Dacă simţi că ai momente în care ai avea nevoie de un plus de energie şi o cană de cafea dimineaţa nu e suficientă, îţi venim noi în ajutor! Avem pentru tine câteva sfaturi eficiente (dar mai ales practice), care să-ţi fie de ajutor pe termen lung şi care vin la pachet şi cu extra beneficii. E ușor să-ți recapeți pofta de viață și dorința de a muta munții din loc prin adăugarea a câtorva obiceiuri mai sănătoase în rutina ta zilnică.

 

Rezolvările sunt mai simple decât ai crede. Când înveți să ai grijă de tine, motivația și ambiția apar ușor dimineața. Te trezești cu încredere în tine și de abia aștepți să tai de pe listă toate lucrurile pe care ți le-ai propus să le faci. Și ghici ce? Nici nu o să mai ai nevoie de cafea. :)

1. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată

Ai grijă să te ferești de alimentele cu un conținut ridicat de zahăr. Cu siguranță nu îți dorești acel tip de energie, deși e atât de dulce și te face să te simți bine inițial. Ceea ce e important este să te asiguri că mănânci echilibrat pe tot parcursul zilei şi că nu sari peste micul dejun. Iar mesele tale ar trebui să conțină mereu un tip de proteină, un tip de carbohidrați și cât mai multe legume pline de nutrienți și vitamine. Și nu uita, mănâncă proteine de calitate precum tofu, ouăle, peștele, carnea de pui sau humusul! Stabileşte-ţi alimentele cheie pentru fiecare zi şi apoi încorporează-le în preparatele tale. Adu-ţi aminte că nu trebuie să fie ceva foarte complicat - începe cu reţete cu doar câteva ingrediente şi apoi diversifică. În curând, nu va mai trebui să te gândeşti foarte mult la cum să te organizezi, deoarece se va transforma într-un obicei. Şi vei avea mai multă energie pentru a te concentra pe lucrurile importante.

 

2. Fă-ţi plinul de nutrienți și vitamine

Pe cât de mult ne-am dori să obţinem toți nutrienții și toate vitaminele de care corpul nostru are așa mare nevoie doar în mâncare, acest lucru nu este mereu posibil - fie din cauza surselor de alimente, fie pentru că nu mâncăm îndeajuns de diversificat. Pe lângă consumul ridicat de legume cât mai colorate, poți suplimenta alimentația cu vitamine și nutrienți benefice în refacerea nivelului de energie. 

 

• Vitamina B12 joacă un rol esențial în multe reacții metabolice, iar organismul are nevoie de ea pentru formarea sănătoasă a globulelor roșii (îţi recomandăm spray-ul intra-oral de la BetterYou cu vitamina B12, care are o absorbţie rapidă şi e foarte eficient - vezi detalii aici)

 

• Fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei. Hemoglobina se găsește în globulele noastre roșii și ajută la transportarea oxigenului în corp (poţi încerca tot o variantă tip spray de la BetterYou - detalii aici)

 

Vitamina D - cei cu un nivel scăzut de vitamina D pot experimenta un nivel mai ridicat de oboseală. Acest lucru se poate datora eficienței reduse a mitocondriilor, aşa-numitele „centrale de energie” din fiecare celulă a corpului. Vezi aici suplimentele cu vitamina D, potrivite atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

 

• Magneziul, pe lângă faptul că are un mare beneficiu asupra calității somnului nostru, este o componentă cheie a producției de adenozină tri-fosfat (ATP) în mitocondrii. Ajută la relaxare, reducerea anxietăţii, îmbunătăţeşte digestia şi funcţia respiratorie. Dacă vrei să încerci şi o altă variantă în locul tabletelor clasice, îţi recomandăm loţiunea cu magneziu sau fulgii de baie cu magneziu - află mai multe aici.

3. Îmbunătăţeşte-ţi calitatea somnului

După ce ți-ai redobândit energia prin consumul din belșug de vitamine și nutrienți, ai grijă să o și menții! Un somn de minim 7 ore pe noapte face minuni pentru corpul tău şi îi oferă ocazia să se re-echilibreze. Pregăteşte-ţi lista cu lucruri de făcut de seara, astfel încât dimineaţa să nu te trezeşti agitat/ă. Dacă te-ai obişnuit să adormi târziu, încearcă să îţi stabileşti o rutină care să te ajute să intri în starea potrivită şi alege o oră potrivită pentru somn şi încearca să o respecţi în fiecare zi. Pentru o rutină simplă şi cu beneficii imediate îţi recomandăm să îţi închizi telefonul sau alte device-uri cu două ore înainte de somn, fă o baie relaxantă (adaugă şi o cană de fulgi de magneziu pentru extra relaxare), citeşte o carte sau ascultă muzică în surdină. În timp, corpul tău va şti că e momentul pentru somn şi vei reuşi să adormi mai devreme.

 

4. Hidratare, hidratare şi iar hidratare

Să nu uităm de importanţa apei! După ce te trezești, corpul tău are nevoie de apă pentru că celulele deshidratate nu funcționează la cea mai bună capacitate, iar acest lucru te poate face să te simți slăbit și fără putere. Pune-ţi de seara un pahar cu apă pe noptieră şi asigură-te că primul lucru pe care îl faci când te trezeşti este să îl bei pe tot. Bea multă apă pe parcursul zilei chiar dacă nu ţi-e sete tot timpul, pentru a te menține hidratat și energizat. Iar dacă nu te atrage apa simplă, adaugă într-o carafă câteva fructe proaspete sau fructe de pădure congelate, puţină lămâie şi mentă proaspată.

5. Bucură-te de soare

Pe parcursul zilei, deschide jaluzelele și lasă soarele înăuntru! Soarele este esențial pentru producția de vitamina D, iar o deficiență a acesteia te poate face să te simți obosit și lipsit în energie. Dar mai mult decât atât, îţi va da o stare de bine chiar dacă eşti în casă sau la birou. Iar dacă ai posibilitatea să ieşi să te bucuri de soare chiar şi în propria grădină, e cu atât mai bine.

 

Știm că există mulți factori implicați în metabolismul energetic, dar poţi începe prin a încerca să ai un stil de viață mai sănătos, o dietă diversificată şi colorată, dar şi un somn odihnitor de cel puţin 7 ore în fiecare noapte. Urmează recomandările de mai sus şi îţi vei asigura energia de care ai nevoie pentru o zi cât mai productivă!