Să începem cu câteva noțiuni de bază

  • Adaugă mai multe verdețuri și fibre care asigură o bună detoxifiere
  • Hidratează-te cu băuturi funcționale care iți oferă un plus de nutrienți
  • Consumă antiinflamatoare naturale
  • Consumă antioxidanți din alimente integrale și de sezon
  • Adu un aport de grăsimi sănătoase
  • Pentru a evita poftele intense tot ce trebuie să faci este să consumi o porție bună de carbohidrați  integrali și nerafinați la fiecare masă din zi

Ziua 1

 La trezire: Limonadă caldă cu ghimbir.

 Mic dejun: Toast cu avocado și sumac: pâine cu maia, avocado zdrobit, un praf de sare, 1 andivă tăiată sferturi + felii de ardei kapia stropite cu zeamă de lămâie, puțîn ulei de măsline + sumac.

 Gustare dimineața: 400 ml suc de morcov, țelină, ghimbir, lămâie

 Prânz: Salată de paste scurte cu năut boabe, roșii uscate, sardine, pătrunjel, morcov ras, frunze mi salată, măsline, dressing simplu de zeamă de lămâie.

 Cină: Rădăcinoase la cuptor: cartof, morcov, păstârnac, țelină și sfeclă roșie tăiate cuburi sau wedges, contimentate și stropite cu puțîn ulei presat la rece de floarea soarelui. Mănâncă o porție cu dressing de tahini și iaurt + salată de varză. Poți combina pulpe de pui cu legume. Păstrează a doua porție pentru a doua zi la prânz. Seara – 1 cană ceai hepato-biliar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua 2

 La trezire : Limonadă caldă cu ghimbir.

 Mic dejun: Terci de ovăz cu semințe de cânepă, chia și fructe de pădure. Fructele de pădure congelate se încălzesc în tigaie cu un măr cuburi și 1 lingură ulei de cocos până se înmuaie și își lasă puțînă zeamă.

 Gustare dimineața: 400ml suc de sfeclă roșie, rodie, ghimbir, măr verde.

 Prânz: Combină restul de legume coapte cu frunze verzi și cuburi de brânză de capră. Adaugă un dressing simplu de lămâie, oțet balsamic, ulei măsline. Poți servi tot amestecul într-o lipie integrală la pachet.

 Cină: Fasole verde la abur cu dressing de tahini și sos de soia + fâșii de carne la alegere sau tofu. Seara – 1 cană ceai de cardamom.

Ziua 3

La trezire: Limonadă caldă cu ghimbir + 1 lingură polen crud.

Mic dejun: Terci de ovăz cu semințe de cânepă, chia și fructe de pădure + măr cuburi.

Gustare dimineața: 400 ml suc de sfeclă roșie, lămâie, țelină Apio, ghimbir.

Prânz: macrou cu rădăcinoase la cuptor (vezi rețeta alăturată)

Cină: Mămăligă rece cuburi încălzită în unt clarefiat (ghee) la tigaie + brânză de capră și ardei copți. Seara – 1 cană de ceai hepato-biliar.

 

Rețetă

Macrou cu rădăcinoase la cuptor

Ingrediente

2 morcovi, feliați

2 rădăcini  păstârnac,  feliate 1 țelină medie, tăiată cuburi

2 pești, cu cap sau fileuri, spălați și curățați 800 ml suc de roșii

2 linguri ulei de măsline condimente mi Provence sare și piper

Metoda

1.Morcovii, păstârnacul și țelina se pun la fiert cu foarte puțînă apa. Se sotează lent, pe jumătate.

2.Se așează peștii în tavă, se pun legumele fierte al dente alături, se toarnă deasupra sucul de roșii și uleiul de măsline, împreună cu condimentele.

3.Se coace la cuptorul preîncalzit la 180C timp de 20 minute.

4.Se poate consuma simplu sau cu mămăligă.

 

Bauturi antiinflamatoare

Turmeric latte

Limonadă caldă cu ghimbir Limonadă cu fructe de pădure Ceai de scorțișoară

 

Reţete de bază Turmeric latte

Pune în cana blenderului o mână de nuci/semințe la alegere, câte un vârf de cuțit de pudre - turmeric, scorţisoară, cuișoare, cardamom, ghimbir - o lin- guriță de miere și o cană de apă. Pasează bine, dacă simți nevoia strecoară și apoi completează cu puţînă apă fierbinte.

Varianta rapidă: amestecă o cană de lapte vegetal cald cu o linguriță de mi Turmeric Latte, puţînă miere și e tra scorțișoară.

Pont: îți poți face propriul mi de condimente din pudre bio cumpărate se- parat, sau chiar un borcan de miere cu aceste condimente. Ține cont de fap- tul că e nevoie să adaugi puțîn piper pentru a crește nivelul de absorbție al curcuminei (substanța activă din turmeric), că pudra de ghimbir este energi- zantă, iar pudrele de cuișoare, nucșoară și cardamon sunt foarte intense așa că trebuie să folosești cantități mici.

Premix turmeric laľľe

50g turmeric

20g scorțișoară

20g ghimbir

10g cardamom

5g piper negru

Folosește pudre organice, de calitate. Combină-le în proporțiile indicate di- rect într-un borcan de sticlă și amestecă bine.

Reteta limonadă caldă cu ghimbir

Cel mai rapid și simplu mod de  a prepara această limonadă este  presarea la rece. Folosește un storcător cu a melcat, miere de calitate și apa caldă pen-tru a prepara limonada din sucul obținut. Pentru 1l de limonadă ai nevoie de sucul a 2 lămâi, sau 1 lămâie și o portocală, și 4-5cm de ghimbir. Opțional poți adaugă și 4-5cm de turmeric proaspăt rădăcină SAU o linguriță de pudră.

Varianta mea preferată este limonada caldă cu rădăcini proaspete și mix de miere cu condimente. Aceasta băutură funcțională veselă că o zi cu soare are un puternic efect antiinflamator și consumată regulat în faza premenstruală poate reduce intensitatea crampelor menstruale.

Sa va fie de folos

 

Cod articol: Sfaturi si retete f90b640