii în acelea care au consumat mai multe grăsimi trans, zahăr din carbohidrați și proteină animală. Leacul pentru problemele cumulate de-a lungul anilor din cauza alimentelor menționate mai sus îl constituie o dietă care conține cât mai multe fructe și legume proaspete. Atunci când îți pui masa, cel puțin jumătate din farfurie să fie cu fructe sau legume. Iată câteva exemple:

  • Pepenele verde și sparanghelul - oferă organismului o cantitate bogată de glutation (antioxidant), necesară pentru calitatea ovulelor;
  • Kale- conține elemente importante pentru metabolismul estrogenului;
  • Cartofii dulci, broccoli, varza, spanacul – sunt legume bogate în nutrienți care reglează nivelul hormonilor;
  • Rodiile, strugurii, merele, portocalele, grapefruitul, kiwi – sunt încărcate de antioxidanți.

 

  1. Înlocuiți grăsimile trans cu grăsimi bune

 

În categoria grăsimilor trans, așa cum probabil vă așteptați, intră mâncărurile prăjite, precum cartofii prăjiți, gogoșile, puiul prăjit, și alimente precum aluatul refrigerat, pizza congelată etc. Astfel de obiceiuri alimentare nesănătoase pot influența destul de negativ fertilitatea.

            Doar 2% din caloriile zilnice totale din grăsimile trans cresc riscul de infertilitate cu până la 70%, adică echivalentul unei singure gogoși mici sau a unei porții medii de cartofi prăjiți.

Problema cu grăsimile trans este că ele cresc rezistența la insulină, adică devine mai greu să transporte glucoza din sânge în celule. Pancreasul, însă, continuă să pompeze mai multă insulină, iar rezultatul este insulină extra în fluxul sanguin. Nivelurile ridicate de insulină cauzează o mulțime de tulburări metabolice care afectează ovulația.

Grăsimile sănătoase, pe de altă parte, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină, reduc inflamația din organism, ceea ce ajută ovulația să fie regulată, dar și fertilitatea în general.

Răsfățați-vă cu grăsimi sănătoase, pe bază de plante.

  • uleiul de măsline, uleiul de canola, avocado, nucile, caju și migdalele, semințe de dovleac, de susan – conțin grăsimi mononesaturate, care sunt recomandate pentru a înlocui grăsimile saturate;
  • semințe de in, nuci, soia, floarea-soarelui și uleiul de șofrănel- pot furnizagrăsimi polinesaturate, care sunt, de asemenea, recomandate.

 

  1. Mai multă proteină vegetală, mai puțină proteină animală

 

Specialiștii și cercetătorii spun că pentru a avea șanse cât mai mari de reușită în concepție, trebuie încurajată menținerea consumului de carne la minimum. Oamenii de știință de la Harvard, în cursul celui mai mare studiu desfășuratdespre sănătatea femeilor și a dietei lor, au constatat că:

            Creșterea aportului de proteine ​​animale, chiar și cu o singură porție pe zi, a dus la o probabilitate mai mare cu 32% a infertilității ovulatorii.

În plus, inversul s-a dovedit a fi adevărat atunci când cercetătorii au analizat proteinele vegetale:

            Femeile care au consumat multe proteine ​​vegetale aveau o funcție ovulatorie mult mai sănătoasă.

Pentru puțina carne consumată, este recomandată obținerea proteinelor din carnea albă, mai puțin din cea roșie. Evitarea grăsimiieste necesară pentru a nu fi perturbat nivelul de estrogen și poate ajuta, de asemenea, la evitarea poluanții organoclorurați - substanțe chimice care se ascund în grăsimile animale și au legătura cu întârzierile de concepție, potrivit cercetătorilor de la Institutul Național de Sănătate.

  • fasole, leguminoase, nuci, semințe, tofu - vin cu grăsimi sănătoase și sunt relativ sărace în calorii, ceea ce poate fi util pentru pierderea în greutate;
  • ouăle - sunt un simbol al fertilității, oferă colină, esențială pentru dezvoltarea creierului bebelușului, și sunt o sursă excelentă de proteine ​​și energie pentru echilibrarea glicemiei.
  • Peștii grași - îmbunătățesc sănătatea și fertilitatea, iar cantitatea consumată trebuie să fie în formă moderată, cu conținut scăzut de mercur, în funcție de recomandările nutriționiștilor.

 

Alte sfaturi utile cu privire la nutriție

  • Glutenul este de evitat, deoarece boala celiacă și chiar intoleranța la gluten non-celiacă, pot afecta fertilitatea, pot crește riscul de avort spontan și sunt asociate cu complicații suplimentare ale sarcinii.
  • Bea mai multă apă– consumând suficientă apă vă veți îmbunătăți calitatea și cantitatea de mucus cervical,sănătatea celulară, reduce inflamația, prevenirea depresiei, oboselii: 6-8 căni pe zi de apă.
  • Laptele – este indicat consumului, conținând multe grăsimi bune.
  • Vitaminele sunt esențiale.
  • Creează o farfurie diversificată.

 

Așadar, dieta pentru fertilitate este concepută pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, dar multe dintre recomandările sale - mănâncă o mulțime de legume, evită alimentele nesănătoase - se pot aplica oricui, nu doar femeilor care încearcă să conceapă, și pot avea beneficii în sănătate în general.

 

Dieta de fertilitate recomandă consumul mai mic de proteine animale și mai mare de proteine vegetale. Datorită acestui lucru, crește aportul de fibre (alimentele vegetale bogate în proteine, cum ar fi fasolea, de asemenea, sunt bogate în fibre) și se îmbunătățește aportul de vitamine și minerale. Pentru mai multe informații și idei cu privire la mese, consultați și:

 

 

Referințe

Articol realizat de Adnana -Ioana Bacescu

Coordonator: Mihaela Brailescu

Scrie un comentariu