Beneficiile mio-inozitolului in Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Sindromul ovarului polichistic (SOPC) se caracterizează prin anovulație cronică și hiperandrogenism ce se prezintă în grade diferite de severitate. Altfel spus, îl recunoști ținând cont de principalele sale caracteristici, precum perioade menstruale neregulate, exces de androgeni și ovare polichistice.

Rezistența la insulină și hiperinsulinemia sunt principala bază fiziopatologică a acestui sindrom. Myo (MI) și D-chiro-inozitol (DCI), cele mai studiate izoforme ale inozitolului, sunt clasificate ca sensibilizatori la insulină. De aceea, mio-inozitolul poate avea un rol deosebit de semnificativ in procesul de echilibrare al organismului.

1. Ce este SOPC pe scurt

De regulă, ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi, cu dimensiuni de până la 8 mm. Foliculii sunt acei saci subdezvoltați în care se dezvoltă ouăle.

În SOPC, acești saci fac incapabilă ovulația, eliberarea de ouă neavând loc.

Mai mult de jumătate dintre femeile afectate de sindrom nu prezintă simptome. Însă, printre acestea, se enumeră:

  • menstruații  neregulate sau lipsa lor;
  • dificultăți în a rămâne gravidă ca urmare a ovulației neregulate sau a eșecului ovulației;
  • creșterea excesivă a părului (hirsutism) - de obicei pe față, piept, spate sau fese;
  • creștere în greutate;
  • subțierea și căderea părului din cap;
  • ten gras sau acnee.

2. SOPC și aspecte metabolice: rolul cheie al rezistenței la insulină

Rezistența la insulină și hiperinsulinemia sunt strâns legate de patogeneza SOPC care poate fi agravată de coexistența obezității, afectând aproximativ 50% dintre femeile cu SOP.

În general, între 50 și 70% dintre femeile cu SOPC prezintă rezistență la insulină demonstrabilă, ceea ce duce la o creștere compensatorie a secreției de insulină de către celulele pancreasului. Cu toate acestea, multe femei cu rezistență la insulină și SOPC au avut o funcție afectată a celulelor, iar gradul de disfuncție pare să fie legat de istoricul familial al diabetului de tip II.

Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente caracteristici la pacientelor cu SOPC. Hiperinsulinemia și rezistența la insulină sunt legate de anomaliile profilului lipidic, în special de nivelurile scăzute ale nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate ridicată (HDL-C) și nivelurile crescute ale trigliceridelor și ale colesterolului lipoproteinelor cu densitate mică densă mică (LDL-C).

Rezistența la insulină determină o creștere a nivelului plasmatic al acidului gras liber (FFA) datorită sintezei crescute din ficat și a mobilizării crescute din țesutul adipos.

Excesul de FFA duce în sine la rezistența la insulină prin inactivarea enzimelor cheie, cum ar fi piruvatul dehidrogenază (PDH) sau prin scăderea activității de transport a glucozei, care poate fi o consecință a semnalizării modificate a insulinei prin scăderea substratului receptorului de insulină-1 (IRS-1) ).

Un studiu realizat de către Burghen și colegii săi a identificat o relație între hiperandrogenism și hiperinsulinemie în sindromul ovarului polichistic. De la primele studii, a devenit evident că eliminarea glucozei mediată de insulină, calculată de glucoza euglicemică, scade considerabil în SOPC ca urmare a rezistenței la insulină în mușchiul scheletic și țesutul adipos.

3. Beneficiile mio-inozitolului în SOPC

Terapia actuală își propune să îmbunătățească rezistența la insulină, să conducă la o reducere a hiperinsulinemiei compensatorii și apoi să îmbunătățească caracteristicile metabolice și ovulatorii la pacientele cu SOPC.

Includerea mio-inozitolilor în tratament au dovedit rezultate promițătoare în reducerea simptomelor asociate afecțiunii.

  • Ce sunt inozitolii si care este rolul lor în organism

Inozitolii aparțin unei familii de nouă ciclitoli stereoizomerici cu șase carbon care include mio, muco, neo, scilo și D- și L-chiro-inozitol și alte trei cis, allo și epi-inozitol care nu există în natură. MI este cel mai răspândit în natură; principala sursă de IM este dieta, deoarece se găsește într-o mare varietate de alimente, cum ar fi grâu integral, semințe și fructe.

Inozitolul se presupune că este o vitamină esențială a complexului B; cu toate acestea se știe că inozitolul poate fi sintetizat în corpul uman. Sinteza începe de la glucoză 6-fosfat (G6P), care este transformat în inozitol-3-fosfat și ulterior defosforilat de inozitol monofosfatază 1, obținând MI liber. MI este apoi transformat în DCI de epimerază în țesuturile mamiferelor.

Inozitolul joacă un rol fundamental în celulă în două moduri diferite:

  • încorporat în fosfolipide de membrană, producând fosfoinozide după stimularea receptorilor de membrană;
  • sub formă de inozitolfosfoglicani (IPG) care pot fi localizați la interior sau exterior laterale ale membranei plasmatice și sunt implicate în semnalizarea transducției insulinei ca al doilea mesager.

Unsprezece studii din ultimii treizeci de ani au studiat inozitolii și rolul lor în biologia celulară. Aceste molecule participă la calea de semnalizare a transducției insulinei prin generarea de inozitol fosfoglicanii (IPG), în special DCI-IPG, care acționează ca al doilea mesager cu funcții asemănătoare insulinei. Inozitolii joacă un rol cheie în multe funcții celulare ca producția de fosfatidilinozidă ca răspuns la legarea receptorilor hormonali (adică insulină și FSH) doi mesageri importanți, DAG și insP3, care sunt implicați în numeroase procese celulare privind diferențierea și maturarea ovocitelor.

În plus, fosfoinozitidele sunt implicate în multe alte funcții, cum ar fi controlul structurii celulare și al motilității. La pacienții cu PCOS, DCI este redus, concurând la rezistența la insulină și agravând caracteristicile metabolice ale acestor pacienți. Pe de altă parte, nivelurile reduse de MI afectează calitatea ovocitelor, interferând cu maturarea foliculară fiziologică.

Mio-inozitolul este unul dintre cele nouă tipuri diferite de inozitol. Este o substanță naturală produsă în corpul uman din glucoză, deși nu este un zahăr.

Funcționează?

Mio-inozitolul poate fi benefic pentru o serie de afecțiuni feminine, iar cercetări suplimentare au demonstrat că așa este.

Studiile clinice au arătat beneficiile utilizării mio-inozitolului la pacienții cu tulburare disforică premenstruală (o formă severă de sindrom premenstrual) și la femeile aflate în postmenopauză cu sindrom metabolic.

Tot cercetările arată că mio-inozitolul are, de asemenea, un rol integral în activarea serotoninei  (neurotransmițătorul „feel good”), susținând astfel utilizarea acestuia pentru echilibrul stării de spirit în faza premenstruală a ciclului menstrual.

Pentru femeile cu SOPC, studiile arată că mio-inozitolul are o considerabilă utilitate în protocolul de tratament.

Se sugerează că pentru femeile cu SOPC, 2000 mg mio-inozitol combinat cu acid folic, administrat de 1-2 ori pe zi timp de 3 luni este un protocol eficient pentru început. Beneficiile demonstrate până acum de cercetare au implicat mio-inozitolul sub formă de supliment, mai degrabă decât cel asimilat din alimentație; este puțin probabil ca alimentația singulară să poată furniza niveluri suficient de ridicate pentru a obține un efect terapeutic.

În prezent, dovezile care susțin utilizarea mio-inozitolului  în SOPC apar rapid și sunt promițătoare, în special în ceea ce privește beneficiile hormonale, ovulatorii și metabolice.

4. Date clinice

• Un studiu efectuat pe 20 de femei supraponderale cu SOP a constatat că 12 săptămâni de suplimentare cu mio-inozitol a îmbunătățit sensibilitatea la insulină și echilibrul hormonilor de reproducere și au restabilit complet ciclul menstrual;

• Cercetările efectuate în 2011 au arătat o combinație a pilulei contraceptive și mio-inozitolului (4 grame pe zi timp de 12 luni) pentru a fi mai eficientă în controlul profilului endocrin, metabolic și clinic la pacienții cu SOPC decât pilula contraceptivă singură; același studiu a constatat, de asemenea, că mio-inozitolul a redus nivelul de insulină și rezistența la insulină;

• Într-un studiu clinic prospectiv efectuat la Roma în 2008, cercetătorii au investigat efectele mio-inozitolului asupra a două dintre cele mai frecvente caracteristici ale SOPC, hirsutismul și hiperandrogenismul. În studiu, 46 de femei au fost evaluate la momentul inițial și apoi din nou, după tratamentul cu mio-inozitol timp de 6 luni. Rezultatele au arătat că tratamentul cu mio-inozitol a redus semnificativ hirsutismul, hiperandrogenismul și rezistența la insulină.

Idei principale

  • Sindromul ovarului polichistic (SOP) se caracterizează prin perioade menstruale neregulate, exces de androgeni și ovare polichistice.Rezistența la insulină și hiperinsulinemia sunt principala bază fiziopatologică a acestui sindrom și afectează aproximativ 50% dintre femeile cu SOP;
  • Un studiu realizat de către Burghen a identificat că eliminarea glucozei mediată de insulină, calculată de glucoza euglicemică, scade considerabil în SOPC ca urmare a rezistenței la insulină în mușchiul scheletic și țesutul adipos;
  • Mio-inozitolul este unul dintre cele nouă tipuri diferite de inozitol. Este o substanță naturală produsă în corpul uman din glucoză, deși nu este un zahăr. Mai bine descris ca o substanță „asemănătoare vitaminei”, mio-inozitolul este adesea considerat a fi un membru al grupului de vitamine din complexul B. Pe lângă producția proprie a organismului din glucoză, mio-inozitolul se găsește și în mod natural în multe alimente precum carnea de organe, fructe, cereale, nuci și fasole;
  • O serie de studii recente au constatat că mio-inozitolul este un suport eficient în SOPC, în parte datorită capacității sale de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, de a restabili echilibrul hormonal, de a îmbunătăți regularitatea menstruală, de a reduce hiperandrogenismul și de a influența funcția ovariană;
  • Studiile clinice au arătat beneficiile utilizării mio-inozitolului la pacienții cu tulburare disforică premenstruală (o formă severă de sindrom premenstrual) și la femeile aflate în postmenopauză cu sindrom metabolic, precum și un rol integral în activarea serotoninei.


Inofem DUO și Inofem Plus sunt două suplimente inovatoare pe bază de inositol și d-chiro inozitol care pot sprijini corpul femeii în cazul în care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice. Iar pentru a-ți fi mai ușor să alegi forma care se potrivește cel mai bine nevoilor tale consultă tabelul de mai jos.

 

 

S-ar putea să te intereseze și:

Despre beneficiile pentru corp, sănătate feminină, sindrom  premenstrual și menopauză a vitaminelor B

Inozitolul și rolul său în organism

Inozitolul și acidul folic pentru fertilitate

 

Bibliografie

  • Franks S. Polycystic ovarian syndrome. The New England Journal of Medicine. 1995;333(13):853–861. doi: 10.1056/nejm199509283331307. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  • March W. A., Moore V. M., Willson K. J., Phillips D. I. W., Norman R. J., Davies M. J. The prevalence of polycystic ovary syndrome in a community sample assessed under contrasting diagnostic criteria. Human Reproduction. 2010;25(2):544–551. doi: 10.1093/humrep/dep399. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989075/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
  • https://www.nutriadvanced.co.uk/news/benefits-of-myo-inositol-for-polycystic-ovary-syndrome-pcos/

Articol realizat de Echipa Botaniq

Ar putea să te intereseze și:


Legătură dintre alimentație și fertilitate

Cele mai importante suplimente pentru fertilitate

7 pași pentru a-ți îmbunătăți fertilitatea

Inofem- soluție inovatoare pentru echilibru hormonal și fertilitate feminină

 

Cod articol: Solutii kwz900