Intuitive wellness - Introducere

Cu siguranță și tu ai auzit cât e de bună ashwagandha pentru starea de bine, cât e de bun turmericul, cât de nocive ar putea fi lactatele de vacă sau cât de eficient e postul intermitent sau dieta keto, sau poate paleo? Adevărul e că ceea ce funcționează pentru unii, nu merge deloc în cazul altora.

Fiecare dintre noi e diferit, și la fel sunt și nevoile noastre nutriționale. Fiecare dintre noi poartă o amprentă de sănătate diferită, influențată și modelată de experiențele noastre trecute, de genetică, cultură, stil de viață și preferințe, așadar, e cel puțin complicat să alegi ceva ce e cu adevărat potrivit pentru tine.

Lucrurile s-au complicat în ultimii 3 ani, odată cu explozia de informații din mediul online, focusul pe "wellbeing" și "healthy habits". Câți dintre noi auziserăm de bio-hacking până de curând? Câți dintre noi nu ne-am însușit noi obiceiuri și noi rutine fără a ne întreba întâi dacă e chiar ceea ce avem nevoie? De câte ori nu am apelat la "quick fixes", la '7-14-30 day challenges" fără a ne asculta întâi corpul? De câte ori nu ne-am consolat cu ideea "am încercat-o și pe asta", căutând cel puțin mental un alt shortcut care să ne ducă mai repede și mai aproape de obiectivul nostru?

Cantitatea uriașă de informații, expunerea constantă la stimuli ne-a "handicapat" într-o anumită măsură capacitatea de "a gândi cu capul nostru", ne-a știrbit încrederea în propria intuiție, în al 6-lea simț. Am început să avem grijă de noi DUPĂ NUMERE: în fiecare zi trebuie să merg un anumit număr de pași, să ard un număr de calorii la sală, indiferent cât sunt de obosită, să lucrez un anumit număr de ore sau să dorm un anumit număr de ore, să mănânc la o anumită oră. Peste toate acestea, monitorizăm. Monitorizăm cu religiozitate progresul cu o brățară lipită de mână.

Nu, nu sunt împotriva tehnologiei, aplicațiilor, gadgeturilor care te pot ajuta sau motiva să-ți atingi obiectivele de sănătate, spun doar că nu am nevoie de o brățară să îmi spună câte ore am dormit, sau când ar trebui să mă odihnesc, când să iau un moment de respiro sau cum îmi funcționează corpul număr cu număr. Spun doar că am uitat să mai fim spontani, să ne ascultăm ritmul, să avem încredere în propriul corp și semnalele pe care ni le dă. Spun doar că uneori, trendurile pot fi obositoare. Spun doar că o simplă întoarcere în noi, la natură, la practici simple sunt mult mai valoroase decât orice "progres" măsurabil în cifre.

Așadar, tu TE ASCULȚI?

Problema cu tendințele, dietele și sănătatea bazată pe numere este că acestea ne conduc pe o cale a deconectării de noi înșine. Toate maschează oarecum un instrument incredibil de important: intuiția naturală, acel al 6-lea simț care acționează ca un ghid ce ne sprijină să facem alegerile bune. Intuiția este o superputere pe care am uitat să o folosim.

Indiferent dacă alegem să ascultăm sau nu, corpul ne trimite semnale tot timpul, ne vorbește - spunându-ne de ce are nevoie și cum să avem grijă de el.

Magia apare atunci când înțelegem semnele, mesajele, conversația intuitivă pe care corpul nostru o poartă cu noi.

Înțelegerea acestor mesaje necesită puțină practică. Mesajele pot fi puternice - cum ar fi durerea, sau foarte subtile, mai degrabă ca o șoaptă, cum ar fi senzația de neliniște sau de „fluturi în stomac”. Câți dintre noi trecem peste aceste semnale?

Există câteva lucruri pe care majoritatea dintre noi le facem bine în mod constant și acestea se bazează pe niște principii simple transmise de strămoșii noștri - lumină, mișcare, odihnă și hrană. Dacă aceste patru principii ar reprezenta fundația pe care ne clădim viața, totul ar fi mult mai ușor.

Sunt totodată lucruri care funcționează mai bine ca parte a unei rutine, sau mai degrabă a unui stil de viață asumat: meditația, consumul de alimente integrale, hidratare constantă și chiar anumite suplimente și nootropice care funcționează cel mai bine atunci când sunt luate în mod constant. Alteori însă, trebuie să întoarcem pagina, să adaptăm ceea ce facem zi de zi, în funcție de ceea ce se întâmplă în acel moment sau în etapa vieții în care ne aflăm.

Sănătatea înseamnă mai mult decât felul în care arătăm, sănătatea înseamnă un somn bun, niveluri echilibrate de energie, sănătate mentală, ușurință în mișcare, piele curată, digestie excelentă și un sistem imunitar întărit. Acestea sunt „măsurători” utile și modalități de a ne urmări sănătatea. Cine suntem, precum și lucrurile de care avem nevoie se schimbă zilnic, săptămânal, anual. Recunoașterea acestui lucru face parte din a avea o relație bună cu ceea ce are nevoie corpul nostru.

Mie îmi place postul intermitent, dar corpul meu mi-a transmis când să mă opresc. A trebuit doar să ascult. La fel și în cazul somnului. Știu că minim 8 ore mi-ar prinde bine, dar renunț ocazional la „regula celor 8 ore” pentru a petrece timpul cu oameni dragi și cu siguranță nu am procese de conștiință când la „farfuria mea perfectă” se adaugă și o felie de tort la birou când sărbătorim simplul fapt că am avut o săptămână grea dar bună.

Ideea e să nu devenim rigizi, să uităm a ne bucura de micile plăceri ale vieții.

Instrumentul minune Nr.1 - intuiția

Organizându-ne sănătatea după anumite numere aduce cu sine mai multă disciplină, dar rigiditatea este cu siguranță necâștigătoare pe termen lung. Ascultându-ne corpul, susținându-l cu odihnă, hrană, eliberându-l prin mișcare, este primul pas pe care îl putem face pentru sănătatea noastră.

Punându-ne întrebări precum "am dormit suficient?", "Cât de stresată mă simt astăzi?", putem ajusta din mers ceea ce facem: "Mă simt destul de stresată astăzi, cred că mai bine iau micul dejun în loc de post intermitent și fac yoga în loc de HIIT", sau "Nu am dormit foarte bine, poate că am luat cina prea târziu aseară – voi încerca să mănânc mai devreme azi" sau "se apropie menstruația, hai să mănânc niște carbohidrați suplimentari azi" sau "Mă simt puțin slăbită, mai bine iau o vitamină C și adaug niște rădăcină de ghimbir în băutura mea de dimineață".

 

A ne asculta corpul și apoi a ști cum să-l susținem necesită timp, înțelegere și puțin efort. Există modalități prin care ne putem perfecționa cu adevărat capacitatea de a ne asculta propriul corp.

  1. "a fi" în detrimentul lui "a face"

Yoga este un exemplu grozav în acest sens, în care nu este vorba doar de a realiza pozițiile de yoga perfecte, ci în schimb să simți ceea ce face corpul tău, să faci mici ajustări, să simți când să-l provoci și când să-l lași să se odihnească.

  1. Încetinirea ritmului

Ascultă cu adevărat indiciile de foame, ascultă care îți sunt poftele și ce îți spun ele despre starea ta mentală și fizică. Ascultă cum te simți în legătură cu masa pe care o consumi. Ești sătulă? Te bucuri? Ți-e foame după o oră? Ai vreun simptom fizic? Toate aceste întrebări te pot face să înțelegi care alimente funcționează pentru tine și pe care ar trebui să le eviți, dar cheia aici este să-ți pui aceste întrebări fără judecată, fără a te mustra, doar cu o mentalitate deschisă și curioasă.

  1. Cum vorbești cu corpul tău și despre tine?

Nu poți vindeca un corp pe care îl urăști. Îți place de tine? Te îmbrățișezi din când în când cu drag, cu înțelegere? Chiar dacă este o zonă mai greu de abordat și vindecat, felul în care ne raportăm la propria persoană, la propriul corp, respectul, înțelegerea de care dăm dovadă față de noi înșine au cel mai mare impact asupra stării noastre de sănătate.

Corpul nostru este casa noastră! Să începem să-l ascultăm.