În ultimii ani, cercetările din domeniul sănătății și-a avut focusul asupra studiului celor doi stereoizomeri importanți ai inozitolului: mio-inozitol (MI) și d-chiro-inozitol (DCI). De aceea, astăzi vom vorbi despre terapia combinata mio & d-chiro inozitol, cele doua molecule-mesager ai insulinei implicate în tratarea sindromului metabolic și sindromul ovarului polichistic.

Ce sunt inozitolii

Inozitolul este un ciclotol prezent în celulele animale și vegetale, ce se poate găsi în nouă stereoizomeri distincti, mio-inozitolul fiind cel mai reprezentat.

D-chiro-inozitol este o izoformă de inozitol derivată din mio-inozitol în urma unui proces de epimerizare din care rezultă o reacție dependentă de insulină. Atât mio- și d-chiro-inozitol au fost studiate în cercetări numeroase, iar potențialul lor a devenit promițător.

Izomerii inozitolului, mio-inozitol (MI) și D-chiro-inozitol (DCI), se găsesc din abundență în ovare și în lichidul folicular și au roluri specifice în semnalizarea insulinei și dezvoltarea foliculară.

Spre exemplu, MI stimulează semnalizarea FSH, în timp ce DCI este responsabil pentru sinteza androgenilor mediată de insulină și poate acționa ca un inhibitor de aromatază. Într-un ovar sănătos, cei doi izomeri susțin secreția hormonală normală și funcția ovariană.

Ce spun studiile

În ultimii ani, interesul științific s-a concentrat asupra studiului celor doi stereoizomeri importanți de inozitol: mio-inozitol (MI) și d-chiro-inozitol (DCI), datorită implicării lor, ca mesageri secunzi ai insulinei, în mai multe procese insulino-dependente cum ar fi sindromul metabolic și sindromul ovarului polichistic.

Cu scopul de a clarifica această problemă, Conferința Internațională de Consens din 2013 privind MI și DCI în Obstetrică și Ginecologie a identificat lideri de opinie în toate domeniile legate de acest domeniu de cercetare. Ei au examinat lucrări experimentale și studii clinice randomizate care raportau rolul și utilizarea inozitolului în practica clinică.

Principalele subiecte au fost relația dintre inozitol și sindromul metabolic, sindromul ovarelor polichistice (cu accent pe aspectele metabolice și reproductive), anomalii congenitale, diabet gestațional.

Studiile clinice au demonstrat că suplimentarea cu inozitoli amelioreaza diferite aspecte fiziopatologice ale tulburărilor legate de obstetrică și ginecologie.

Inozitolii în sindromul ovarului polichistic (SOPC)

Sindromul ovarului polichistic este unul dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității care afectează 5-10% dintre femeile la vârsta de reproductivă.

De obicei, SOP se caracterizează prin

  • menstruații neregulate sau lipsa lor;
  • dificultăți în a rămâne gravidă ca urmare a ovulației neregulate sau a eșecului ovulației;
  • creșterea excesivă a părului (hirsutism) - de obicei pe față, piept, spate sau fese;
  • creștere în greutate;
  • subțierea și căderea părului din cap;
  • ten gras sau acnee.

La femeile care suferă de SOP se constată des o creștere a riscului de hipertensiune arterială, dar și spre boli cardiovasculare, tulburări de toleranță la glucide, diabet de tip II și dislipidemie.

Până acum, avem o mulțime de informații despre etiologia SOPC: s-au făcut mulți pași înainte în ceea ce privește diagnosticul acestui sindrom, dar încă nu există o certitudine cu privire la o terapie general varabilă.

Mio-inozitolul (MI) și D-chiro-inozitolul s-au dovedit a fi eficienți în tratamentul SOPC: administrarea de MI/D-chiro-inozitol, în raportul plasmatic fiziologic (adică, 40:1) asigură rezultate clinice mai bune, cum ar fi reducerea insulinei, stabilizarea nivelurilor sanguine de androgeni, reducerea riscului cardiovascular și regularizarea ciclului menstrual cu ovulatie spontana.

Într-un studiu recent, la care au participat 50 de paciente diagnosticate cu SOP și afecțiuni menstruale, și le-au fost evaluate mai multe analize hormonale înainte și după administrarea de inozitoli. Ambele izoforme de inozitol au fost eficiente în îmbunătățirea funcției ovariene și a metabolismului pacientelor cu SOP: mio-inozitolul a arătat un efect asupra profilului metabolic, în timp ce d-chiro-inozitol a redus hiperandrogenismul.

Raportul lor fiziologic diferă de la țesut la țesut și sunt reglați de o epimerază insulino-dependentă a cărei activitate este redusă drastic în condiții de rezistență la insulină.

Inozitolul și tulburările menstruale în SOPC

Un studiu realizat recent s-a încheiat cu restabilirea și menținerea ciclului menstrual normal pe parcursul a 6 luni de tratament cu MI. Rezultate similare au fost arătate într-un alt studiu care a demonstrat o frecvență semnificativ mai mare a ovulației în grupul tratat cu MI (25%), cu un timp mai scurt până la prima ovulație, comparativ cu grupul unde s-a administrat placebo (15%).

După tratament, nivelul maxim de progesteron a fost mai mare la pacienții cu MI (15,1 2,2 ng/ml) comparativ cu placebo.

Într-un alt studiu, nivelurile de progesteron și AMH, volumul ovarian, foliculul ovarian antral și numărul total de foliculi antrali au scăzut semnificativ atât la pacientele cu infarct miocardic, cât și la pacientele cu SOPC.

Inozitoli în combinație cu alți compuși în tratamentul SOPC

În tratamentul SOPC, inozitolurile sunt cel mai frecvent utilizate în combinație cu acid folic.

Această combinație a fost cercetată prin numeroase studii cu rezultate precum îmbunătățirea tulburărilor de reproducere, a celor hormonale și metabolice la pacientele cu SOPC.

Cercetările terapeutice recente au abordat importanța asocierii acidului alfa lipoic cu MI sau DCI. Acidul a-lipoic (ALA) este un puternic antioxidant și cofactor enzimatic al lanțului respirator mitocondrial, la rândul său, capabil să crească sensibilitatea la insulină. Atât MI, cât și ALA au un rol independent în activarea GLUT-4 crucial pentru captarea glucozei din celule.

Un alt studiu a arătat cum combinația dintre agenții de sensibilizare la insulină (MI, DCI și picolinat de crom), antioxidanți și vitamine duce la: îmbunătățiri ale ciclicității menstruale, acnee și hirsutism atât la pacienții obezi, cât și la cei slabi cu SOPC.

Concluzii

În concluzie, studiile ne demonstrează cum terapia combinată cu mio & d-chiro inozitol are efecte benefice asupra funcţiei ovariene la femeile cu SOPC, și de multe ori, mult mai potențatoare decât clasica administrare de inozitol.

Din fericire, inozitolii sunt un supliment ușor accesibil, disponibili pe scară largă, și ușor de administrat, iar potențialul lor puternic de îmbunătățire a rezultatelor tratamentelor de fertilitate la femeile cu SOP a devenit în secolul nostru de necontestat.




 

Bibliografie

Hyperinsulinemia Alters Myoinositol to d-chiroinositol Rao in the Follicular Fluid of Paents With PCOS Vittorio Unfer, MD, Gianfranco Carlomagno, PhD, Enrico Papaleo, MD

PCOS and Inositols: Controversial Results and Necessary Clarifications. Basic Differences Between D-Chiro and Myo-Inositol, Giovanni Monastra, Ivana Vucenik, Abdel Halim Harrath, Saleh H. Alwasel, Zdravko A. Kamenov, Antonio Simone Laganà, Noemi Mon, Valeria Fedeli and Mariano Bizzarri

Comparison between effects of myo-inositol and d-chiro-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS, Alfonsa Pizzo,Antonio Simone Laganà &Luisa Barbaro

Results from the International Consensus Conference on Myo-inositol and d-chiro-inositol in Obstetrics and Gynecology: the link between metabolic syndrome and PCOS ,Fabio Facchinetti, Mariano Bizzarri, Salvatore Benvenga ,Sandro Gerli Mario Montanino Oliva ,Paul Devroey