Nutrienți și plante pentru menopauză

 

Menopauza este o etapă naturală care urmează sfârșitului anilor de reproducere ai unei femei și este probabil ca fiecare persoană să experimenteze o gamă diferită de simptome. De la bufeuri, dispoziție scăzută, transpirații nocturne până la întreruperea somnului, studiile au arătat cum alimentația poate sprijini pozitiv femeile în timpul acestor schimbări. Explorăm nutrienții care vă pot ajuta corpul până la menopauză.

Menopauza

Perimenopauza poate fi încă de la vârsta de 40 de ani, care este începutul menopauzei, însă femeia poate avea cicluri sporadice de până la 10 ani înainte de a înceta complet. Menopauza este încetarea producției de hormoni sexuali, în special reducerea producției de estrogen și scăderea producției de progesteron.

Această perioadă este adesea asociată cu simptome suplimentare, care pot include, întreruperea ciclului menstrual care poate fi prelungită sau neregulată și adesea poate fi asociată cu bufeuri, balonare inexplicabilă, dureri de cap sau migrenă sau amețeli, pe lângă starea de spirit scăzută, oboseală sau senzații de iritație și tensiune. Toate acestea pot afecta calitatea vieții. NHS estimează că opt femei din 10 vor fi simptomatice, ceea ce poate dura până la patru ani după sfârșitul menstruației.

Cel mult, acest lucru poate afecta viața femeilor timp de până la 14 ani, ceea ce poate avea un impact uriaș asupra calității vieții, dispoziției și sănătății. Pe lângă tratamentul convențional, cum ar fi terapia de substituție hormonală, un ajutor poate fi la îndemână sub forma unor ierburi binecunoscute, a unei legume rădăcinoase andine, a acizilor grași esențiali și a unui mineral binecunoscut, pe lângă unele modificări ale dietei.

Top 5 nutrienți pentru a ajuta corpului tău

Magneziul este implicat în peste 300 de procese ale corpului, care includ producția de hormoni. Poate fi util să vă adaptați dieta cu alimente care conțin magneziu, cum ar fi verdețuri, avocado, nucile și semințele. Și dacă dieta este slabă în aceste alimente, eventual, un supliment alimentar vă poate ajuta să vă optimizați starea de magneziu. Cercetările au raportat că magneziul cu vitamina B6 a atenuat simptomele premenstruale legate de anxietate, care sunt, de asemenea, experimentate în timpul menopauzei, cum ar fi tensiunea nervoasă, schimbările de dispoziție, iritabilitatea sau anxietatea. În plus, este bine recunoscut de către Migraine Trust că magneziul poate oferi ameliorarea migrenelor, această dovadă este susținută de cercetări care au arătat o reducere a severității durerii migrenei plus alte simptome menstruale ca răspuns la magneziu.

Acizii grași esențiali sunt grăsimile dietetice. Corpul nostru are nevoie de un echilibru bun de acizi grași esențiali Omega 6 și Omega 3, care sunt numiți „esențiali”, deoarece organismul nu îi poate produce și, prin urmare, trebuie să îi consume. Este obișnuit ca dieta occidentală să conțină mai mulți acizi grași Omega 6 în alimentele procesate făcute cu uleiuri vegetale și gustări ambalate, totuși un raport benefic sănătos de 2:1 acizi grași Omega 6 și Omega 3 este considerat cel mai bun echilibru pentru a susține organismul tău. Cum este legat acest lucru de menopauză, vă puteți întreba? Se știe că estrogenul exercită un efect antiinflamator, ulterior, menopauza poate fi considerată inflamatorie ca răspuns la reducerea producției de estrogen. Acest management modificat al cascadei inflamatorii poate contribui la simptomele menopauzei, în special tensiunea, anxietatea, starea de spirit și oboseala. Acizii grași Omega 3 sunt asociați cu niveluri mai scăzute de inflamație și cu o structură celulară îmbunătățită. Suplimentele alimentare cu Omega 3 sunt fie uleiuri de pește, fie alge marine, unde doar o linguriță poate oferi doza perfectă și sunt disponibile și sub formă de uleiuri de semințe bogate în Omega 3.

Salvia este un remediu vechi pentru simptomele menopauzei, folosit în mod obișnuit de medicii herboriști. Utilitatea salviei în combaterea simptomelor menopauzei este atribuită conținutului său de fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt estrogeni nesteroidieni derivați din plante, care sunt mult mai blânzi decât estrogenii de origine umană. Prin urmare, se consideră că fitoestrogenii în timpul și după menopauză atenuează simptomele menopauzei. Un studiu recent a confirmat aceste considerații, a raportat îmbunătățirea simptomelor menopauzei, cum ar fi înroșirea feței, transpirația nocturnă, palpitațiile inimii, durerile musculare și articulare, depresia, anxietatea, tulburările de somn și dorința sexuală ca răspuns la extractul de salvie.

Trifoiul roșu, o altă plantă tradițională, a fost folosită frecvent de fitoterapeuți pentru a trata simptomele menopauzei. Dar ceea ce face ca trifoiul roșu să fie atât de special este că efectele sale benefice nu sunt atribuite doar conținutului de fitoestrogeni, ci și izoflavonei irilone. Se consideră că acești compuși tamponează atât estrogenul, cât și progesteronul. O revizuire a studiilor publicate în 2014 a combinat concluziile a 11 studii de cercetare pentru a concluziona că trifoiul roșu a avut un efect pozitiv asupra bufeurilor și o modificare mică și benefică asupra hormonilor.

Rădăcina de Maca este o legumă rădăcinoasă asemănătoare cu păstârnacul, care crește în mai multe culori în Anzi din Peru, cel mai bine cultivată în condiții de 4.000-4.500 de metri altitudine. Maca are o utilizare nativă istorică pentru energie și rezistență, cu toate acestea, în ultima vreme este folosită ca adaptogen pentru a susține răspunsul la stres. Cercetătorii sugerează că maca poate sprijini semnalizarea creierului care deservește răspunsul la stres și producția de hormoni sexuali, care la rândul lor pot îmbunătăți simptomele de perimenopauză. Acest lucru este susținut de un studiu de intervenție de două luni care a raportat o scădere a greutății corporale, a tensiunii arteriale, a susținut hormonii echilibrați și a atenuat simptomele fiziologice și psihologice negative, cum ar fi frecvența bufeurilor, incidența transpirației nocturne, somnul întrerupt, nervozitatea, depresia și palpitațiile cardiace la femeile în perimenopauză.

Mod de viață

Modificarea dietei și a aportului nutrițional poate ajuta la tranziție, dar este, de asemenea, important să sprijiniți acest lucru prin adaptări ale stilului de viață. De exemplu, modificarea hormonilor poate pune o sarcină suplimentară asupra ficatului, prin urmare ar merita să luați în considerare reducerea consumului de alcool. În plus, schimbarea produselor personale și de curățare cu cele care nu conțin substanțe chimice va reduce expunerea la toxine și, în cele din urmă, va reduce încărcătura pe care ficatul trebuie să o proceseze pentru a detoxifica eficient organismul.

Menopauza este un factor de stres fizic și, prin urmare, tehnicile de gestionare a stresului pot fi, de asemenea, utile, cum ar fi mindfulness, mersul în natură, yoga, lectura sau meditația.

Luați în considerare introducerea unei practici de somn care începe cu 90 de minute înainte de ora dorită de somn. Somnul atât în perioada perimenopauzei, cât și în timpul menopauzei poate fi perturbat, astfel încât reducerea riscului de perturbare poate fi utilă. Asigurați-vă că aveți un dormitor liniștit, întunecat și răcoros, în timp ce evitați expunerea la ecrane, asta vă poate ajuta să vă relaxați.

Concluzie

În general, câteva modificări ale dietei și al stilului de viață ar trebui să ofere o oarecare amânare a simptomelor menopauzei, mai ales dacă alegi unul dintre suplimentele alimentare sugerate.

• Magneziu

• Acizi grași esențiali Omega 3

• Salvie

• Trifoi roșu

• Maca

Căutați suplimente alimentare de înaltă calitate care oferă 100% nutriție și nu conțin aditivi, zahăr și lianti. Produsele botanice precum salvia, trifoi roșu și maca sunt disponibile, pentru mai multe informații (www.biom.ro www.efarmacie.ro www.botaniq.ro )

Informațiile conținute în acest articol nu au scopul de a trata, diagnostica sau înlocui sfatul unui medic. Vă rugăm să consultați un medic calificat dacă aveți o afecțiune preexistentă sau luați în prezent medicamente. Suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca substitut pentru o alimentație variată și echilibrată.

Referințe

De Souza MC, Walker AF, Robinson PA, Bolland K. Un efect sinergic al unui supliment zilnic pentru 1 lună de 200 mg magneziu plus 50 mg vitamina B6 pentru ameliorarea simptomelor premenstruale legate de anxietate: un studiu crossover aleatoriu, dublu-orb. J Womens Health Gend Based Med. 2000 martie;9(2):131-9. doi: 10.1089/152460900318623. PMID: 10746516.

Facchinetti F, Sances G, Borella P, Genazzani AR, Nappi G. Magnesium profilaxie a migrenei menstruale: efecte asupra magneziului intracelular. Durere de cap. 1991 mai;31(5):298-301. doi: 10.1111/j.1526-4610.1991.hed3105298.x. PMID: 1860787.

Fathizadeh N, Ebrahimi E, Valiani M, Tavakoli N, Yar MH. Evaluarea efectului suplimentului de magneziu și magneziu plus vitamina B6 asupra severității sindromului premenstrual. Iran J Nurs Moașă Res. 2010 Dec;15(Suppl 1):401-5. PMID: 22069417; PMCID: PMC3208934.

Ghazanfarpour, M., Sadeghi, R., Latifnejad Roudsari, R., Mirzaii Najmabadi, K., Mousavi Bazaz, M., Abdolahian, S., & Khadivzadeh, T. (2015). Efectele trifoiului roșu asupra bufeurilor și concentrațiilor de hormoni circulanți la femeile aflate la menopauză: o revizuire sistematică și meta-analiză. Jurnalul Avicenna de fitomedicină, 5(6), 498–511.

Meissner, H O şi colab. „Efectele terapeutice ale Maca pre-gelatinizată (Lepidium Peruvianum Chacon) utilizată ca alternativă non-hormonală la HRT la femeile în perimenopauză - studiu clinic pilot.” Jurnalul internațional de științe biomedicale: IJBS vol. 2,2 (2006): 143-59.