Care sunt cele mai importante suplimente pentru fertilitate și de ce?

În 1995, Universitatea Surrey a publicat un studiu în care specialiştii au lucrat cu peste 300 de cupluri care au avut anterior probleme de fertilitate. Pe baza necesităților nutriționale, aceștia au aplicat un “program de fertilitate” specific pentru toți cei implicați, iar rezultatele au fost încurajatoare: peste 80% dintre cupluri au conceput un copil pe cale naturală și au dus sarcina la termen.

Există acum o cantitate uriașă de informații, cu un puternic fundament științific, despre cum să beneficiem de aceste substanțe nutritive din suplimente alimentare pentru a ajuta la echilibrarea hormonală și pentru a îmbunătăți fertilitatea.

Când vine vorba de suplimente, trebuie să luăm în calcul nu doar concentrația de substanță activă,  formula, efectul sinergic al diferiților nutrienți, ci și sistemul de transport pentru a determina viteza lor de absorbție și biodisponibilitatea.

Așadar, ce formule alegem și sub ce formă de administrare pentru o absorbție optimă?

Nu toate formele de vitamina C, B-uri sau magneziu sunt la fel. Spre exemplu, forma cu biodisponibilitatea cea mai slabă a magneziului, găsită în mare parte din suplimentele de pe piață, este oxidul de magneziu, urmat apoi de citrat, glicinat, bisglicinat și l-threonat, singura formă de magneziu capabilă să depășească bariera sânge-creier.

În cazul vitaminelor hidrosolubile, ca vitamina C, vitaminele din grupul B sau glutathionul, absorbția e limitată de procesele digestive, acestea neputând fi stocate de către organismul nostru. Vitamina C, sub formă de capsule sau pulbere are o absorbție foarte scăzută: doar 200 mg dintr-o doză de 1000 mg, această fiind capacitatea organismului nostru de a o prelucra, indiferent de doza pe care o luăm. Restul este eliminat. Vestea bună e că tehnologia a avansat iar formularea lipozomală a nutrienților permite acum o absorbție de 98%. Tehnologia lipozomală perminte “înfășurarea” nutrienților într-un strat de fosfolipide, care acționează ca o vestă de salvare și protejează nutrienții. Mai mult, suplimentele din gama Altrient, primul producător de suplimente lipozomale, folosind ca și “transportor” fosfolipide de origine controlată, nemodificate genetic, permit  absobția nutrienților la nivel celular, iar datorită faptului că stratul exterior, atât al spermei cât și al ovulelor, este alcătuit din lipide, livrarea este şi mai rapidă și mai. Află mai multe despre tehnologia lipozomala aici si ce suplimente lipozomale să alegi aici

Mai mult, în cazul în care ne confruntăm cu un defect genetic de metilare, o mutație a genei MTHFR,  nu putem asimila vitamina B12 decât în forma sa activă,  methylcobalamina. Același lucru este valabil și pentru acidul folic, care în forma sa activă de 5-L-Methyltetrahidrofolat sau Quadrefolic este ușor asimilată în organism chiar și în cazul mutației de MTHFR. Mutația de genă MTHFR a fost asociată cu risc crescut de pierdere a sarcinii.

Un alt exemplu este Vitamina D - vitamina liposolubilă, care are nevoie de o soluție uleioasă pentru a facilita absorbția. Un studiu efectuat de Universitatea din Cardiff a demonstrat că sub formă de spray pentru administrare orală, vitamina D  are o absorbție de 2.8 ori mai bună față de capsule sau soluții uleioase.  Administrarea sub formă de spray oral este și eficientă si comodă. Află mai multe despre tehnologia sprayurilor orale aici 

TOP suplimente pentru fertilitate și rolul lor

  Antioxidanții și echilibrul redox

Speciile reactive de oxigen, sau radicalii liberi, influențează căile de semnalizare implicate în proliferarea și diferențierea celulară. În exces, radicalii liberi (ROS) provoacă un dezechilibru între speciile pro și anti-oxidative, ducând la starea cunoscută sub numele de stres oxidativ. Celulele acumulează oxidanți (ROS) chiar și în timpul procesului de generare a energiei (ATP) și se pot lega covalent de ADN, proteine și structuri lipidice. Acest proces de legare, adică stresul oxidativ, modifică funcția celulară și poate duce la nenumărate dezechilibre, inclusiv oprirea sarcinii din evoluție.

Efectele adverse cauzate de radicalii liberi în exces pot fi echilibrate cu antioxidanți, care sunt eficienți pentru prevenirea afecțiunilor asociate cu deteriorarea oxidativă, prin eliminarea radicalilor liberi. Antioxidanții acționează în principal prin donarea unui electron pentru stabilizarea echilibrului redox.

Citeste mai multe despre antixodanti aici

  • Vitamina C - este esențială pentru susținerea sănătății spermatozoizilor și a ovulelor și fiind un antioxidant cheie, ajută la reducerea stresului oxidativ. Dacă se produce o oxidare, această poate duce la degradarea sănătății atât a ovulelor, cât și a spermei și, astfel, poate produce leziuni cromozomiale. Vitamina C este, de asemenea, vitală pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și sprijină sănătatea placentară în timpul sarcinii, pentru a preveni avortul spontan. Un studiu din 2015 pe 200 de bărbați care au consumat 1000 mg de vitamina C a evidențiat o creștere a motilității și concentrației de spermatozoizi. Efectul a fost cu atât mai evident când a fost coroborat cu scăderea în greutate.
  • NAC (N-Acetyl Cisteina) – crește sinteza de glutathion pentru protecție împotriva radicalilor liberi. NAC contribuie totadată la creșterea sensibilității la insulină la femeile cu sindromul ovarelor polichistice. NAC a arătat o îmbunătățire semnificativă a sarcinii și a ratei ovulației în studiile cu rezultate pe termen scurt, comparativ cu placebo.
  • Glutathionul, denumit și GSH, prescurtare de la glutathione sulfhidryl, este cel mai răspândit antioxidant produs de corpul uman. Este o componentă critică în detoxifiere și ajută la reincărcarea altor antioxidanți. Glutathionul este atât de eficient în a "reîncărca" alți antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E, acidul alfa-lipoic și dismutaza de oxid de sodiu (SOD), incât funcționează ca o baterie externă.
  • L- Arginina - contribuie la imbunătățirea vasodilatației și a fluxului sangvin uterin. Studiile arată o creștere semnificativă a numărului total de spermatozoizi și a motilitătii acestora în urma administrării de L-arginină. Acest lucru se datorează faptului că L-arginina este un precursor al sperminei, o amină care stimulează producția de spermă. De asemenea, L-arginina este necesară pentru formarea de celule noi și, astfel, pentru dezvoltarea spermei. Este un factor declanșator pentru producția de proteine, care este necesară pentru formarea spermei. Am selectat pentru tine cele mai eficiente suplimente pentru fertilitate masculina. Le găsești aici
  • Seleniul - acest mineral puternic antioxidant este util atât pentru fertilitatea feminină cât și pentru cea masculină și s-a descoperit că este adesea corelat cu factorul de fertilitate masculin. Seleniul ajută la susținerea sănătății tiroidei, iar tulburările tiroidiene sunt relaţionate cu avortul timpuriu. Descoperă selecția noastră de antioxidanti
  • Complexul de Vitamine B – Acidul folic, inclusiv Quatrefolic®, o formă de acid folic de nouă generație care oferă o biodisponibilitate crescută, vitaminele B12 și B6 joacă un rol crucial în prevenirea defectelor de tub neural ale fătului, ajută la replicarea sănătoasă a ADN-ului și la echilibru hormonal.
  • Vitamina D. Un studiu din 2015 pe 102 cupluri a arătat că partenerele de sex feminin ale bărbaților cu niveluri normale de vitamina D în probele de sânge au înregistrat rate de sarcină mai ridicate decât cele ale căror parteneri aveau deficit de vitamina D, în ciuda diferențelor minore în ceea ce privește numărul de spermatozoizi sau motilitatea lor.
  • Acetil L Carnitina - acest aminoacid contribuie la susținerea motilității și calității spermei, protejând în același timp sperma de daunele oxidative. De asemenea, s-a demonstrat că ajută la ovulație și creşte rata sarcinilor la femeile care au nevoie de ajutor în ceea ce priveşte fertilitatea. Suntem mândri că în portofoliul nostru găsești în premieră Supramen, suplimentul alimentar care ajută la îmbunătățirea calității spermei. Găsești întreagă gama de produse atent selecționate pentru fertilitate masculină aici
  • Zincul - important atât pentru fertilitatea masculină cât și pentru cea feminină, susține hormonii cheie, cum ar fi estrogenul, progesteronul, pentru a avea o sarcină sănătoasă care să ajungă la termen. Zincul joacă, de asemenea, un rol-cheie în sănătatea spermei, iar niveluri scăzute de zinc au fost legate de niveluri scăzute ale spermatozoizilor, motilitate și morfologie slabă. Intreaga colectie de vitamine si minerale aici
  • Omega-3 - aceste grăsimi "bune" ajută la susținerea echilibrului hormonal și reprezintă o parte esențială a unui plan nutriţional de fertilitate. Nivelul de omega-3 a fost, de asemenea, legat de fertilitatea masculină, deoarece s-a demonstrat că atunci când motilitatea și numărul de spermatozoizi sunt scăzute, acest lucru ar putea să aibă legătură și cu nivelurile scăzute de omega-3.
  • Lycopene - contribuie la creștera motilității și a concentrației lichidului seminal, îmbunătățind activitatea enzimelor implicate în mod natural în procesele antioxidante ale lichidului seminal: SOD- superoxid dismutaza, glutation peroxidază și glutathione reductază.
  • Myo-Inositol și D-Chiro-Inositol – Inositolul joacă un rol cheie în morfo și citogeneza celulelor (inclusiv spermatozoizi), crește MMP (potențialul membranelor mitocondriale), reglează motilitatea spermatozoizilor, reglează concentrațiile de LH/FSH (hormon luteinizant/ hormon foliculo-stimulant), reduce rezistența la insulină la femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Mio-inositolul este implicat în activarea transportorilor și utilizarea glucozei, în timp ce D-chiro este implicat în principal în sinteza și stocarea glicogenului. Există numeroase studii care au arătat cum suplimentarea mio-inositolului este capabilă să îmbunătățească parametrii metabolici și hormonali ai femeilor cu sindromul ovarelor polichistice, îmbunătățind semnificativ rata ovulației și frecvența ciclurilor menstruale.

Suntem mândri că în portofoliul nostru găsești în premieră Inofem DUO suplimentul alimentar care sustine fertilitatea si echilibrul hormonal feminin.

formula chimica mio inozitolformula chimica d-chiro-inozitol

                                 

În loc de concluzie:

Statisticile arată că aproximativ 1 din 8 cupluri se confruntă cu probleme de fertilitate. Vestea bună este că peste 90% din cazuri își găsesc rezolvarea. Nu e vorba doar de tehnicile de reproducere asistată, ci și de schimbările pe care le putem face zi de zi, ca și cuplu,  prin alimentație și nutriție.

Ar putea să vă intereseze și:

Legatura dintre alimentație si fertilitate. Top alimente pentru fertilitate și rolul lor

Extras: Un studiu realizat În Spania pe mai mult de 2.000 de femei a arătat că doar 17% dintre femeile care urmează o dietă strict mediteraneană au probleme de fertilitate, comparativ cu 26% dintre femeile care au consumat carne mai grasă și mai multe alimente procesate.

Factori de risc asupra fertilității

Extras: “O pierdere în greutate de 5-10% poate îmbunătăți dramatic fertilitatea si sansele de a rămane insărcinate”

Fertilitatea masculină. Factori de risc, cauze, simptome

Extras: “Prin examinarea a 7.500 de studii și efectuarea unei analize de meta-regresie pe 185 de studii între 1973 și 2011, cercetătorii au descoperit o scădere a concentrației de spermă cu 52,4% și o scădere cu 59,3% a numărului total de spermatozoizi, în rândul bărbaților din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă”

 

Referințe

https://academic.oup.com/humupd/article-abstract/23/6/646/4035689

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170726110954.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4191451/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527103/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306416/

https://www.researchgate.net/publication/335857043

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006365/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21263450/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9626131/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24501149/

 

Cod articol: Solutii kwz900