Ciupercile fac parte din meniul românilor de când ne știm. Probabil că și tu ai fost la un moment în căutare de ciuperci în pădure cu părinții sau bunicii, ai mâncat faimoasa mâncărică de gălbiori cu mămăligă iar dacă ai petrecut anii de studenție la cămin ai cărat ceva borcane cu zacuscă de acasă.

 

 

Adevărul e că, dincolo de valoare nutrițională deosebită, ciupercile au și un potențial terapeutic uriaș, care a fost înțeles încă din antichitate în culturile orientale, fiind folosite pentru proprietățile lor:

  • Antialergice
  • Antibacteriene
  • Antifungice
  • Antioxidante
  • Antiinflamatoare

Astfel, de la tradiționala mâncărică de ciuperci, astăzi avem acces la o piață în continuă creștere de suplimente alimentare pe bază de ciuperci terapeutice. Însă, ca și în cazul banalei mâncărici, contează tipul de ciupercă, locul de creștere, modul de recoltare și procesarea acestora pentru a păstra și a maximiza potențialul nutrițional și terapeutic al acestora.

 

 

Fiecare tip de ciupercă medicinală are un profil nutrițional unic și conține compuși activi cu potențial terapeutic diferit, dar mediul în care cresc, condițiile de temperatură, de umiditate, modul în care sunt recoltate și prelucrate influențează calitatea și potențialul lor de a aduce beneficii pentru sănătate. Prin urmare înțelegem de ce uneori e greu să alegi un supliment pe bază de ciuperci terapeutice și încercăm să facem puțină lumină pentru a fi mai ușor să alegi un produs de calitate.

Așadar, de ce suplimente pe bază de ciuperci medicinale?

În primul rând, toate ciupercile conțin polizaharide, acestea fiind tipuri de carbohidrați complexi. Polizaharidele pot avea funcții și proprietăți variate în organism și în alimentație (rezervă de energie, material structural, substanțe de stocare și componente ale sistemului imunitar). Fiecare ciupercă are o serie de compuși diferiți care acționează diferit.

Reishi- pe lângă polizaharide are și triterpenoide, acestea au efecte antiinflamatorii, antioxidante și imunomodulatoare, pentru care ciuperca Reishi este foarte recunoscută.

Cordyceps- este recunoscut pentru cordycepin, acest compus bioactiv este similar cu adenozina și are efecte antiinflamatorii, antioxidante și antivirale. Din această cauză cordycepin-ul influențează metabolismul celular.

Lion's Mane- are substanțe bioactive representative, ca de exemplu erinacinele. Acestea sunt compuși bioactivi care susțin sănătatea creierului și a sistemului nervos.

 

 

Dar sa revenim,

TOATE ciupercile medicinale au rol terapeutic și în starea lor naturală, chiar și gătite își păstrează profilul nutrițional și terapeutic.

Dar unde le găsești? Sau de unde le cumperi? Cum te asiguri că ciupercile uscate de pe raftul din supermarket nu au fost crescute într-o fermă insalubră sau cum au fost uscate?

O ciupercă terapeutică valoroasă e una recoltată din sălbăticie sau dintr-o fermă organică care le-a crescut în condiții de temperatură și umiditate identice cu cele naturale, nu au folosit pesticide sau alte substanțe chimice și le-a recoltat în condiții stricte de igiena.

 

 

Deci, dacă nu îți poți recolta din pădure singur ciupercile, sau nu ai acces la o sursă sigură, te poți îndrepta și spre suplimente cu ciuperci pentru că sunt standarde care trebuie respectate, iar un producător credibil va menționa ÎNTOTDEAUNA sursa.

În plus, metoda de procesare diferită activează sau potențează efectul acestora.

În cazul în care se dorește o concentrare mai mare de compuși activi sau când este dificil să includem cantități suficiente de ciuperci medicinale în dieta noastră obișnuită, există o soluție în suplimentele cu ciuperci. Aceste suplimente pot fi obținute din partea superioară a ciupercii (corpul fructifer) sau pot fi obținute din hife sau micelii. Aceste suplimente asigură o doză mai concentrată și ușor de administrat a compușilor activi din ciupercile medicinale, oferind astfel un sprijin suplimentar pentru sănătatea noastră.

Cum se obțin suplimentele din ciuperci?

Corp fructifer - reprezintă partea matură a ciupercii, adică partea superioară care conține sporii și este adesea uscată și transformată în pulbere pentru utilizarea în suplimente.

Miceliu (fermentația lichidă) – se obține prin cultivarea miceliului de ciuperci într-un mediu lichid, tehnologie asemănătoare cu producerea penicilinei și a altor antibiotice. Fermentația lichidă a miceliilor este un proces biotehnologic, care are ca avantaj producerea mai eficientă și mai concentrată de compuși bioactivi.

Uneori, suplimentele pot conține și filtrate din mediul de cultură pentru a captura compușii secretați de ciupercă în procesul de creștere. Astfel obținem un produs complex cu potențial terapeutic ridicat.

Biomasa micelială (fermentația solidă) – se obține prin cultivarea miceliului de ciuperci pe un substrat steril pe bază de cereale. Acest tip de substrat conține, pe lângă miceliul de ciuperci și componente reziduale din substratul de creștere, care conține enzime și compuși antimicrobieni secretați de miceliu în mediul de cultivare. Din această cauză este denumit și ”spectru complet”.

Extract cu apă caldă – aceste extracte pot fi obținute atât din corpul fructifer, cât și din miceliu și conțin niveluri ridicate de beta-glucane și polizaharide înrudite. Ele sunt obținute prin extracția cu apă caldă a ciupercii.

Extracte etanolice (alcool) sau tincturi -acestea conțin niveluri mai mari de compuși tritepenoizi, dar niveluri scăzute de polizaharide, deoarece etanolul tinde să precipite polizaharidele din soluție. Unele suplimente pot fi combinate cu apă caldă pentru a furniza o concentrație mare de polizaharide, cât și de triterpenoizi.

Concluzie: când alegi un supliment din ciuperci medicinale, fie că e reishi, chaga, maca, maitake, lions mane sau cordyceps asigură-te întâi de:

  1. SURSA- cum și unde au fost crescute.
  2. PROCESAREA- ce parte a ciupercii s-a folosit și cum a fost extrasă?

 

 

Și dacă tot ai ajuns până aici, lăsăm mai jos câteva informații generale despre rolul și beneficiile celor mai cunoscute și apreciate ciuperci terapeutice.

 

Lion's Mane – ciuperca “coama leului

  1. Stimulează creierului și îmbunătățește funcțiile cognitive
  2. Protejează și regenerează sistemului nervos
  3. Susține sănătatea sistemului digestiv
  4. Sprijină sistemul imunitar
  5. Efecte antiinflamatorii și antioxidante

Cordyceps –

  1. Stimularea energiei și a performanței fizice
  2. Sprijină sistemul imunitar
  3. Are proprietăți antioxidante
  4. Susține sănătatea sistemului respirator
  5. Afrodisiac natural
  6. Are benefic asupra fertilității
  7. Oferă efecte de anti-aging

Reishi – ”ciuperca nemuririi” sau ”ciuperca vieții”

  1. Susține sistemul imunitar
  2. Are proprietăți antioxidante
  3. Are potențial antiinflamator
  4. Sprijină sănătatea hepatică
  5. Promovează starea de bine și gestionează stresul

Chaga- ciuperca "Diamantul Pădurii"

  1. Ajută la combaterea stresului oxidativ din organism
  2. Sprijină sistemul imunitar
  3. Are proprietăți antiinflamatoare
  4. Susține sistemul digestiv
  5. Sprijină organismul în perioadele de stres

Maitake- ”ciuperca dansatoare”

  1. Sprijinirea sistemului imunitar
  2. Proprietăți antioxidante
  3. Protejarea sistemului cardiovascular
  4. Proprietăți antiinflamatorii

Snow Fungus- ”ciuperca zăpezii”

  1. Hidratează pielea
  2. Susține sistemul imunitar și pe cel digestiv
  3. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
  4. Promovează echilibrul cognitiv
  5. Are beneficii asupra sănătății cardiovasculare

 

Pentru a beneficia la maximum de proprietățile ciupercilor medicinale, este esențial să alegem produse de calitate. Atunci când procurăm aceste suplimente ar trebui să ne asigurăm că provin din surse de încredere. Suplimentele alimentare nu înlocuiesc un stil de viață sănătos. E responsabilitatea fiecaruia dintre noi să avem o dietă echilibrată, să facem mișcare și să ne odihnim. Suplimentele ne ajută doar să ajungem din punctul A în punctul B mai ușor și să ne menținem starea generală de sănătate.

 

 

https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/634

Medicinal Mushrooms-The essential guide, Martin Powell