Există un moment în viețile noastre, ale femeilor, când subiectul copiilor apare în discuție. Semnele pot veni din mai multe părți: o aniversare a zilei de naștere, o întrebare la masa de Crăciun din partea familiei extinse, o prietenă care te anunță că a rămas însărcinată, partenerul tău de viață care iți spune că este în cel mai bun moment al vieții lui, în care are potența financiară și libertatea de a alege ce vrea să facă în următorii ani sau managerul tău, care subtil te întreabă ce planuri de viitor ai. Fiecare dintre aceste semnale se așează undeva într-un sertar al minții tale și la un moment dat începi să iți adresezi și tu aceste întrebări:

Eu vreau copii?

Sunt pregătită pentru această etapă nouă a vieții mele? Fizic? Emoțional? Din punct de vedere al carierei?

Ce am nevoie să se întâmple pentru a putea adresa acest subiect cu partenerul meu?

Suntem noi emoțional pregățiți încât să pot deschide acest subiect?

 

 

 

Atunci când aceste întrebări își găsesc răspunsul, lucrul care părea a fi partea cea mai grea, sunteți pregățiți să încercați. Să faceți copii se presupunea a fi simplu. Trebuia doar să faceți sex neprotejat. De-a lungul timpului, educația sexuală pe care ai primit-o a fost despre cum să nu rămâi însărcinată din greșeală, neatenție sau prostie. Ba chiar mai mult, e posibil ca singurele discuții despre sex pe care le-ai avut cu părinții tai să fi fost fix despre această preocupare, de a nu rămâne însărcinată și iată-te acum în postura în care afli că aceasta e de fapt cea mai mare piedică. 

În primă fază pare ireal, greu de digerat, imposibil să ți se întâmple tie. Începi să te întrebi "de ce mie?". Începi să te întrebi "am greșit cu ceva?", însă cu cât trece mai mult timp cu atât lista întrebărilor și frământărilor se mărește. Te trezești complet nepregătită pentru a face față acestei noi realități. O parte din identitatea ta poate începe să se clatine. Cine vei fi tu în viitor? Cine vei fi tu dacă nu vei fi mamă? Cum va arăta viața ta de acum încolo? Nu știi de unde să o apuci sau dacă se poate face ceva. Nu știi ce presupune un proces de FIV sau care sunt pașii. Începi o căutare anevoioasă, însă de multe ori nu ești ghidată de nimeni și câteodată te simți fară busolă. Poți începe să experimentezi stări de deznădejde, de tristețe și de nedreptate. Ai vrea să te revolți, să strigi, să plângi, să găsești un vinovat, însă de cele mai multe ori depui toate eforturile să rămâi rațională și optimistă, înnăbușind de multe ori sentimentele de furie și de durere ce s-au născut în tine. 

Toate aceste trăiri  pot să apară în acest moment al vieții tale, însă acest moment de cumpănă iți deschide și o oportunitate incredibilă, o șansă de a-ți clădi o identitate bine definită ca femeie, ca parteneră de cuplu, ca profesionist sau membru al comunității din care faci parte. Toate calitățile pe care le ai pot fi puse în slujba fiecărui rol semnificativ din viața ta, nu doar în a celui de mamă.

 

Câteva dintre lucrurile pe care ți le-aș propune în această etapă: 

1. Încearcă să nu treci prin acest proces singură. Ia alături de tine mai mulți specialișți, care iți pot ghida pașii: un doctor bun, un specialist în nutriție, un psihoterapeut, un instructor de yoga sau de meditație. Fiecare dintre acești oameni te vor ajuta să integrezi emoțiile ce te vor vizita în acest carusel. 
2. Găsește-ți răspunsuri legate de întrebarea "cine sunt eu?" și în afara rolului de mamă. Dacă nu vei putea face asta, acest drum va fi unul extrem de stresant și vei pune o presiune incredibilă asupra psihicului tău, a corpului tău și a minții tale. 
3. Normalizează ceea ce simți și nu încerca "să te ții tare" și "să fii puternică". Infertilitatea nu e un stigmat. Doar pentru că treci prin aceste lucruri, nu înseamnă că oamenii importanți din viața ta ar trebui să fie feriți de emoțiile care te încearcă. S-ar putea să ai momente în care iți va fi frică sau te vei simți la capătul puterilor sau copleșită de toată nesiguranța și lipsa de control. Lasă-i să te vadă și să te audă. Fii reală și autentică, cu tine și cu ceilalți. 
4. Încarcă-ți bateriile din celelalte roluri ale vieții tale și consolidează ceea ce e deja bun în viața ta. 

 

 

Pe măsură ce accepți realitatea în care te afli, începi să îi înțelegi și complexitatea. Realizezi că treci prin acest proces alături de omul pe care îl iubești, dar care poate este la fel de nepregătit pentru a gestiona această nouă realitate.

Infertilitatea pune cuplul la încercare. Pot apărea sentimente de rușine legate de îndoielile pe care le ai sau emoțiile pe care le experimentezi. Pot apărea sentimente de vinovăție față de partener că nu ai făcut sau nu faci suficient, că nu încerci tot ce se poate sau că nu ceri mai multe păreri medicale. Lucrul care poate durea cel mai mult este, pe lângă greutatea de a nu ști dacă vei putea fi părinte, să simți că iți pierzi conexiunea și cu omul de lângă tine și că ești singură pe acest drum. Este ca și când se duc toate ancorele tale de siguranță, iar lumea pe care o proiectai nu mai seamănă deloc cu ceea ce trăiești în prezent.

Nu uita însă că oricât de provocatoare pot fi aceste momente, ele reprezintă și o oportunitate incredibilă de a te conecta la un nivel profund cu partenerul tău. Este un moment de profundă vulnerabilizare, care te lasă să fii văzută și auzită în toate instanțele tale. Este un moment în care îl poți cunoaște pe celălalt la un nivel extrem de intim și efectul poate fi o conexiune dincolo de cuvinte, o conexiune în care vă veți simți unul pe celalat mai bine ca oricând. 

Ce e nevoie să faci? 

1. Vorbește-i partenerului tău despre trăirile pe care le ai, arată-i ce sentimente și gânduri te încearcă. 
2. Ia-ți timp să îl întrebi și pe el cum se simte și ce însemnătate are pentru el această etapă. 
3. Spune-i ce nevoi și așteptări ai de la el și întreabă-l cum ar avea nevoie el să treacă prin acest proces. 
4. Faceți un ritual al vostru de reconectare, în care să vă amintiți ce iubiți și apreciați la celălalt și cum, înainte de a deveni părinți, sunteți în primul rând un cuplu, doi oameni care s-au ales reciproc. 
5. Permiteți-vă să stați cu acele emoții care vin în acest proces, nu încercați să grăbiți nimic, să reparați sau să rezolvați repede. 
6. Dacă apar blocaje mai consistente, nu ezitați să apelați la un terapeut de cuplu, care să vă ajute să navigați această perioadă dificilă. 

Îmi doresc să vă gândiți la acest parcurs în felul următor: ​e nevoie de trei piloni pentru a putea trece prin acest proces:

Primul pilon este dat de stabilitatea ta emoțională. Al doilea pilon este dat de stabilitatea partenerului tău, iar al treilea pilon este dat de forța cuplului vostru, de acest împreună. Cu cât aveți mai multă grijă de fiecare instanță: EU, TU și RELAȚIA, cu atât șansele de a trece prin experiența de a lupta cu infertilitatea sunt mai mari, iar relația dintre voi va deveni tot mai matură, mai așezată emoțional și mai puternică. 

 

Și pentru că proiectul Fertilitate Naturală @Botaniq.ro își propune să aducă într-un singur loc nu doar resurse valoroase, ci și soluții complete pentru cuplurile care își doresc să devină părinți, am pregătit pentru tine un seminar gratuit despre implicațiile emoționale ale infertilității. Împreună cu Mihaela Brailescu, Nutriționist și Coach pentru fertilitate naturală și Silvia Purel, consilier psihologic și psihoterapeut în formare pe Psihoterapia Integrativa a Traumei, vom aborda din două perspective diferite subiectul infertilității: factori emoționali și factori nutriționali. Daca mulți dintre noi înțelegem cu ușurință legătura dintre deficiențele nutriționale și boala fizică, putini suntem conștienți de legătura dintre nutriție și starea de bine.

Astfel, te invităm în data de 16 noiembrie, de la ora 19 într-un cadru mai intim, un zoom call închis, să discutăm cu Silvia și Mihaela despre implicațiile emoționale ale infertilității și despre neuroștiința nutrițională, o disciplină în curs de dezvoltare care aduce în prim-plan faptul că factorii nutriționali sunt în strânsă legătură cu cogniția, comportamentul și emoțiile umane.

Pentru înscriere în Grup Suport te invitam să completezi formularul de mai jos. Numărul maxim de locuri este 40 iar în ziua evenimentului vei primi pe email linkul de acces.

https://forms.gle/8pHcYLb4kiPvT1oU6

Te așteptăm,

Echipa Fertilitate-Naturala @Botaniq.ro

Ar putea sa te intereseze si: Sa vorbim despre ce nu se vorbeste- Trairile Infertilitatii

 

Cod articol: Sfaturi si retete f90b640