Dacă ești o mamă care alăptează, știi că laptele matern este cea mai bună sursă de nutrienți pentru nou-născutul tău.

S-a estimat că alăptarea reduce riscul de obezitate în comparație cu laptele praf.

Având în spate o suită de autorități ce recomandă ca sugarii să fie alăptați exclusiv cel puțin în primele șase luni de viață, este timpul să trecem prin primele șase substanțe nutritive care o susțin și o împuternicesc pe mamă, dar și pe bebeluș, în timpul alăptării.

Vitamina D

Cunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui”, vitamina D este crucială în absorbția calciului de către organism, care ajută la construirea oaselor și a dinților bebelușului.

Unele surse bune de vitamina D includ laptele fortificat sau fără grăsimi, sucul de portocale fortificat, gălbenușurile de ou și somonul.

Autoritățile recomandă ca toată lumea, inclusiv femeile însărcinate și femeile care alăptează,  să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D  pentru a contracara precara expunere la soare.

Deoarece laptele matern este cunoscut a fi o sursă foarte slabă de vitamina D, se recomandă ca toți sugarii alăptați să primească un supliment cu vitamina D

Cel mai recent raport al Comitetului Consultativ Științific pentru Nutriție (SACN) recomandă ca sugarii alăptați până la 12 luni să primească un supliment zilnic care conține 8,5 până la 10 µg de vitamina D (340-400 UI/zi).

 

Calciu

Calciul contribuie nu numai la formarea oaselor și a dinților sănătoși, ci este responsabil și pentru funcționarea sănătoasă a sistemului circulator, muscular și nervos.

Sursele alimentare bune de calciu includ lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, spanacul, sucul de portocale îmbogățit cu calciu și cerealele.

Calciul este important în timpul alăptării deoarece poate afecta masa osoasă a mamei.

În timpul alăptării, nevoia crescută de calciu a bebelușului în creștere este extrasă din oasele mamei, ceea ce înseamnă că femeile își pierd un procent mic din masa osoasă, punându-le în cele din urmă la un risc mai mare de fracturi și osteoporoză mai târziu în viață.

 

Vitamina B12

În timpul dezvoltării fetale sunt puse bazele dezvoltării creierului, sistemului nervos și a sănătății generale. Vitamina B12  joacă un rol important în toate aceste funcții, precum și în formarea globulelor roșii ale bebelușului, prin urmare, o deficiență în acest moment poate avea consecințe pe termen lung.

Pentru mamă, sursele acestei vitamine includ carnea slabă, carnea de pasăre, peștele și laptele fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi.

Laptele matern conține aproape exact aceeași cantitate de vitamina B12 ca și sângele mamei, așa că este important ca mama să se asigure că nu numai că primește suficient din această vitamină vitală pentru ea însăși, ci și suficient pentru bebeluș.

Mamele care urmează o dietă vegană sau vegetariană, care alăptează sunt expuse riscului unei deficiențe de vitamina B12 deoarece sursele vegetale de vitamina B12 sunt slab absorbite de organism.

Iată câteva recomandări: Methyl B-12 lipozomal, Bio Active Folat cu Vitamina B12, Life Extension, Vitamina B12 Vegana, Puori, Sprayul oral Vegan Health de la BetterYou 

 

Fier, 

Se știe că multe femei devin anemice în timpul sarcinii și după naștere din cauza pierderii de sânge experimentate și a nevoilor lor crescute de nutrienți.

Anemia prin deficit de fier poate produce senzația de oboseală și crește riscul de infecție.

Pentru a preveni acest lucru, crește aportul de carne, legume cu frunze verzi și linte sau ia în considerare administrarea unui supliment de fier. Spirulina și chlorella sunt bogate în fier iar vitamina C ajută la absorbția acestuia.

Corpul unui bebeluș absoarbe de obicei fierul mai bine prin laptele matern decât din alte surse, deoarece conține și vitamina C pentru a ajuta la absorbția prin sistemul digestiv.

Când sunt sănătoși, nou-născuții au suficiente rezerve de fier pentru a rezista cel puțin în primele șase luni de viață, mulți medici pediatri recomandând un supliment de fier după vârsta de șase luni.

 

Magneziu

Datorită dietelor și stilului de viață modern, mulți nutrienți sunt din ce în ce mai puțin absorbiți sau omisi, magneziul fiind unul dintre acești nutrienți.

Crește-ți aportul de magneziu cu alimente precum legumele cu frunze verzi, nucile, cerealele, carnea și peștele, ia un supliment cu magneziu sau poți folosi loțiunile de corp pe bază de magneziu. Studiile arată că magneziul aplicat transdermic are o bună absorbție, contribuind astfel nu doar la refacerea rezervelor de magneziu din organism, dar și la relaxare și o stare de bine generală.

Incluzând în ritualul tău de seară o baie fierbine cu fulgi de magneziu și un masaj delicat al tălpilor și gambelor cu loțiunea de corp cu magneziu de la BetterYou vei avea un somn mai odihnitor și vei avea energie pentru a face fața cu zâmbetul pe buze provocărilor vieții de părinte.

 

Zinc

Esențial pentru sănătatea pielii, pentru menținerea funcției imunitare și a sănătății  reproductive optime, precum și pentru creșterea și dezvoltarea adecvată, există o nevoie crescută de zinc în timpul alăptării pentru a satisface nevoile bebelușului.

Sursele de zinc includ carne, avocado, rodie, nuci și semințe.

În timpul alăptării, nutrienții sunt derivați ​​din rezervele materne, prin urmare riscul de deficiență este crescut dacă mama are un nivel scăzut de zinc în timpul sarcinii sau alăptării. Dacă se mențin nivelurile adecvate, laptele matern ar trebui să furnizeze suficient zinc pentru primele patru până la șase luni de viață ale bebelușului.

 

Speram că ți-au fost de folos informațiile de mai sus și te invităm să ne lași feed-back-ul tău.

 

Cu drag,

Echipa Botaniq.ro

 

Cod articol: Sfaturi si retete f90b640