Ce tip de supliment de vitamina C este cel mai bun?

 

Articol scris de Dr. Thomas E. Levy

 

O întrebare care mi-a fost pusă de nenumărate ori este „Ce fel de vitamina C ar trebui să iau și de ce?” Este o întrebare foarte bună, într-adevăr. Să analizăm diferitele tipuri de vitamina C care pot fi găsite în multe dintre capsule, pulberi și suplimente lichide de vitamina C disponibile astăzi ...

 

Trebuie subliniat mai întâi că toate formele de vitamina C au caracteristica de a avea un cation încărcat pozitiv și un anion încărcat negativ, sub formă dizolvată. Ceea ce au în comun toate formele de vitamina C este că toate sunt compuse dintr-un anion ascorbat. De fapt, anionul ascorbat este porțiunea activă care donează electroni. Este capacitatea anionului ascorbat de a se lega cu diferite tipuri de cationi, ceea ce permite să se producă multe forme diferite de suplimente de vitamina C. Cei mai populari cationi includ diverse minerale și un acid gras numit palmitat. Aceşti cationii însoțitori au, de asemenea, un impact biologic semnificativ și acest lucru trebuie luat în considerare atunci când alegem cea mai bună formă de suplimentare cu vitamina C, atât pentru nevoile pe termen scurt, cât și pentru cele pe termen lung.

 

Factorul de toleranță intestinală

Vitamina C are avantaje și dezavantaje atunci când vine vorba de sănătatea intestinelor. Fiecare individ are propriul său nivel de „toleranță intestinală” pentru vitamina C. Aceasta este doza la care apare o scurgere intestinală indusă de vitamina C (diaree). Persoanele cu tendință de probleme intestinale pot avea o toleranță mai mică a intestinului decât cele fără istoric de aceste probleme. Dacă depășirea nivelului de toleranță a intestinului este bine tolerată, atunci restul de vitamina C (neabsorbită)trece în colon înainte de a se absorbi. Unele forme de suplimente de vitamina C sunt mai susceptibile să declanșeze un factor de toleranță a intestinului mai scăzut (acid ascorbic), în timp ce unul dintre beneficiile vitaminei C lipozomale este faptul că, chiar și la doze mari, problemele digestive, precum diareea nu sunt o problemă.

 

Acidul ascorbic

Aceasta este cea mai ieftină şi cea mai comună formă de supliment de vitamina C disponibil. Dar asta nu înseamnă că este cea mai bună formă atunci când vine vorba de absorbție. Acidul ascorbic este în regulă de luat dacă nu există nicio problemă cu tulburările digestive. Deoarece acidul ascorbic este „acid”, atunci această formă de vitamina C este adesea asociată cu un factor scăzut de toleranță a intestinului, iar atunci când este luată la doze medii până la mari, declanșează de obicei disconfort stomacal şi tulburări digestive. Deci, dacă aveți un stomac sensibil, istoric de ulcer, colită, sindromul colonului iritabil sau orice formă de afecțiune intestinală sau inflamație, aceasta nu este o formă optimă de vitamina C.

 

Ascorbate minerale

Cea mai mare parte a formelor de vitamina C vine ca ascorbate minerale, iar cele mai frecvente ascorbate minerale utilizate în suplimentarea cu vitamina C includ:

  • Ascorbat de sodiu
  • Ascorbat de calciu
  • Ascorbat de magneziu
  • Ascorbat de potasiu
  • Ascorbat de mangan
  • Ascorbat de zinc
  • Ascorbat de molibden
  • Ascorbat de crom

 

Ascorbat de sodiu

Ascorbatul de sodiu este probabil cel mai bun și cu siguranță cel mai puțin scump dintre ascorbatele minerale pentru suplimentarea regulată în doze relativ mari. Ascorbatul de sodiu este, de asemenea, tipul de vitamina C care se folosește în suplimentele lipozomale de vitamina C. Ascorbatul de sodiu este mult mai blând la nivelul intestinului decât acidul ascorbic, astfel încât este bine tolerat de persoanele cu probleme la stomac și tulburări digestive,pentru că permite un nivel mai mare de toleranță intestinală.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că cantități mari de ascorbat de sodiu pot fi luate de către cei cu hipertensiune arterială și boli de inimă, fără a provoca retenție de apă sau o creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează faptului că este clorură de sodiu, nu sodiu asociat cu un anion, cum ar fi ascorbatul, citratul sau bicarbonatul, care provoacă întotdeauna retenția de lichid și agravează tensiunea arterială ridicată la indivizii sensibili la supraîncărcare de volum. Termenul de hipertensiune „dependentă de sodiu” trebuie înlocuit cu hipertensiune „dependentă de clorura de sodiu” sau „dependentă de sare de masă”.

Cu toate acestea, întrucât parcă există întotdeauna excepții de la orice regulă în biologie, oricine observă tensiunea arterială crescută sau edemul gleznei după doze mari de ascorbat de sodiu ar fi bine recomandat să suplimenteze cu o formă diferită de vitamina C.

 

Ascorbat de calciu

Ascorbatul de calciu este puțin mai scump și este, de asemenea, comercializat sub formă de „ester” sau „tamponat” de vitamina C. O mare parte din popularitatea acestei forme de vitamina C provine din faptul că multe persoane caută surse suplimentare de calciu pe lângă suplimentele de vitamina C pe care le iau. Aceste produse furnizează de obicei aproximativ 100 mg de calciu pentru fiecare 800 - 900 mg de ascorbat. Cu toate acestea, datele științifice susțin conceptul că marea majoritate a populației mai în vârstă suferă de toxicitate de calciu. Continuăm să fim stresați cu avertismente privind un risc crescut de osteoporoză, în timp ce datele arată clar că majoritatea deceselor la pacienții cu osteoporoză se referă la sistemul vascular și nu la oase. Dovezile științificearată foarte clar că suplimentarea cu calciu alimentează adesea progresia aterosclerozei, cu șansa crescută de atac de cord preconizat. Deși este adevărat că ascorbatul de calciu este ușor pentru stomac, ascorbatul de sodiu este tolerat la fel de ușor, este mai accesibil și nu agravează excesul de calciu prezent la majoritatea persoanelor în vârstă.

 

Ascorbat de magneziu

Ascorbatul de magneziu este o formă excelentă de vitamina C, deoarece aduce atât magneziu cât și ascorbat în organism, dar vine cu un preț mai ridicat. Deși nu este nimic greșit în a lua cantități mari de ascorbat de magneziu, este mai economic să luați separat magneziu și ascorbat de sodiu și să obțineți efectele optime ale ambelor suplimente.

 

Ascorbat de potasiu

Aceasta este o altă formă bună de suplimentare cu ascorbat, dar are un potențial pericol pentru sănătate, deoarece este relativ ușor de supradozat cu potasiu, ceea ce poate provoca aritmii cardiace fatale. Potasiul nu trebuie luat niciodată în mod regulat, decât dacă este recomandat sau prescris de către un medic.

 

Alte ascorbate minerale

Ascorbatul de mangan, zinc, molibden și crom sunt ascorbate minerale suplimentare care tind să fie mult mai scumpe. Toţi cationii sunt de dorit ca suplimente, dar pot fi ușor supradozaţi dacă sunt utilizaţi pentru a furniza doze de ascorbat cu mai multe grame. În schimb, este mult mai eficient și mai sigur să alegeți un ascorbat de sodiu.

 

Palmitat ascorbil

Palmitatul ascorbil este o altă formă de vitamina C, care este oarecum unică prin faptul că este solubil atât în apă, cât și în grăsimi. Această formă de vitamina C este apreciată de către unele persoane drept o administrare superioară de vitamina C decât ascorbatul. Acest lucru nu a fost dovedit în mod clar și, chiar dacă ar fi fost, palmitatul ascorbil ar fi o modalitate foarte scumpă de a furniza doze zilnice de ascorbat multi-gram. Calitățile solubile în grăsimi ale palmitatului ascorbil fac din aceasta o formă bună de vitamina C care să fie inclusă în diverse creme de piele și alte preparate dermatologice.

 

Ascorbat încapsulat cu lipozomi

Unul dintre beneficiile principale ale vitaminei C lipozomale este o absorbție aproape completă a ascorbatului încapsulat în fluxul sanguin. Calitățile fizice ale lipozomului elimină, de asemenea, nevoia de activitate digestivă înainte de absorbție și nu există probleme intestinale atunci când sunt administrate doze mari. Mai mult, se pare că are o rată de excreție mai lentă și cel mai mare factor de absorbție. Absorbția sporită împreună cu doza de fosfolipide absorbite are beneficii unice, pozitive și asigură cea mai bună livrare intracelulară de vitamina C.

 

Recomandările mele actuale

Pentru suplimentarea zilnică regulată, ascorbatul de sodiu este o formă economică, bine tolerată de vitamina C. Pentru cei care doresc să aibă o absorbție aproape completă a dozei lor de vitamina C, forma încapsulată lipozomală de vitamina C este optimă.

 

Vă rugăm să rețineți - Acest articol a fost creat și editat de către omul de știință și terapeutul nutrițional Susie Debice, folosind extrase din cartea Death By Calcium și articolul The Many Faces of Vitamin C, ambele scrise de către Dr. Thomas Levy.

 

Cum să alegi cea mai bună vitamina C ? Afla in acest interviu

Află mai multe despre tehnologia lipozomală in acest articol.

Vezi aici toate suplimentele lipozomale de la LivOn Labs.

 

altrient c

 

Bibliografie

Arad, Y., D. Newstein, F. Cadet, M. Roth, and A. Guerci (2001) Association of multiple risk factors and insulin resistance with increased prevalence of asymptomatic coronary artery disease by an electron-beam computed tomographic study. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 21(12):2051-2058.
Bangham, A. (1995) Surrogate cells or Trojan horses. The discovery of liposomes. Bioessays 17(12):1081-1088.
Christian, R., D. Dumesic, T. Behrenbeck, A. Oberg, P. Sheedy, and L. Fitzpatrick (2003) Prevalence and predictors of coronary artery calcification in women with polycystic ovary syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 88(6):2562-2568.
Gregoriadis, G. (1995) Engineering liposomes for drug delivery: progress and problems. Trends in Biotechnology 13(12):527-537.
Kiryu, S., V. Raptopoulos, J. Baptista, and H. Hatabu (2003) Increased prevalence of coronary artery calcification in patients with suspected pulmonary embolism. Academic Radiology 10(8):840-845.
Kruger, M. and D. Horrobin (1997) Calcium metabolism, osteoporosis and essential fatty acids: a review. Progress in Lipid Research 36(2-3):131-151.
Kurtz, T. and R. Morris, Jr. (1983) Dietary chloride as a determinant of "sodium-dependent" hypertension. Science 222(4628):1139-1141.
Kurtz, T., H. Al-Bander, and R. Morris, Jr. (1987) "Salt-sensitive" essential hypertension in men. Is the sodium ion alone important? The New England Journal of Medicine 317(17):1043-1048.
Raggi, P., B. Cooil, L. Shaw, J. Aboulhson, J. Takasu, M. Budoff, and T. Callister (2003) Progression of coronary calcium on serial electron beam tomographic scanning is greater in patients with future myocardial infarction. The American Journal of Cardiology 92(7):827-829.
Shaw, L., P. Raggi, E. Schisterman, D. Berman, and T. Callister (2003) Prognostic value of cardiac risk factors and coronary artery calcium screening for all-cause mortality. Radiology 228(3):826-833.
Tsugawa, N., T. Yamabe, A. Takeuchi, M. Kamao, K. Nakagawa, K. Nishijima, and T. Okano (1999) Intestinal absorption of calcium from calcium ascorbate in rats. Journal of Bone and Mineral Metabolism 17(1):30-36.
Wong, N., M. Sciammarella, D. Polk, A. Gallagher, L. Miranda-Peats, B. Whitcomb, R. Hachamovitch, J. Friedman, S. Hayes, and D. Berman (2003) The metabolic syndrome, diabetes, and subclinical atherosclerosis assessed by coronary calcium. Journal of the American College of Cardiology 41(9):1547-1553.

sursa: abundanceandhealth.co.uk/en/blog/post/133-what-type-of-vitamin-c-supplement-is-best-by-dr-levy-md