Bovin, marin sau vegan - care este diferenta?

 

Colagenul este un nutrient fantastic în optimizarea sănătății și longevității noastre, oferindu-ne aminoacizi esențiali de care multe dintre dietele noastre moderne se lipsesc adesea.

Cu toate acestea, un lucru este sigur; nu tot colagenul este creat la fel. Suntem conștienți de faptul că, cu multe variante care ajung pe rafturi, este atât de ușor să fii copleșit și confuz cu ce colagen să alegi. Pentru a te ajuta, îți vom oferi detalii despre diferitele surse de colagen, astfel încât să poti decide care este cea mai bună opțiune pentru tine.

Ce surse de colagen sunt disponibile?

Colagenul hidrolizat poate fi obținut din multe surse animale diferite. Studiile au analizat orice, de la pielea de oaie, porc, pui, rață și iepure, însă cele mai eficiente surse de utilizat ca aliment funcțional sau suplimente sunt bovine (vacă) sau marine (pește). Colagenul este de obicei extras din oase, piele (pielea) sau solzi ale animalului.

Deși beneficiile pentru sănătate ale colagenului sunt similare, indiferent de tipul pe care îl alegi, fiecare sursă are propriile avantaje unice, în funcție de factori precum greutatea moleculară a lanțului peptidic, solubilitatea și activitatea funcțională.

Colagenul bovin

Colagenul bovin poate fi extras din diferite surse și țesuturi, totuși, firmele de prestigiu folosesc doar colagen luat din piele, mai degrabă decât derivat din os sau cartilaj. Se teoretizează că colagenul obținut din piele este cel mai pur și „curat”, deoarece această parte a animalului este în mod constant regenerată de-a lungul vieții.

Folosirea pielii înseamnă, de asemenea, că aceasta este o sursă de colagen durabilă din punct de vedere ecologic, deoarece majoritatea subproduselor de la procesarea cărnii de vită ar deveni altfel deșeuri.

Sursa de colagen afectează, de asemenea, tipul particular găsit în fiecare produs bovin. În timp ce multe studii susțin că diferența dintre colagenul bovin și cel marin constă în tipul de colagen în care este abundent (de exemplu, tipul I sau 3) este important de știut faptul că colagenul de tip I este cel mai abundent și cel mai puternic tip de colagen găsit în corpul uman, ceea ce înseamnă că funcționează cel mai eficient pentru a vindeca și reconstrui țesuturile.

Pe lângă utilizarea îmbunătățită generalizată a pielii, părului și articulațiilor, studiile au descoperit beneficii suplimentare în colagenul bovin, care includ activitate antioxidantă, antimicrobiană și antihipertensivă. Colagenul bovin este adesea alegerea pentru cei care doresc să-și susțină sănătatea intestinală, deoarece ambele tipuri I și III se găsesc în mucoasa intestinală și astfel pot fi benefice în întreținere și reparare.

De asemenea, colagenul bovin nu conține primii 14 alergeni majori, ceea ce îl face un produs preferat pentru cei cu alergii la crustacee sau la pește. O astfel de sursă pe care noi o recomandăm este colagenul de la Ancient + Brave care conține peptide de colagen hidrolizat 100% bovin de cea mai înaltă calitate.

Colagenul marin

Unul dintre cele mai mari avantaje ale unui colagen pe bază de pește este absorbabilitatea și asemănările cu colagenul uman. Colagenul marin prezintă o mare asemănare cu profilul de aminoacizi găsit în colagenul uman. Moleculele peptidice sunt, de asemenea, de dimensiuni mai mici, ceea ce înseamnă că această sursă de colagen este absorbită de până la 1,5 ori mai eficient, făcând-o puțin mai biodisponibilă pentru țesuturile țintă.

Dimensiunea mai mică a particulelor permite pur și simplu absorbția și transportul mai rapid și mai ușor al peptidelor de colagen către piele, oase și articulații pentru producerea de colagen nou. Unii cred, de asemenea, că structura moleculară mai mică a colagenului marin îl face mai ușor de digerat, ceea ce poate fi un factor important dacă aveți probleme digestive sau ați experimentat orice disconfort digestiv cu alte surse de colagen.

Datorită acestei eficiențe, colagenul marin a fost favorit în industria frumuseții pentru impactul său asupra sănătății pielii. Bogat în aminoacid hidroxiprolină, o componentă esențială a pielii și a altor țesuturi conjunctive, colagenul marin s-a dovedit în studii că îmbunătățește hidratarea elasticității pielii și reduce aspectul ridurilor.

Precum colagenul bovin, sursele marine sunt, de asemenea, considerate durabile din punct de vedere ecologic. Creează și mai puține emisii de gaze cu efect de seră, iar majoritatea produselor secundare din producția de pește, care devin de obicei deșeuri, pot fi utilizate în schimb pentru produse cu peptide de colagen.

Din punct de vedere alimentar, colagenul marin este, de asemenea, o alegere excelentă pentru cei care urmează o dietă pescatariană. Wild Collagen, pe care noi îl recomandăm, oferă peptide de colagen 100% hidrolizate din pești albi din Atlanticul de Nord, din surse durabile, capturați în sălbăticie.

Colagenul vegan

Deoarece plantele nu își creează propriul colagen, nu există o sursă vegană de colagen pur în sine - totuși, prin suplimentarea cu aminoacizi specifici pentru colagen și vitamina C pentru sinteza colagenului, putem folosi aceasta ca un înlocuitor „vegan”.

Lanțurile lungi de aminoacizi care ajută la formarea moleculei mari de colagen sunt create în principal din doar 5 aminoacizi cheie - glicină, prolină, hidroxiprolină, arginină și alanină. Prin urmare, în loc să folosească o sursă animală directă de peptide de colagen, sortimentele vegane de bună calitate conțin cantități generoase din toți cei 5 aminoacizi, din surse vegane sau fermentate. Vitamina C este un cofactor cheie pentru enzimele care formează noi molecule de colagen, prin urmare produsele care prezintă acest lucru ca un plus suplimentar vor sprijini și mai mult organismul în producția naturală de colagen.

Deși nu există încă studii comparative între colagenului vegan față de cel marin sau bovin, în ceea ce privește beneficiile și rezultatele pentru sănătate, atributul cheie al unei versiuni vegane este, fără îndoială, impactul asupra mediului. Atunci când aminoacizii vegani sunt obținuți și produși într-un mod durabil, există un beneficiu pentru mediu, precum și un avantaj pentru bunăstarea animalelor.

Gama inovatoare Radiant Collagyn de la Ancient + Brave conține cei 5 aminoacizi principali găsiți în colagenul din surse vegane și fermentate, alături de plante, nootropice inteligente și nutraceutice bioactive. Cu adaos de nutrienți vegani, cum ar fi iod, colină și vitamina D3, care sunt de obicei greu de obținut într-o dietă vegană, aceasta este o alternativă vegană excelentă la colagenul hidrolizat.

Deci, să stabilim concluziile.

Asemănări:

Beneficiile asociate pentru sănătate în urma suplimentării - toate sursele sunt foarte asemănătoare (îmbunătățirea sănătății pielii, păr sănătos, sprijin articulațiilor și osoase, repararea mușchilor)

Fără aromă

Inodor

Ușor de utilizat în băuturi

Colagenul bovin – pe scurt

 • Folosit de obicei pentru a îmbunătăți sănătatea intestinelor și articulațiilor
 • Sursă de colagen durabilă din punct de vedere ecologic, deoarece majoritatea subproduselor de la procesare devin deșeuri, de ex. pielea animalului
 • Bogat în colagen de tip I
 • Top 14 fără alergeni
 • Produs preferat pentru cei cu alergii la crustacee/peste

Colagenul marin – pe scurt

 • Prezintă o mare asemănare cu colagenul uman
 • Moleculele de peptide marine sunt, în general, de dimensiuni mai mici, făcându-le mai biodisponibile și absorbabile
 • Bogat în colagen de tip I
 • S-a demonstrat că îmbunătățește hidratarea elasticității pielii și reduce aspectul ridurilor
 • Sursă de colagen durabilă din punct de vedere ecologic. Produce mai puține emisii de gaze cu efect de seră deoarece majoritatea produselor secundare ale prelucrării peștelui devin de obicei deșeuri - de ex. pielea de pește
 • Potrivit pentru dieta pescatariană

Colagenul vegan – pe scurt

 • Conține versiunile vegane ale aminoacizilor găsiți în colagenul de origine animală
 • Oferă o sursă de vitamina C - un cofactor cheie în producția de colagen

Cum alegi?

În cele din urmă, răspunsul la această întrebare va varia de la persoană la persoană. În timp ce colagenul în orice format este, fără îndoială, un nutrient uimitor de optimizare a sănătății, beneficiile oricărui tip de colagen discutat aici (colagenul marin, bovin sau vegan) vor depinde de mulți factori, inclusiv; preferințe alimentare, alergii, intoleranțe, nevoi de sănătate și, de asemenea, stilul de viață.

Sursă articol

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/bovine-marine-or-vegan-what-s-the-difference