Printre cele mai întâlnite boli alimentare este boala celiacă.

Ce este și cum poate apărea această boală?

Boala celiacă este o boală autoimună, care apare în urma consumului de gluten și care constă în inflamarea mucoasei intestinului.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină care se regăsește în grâu, secară și orz.

Simptome și tratament

Boala celiacă poate fi recunoscută prin apariția simptomelor specifice acesteia, însă deseori aceasta nu poate fi diagnosticată datorită lipsei simptomelor.

Printre simptomele care apar în urma consumului de gluten se enumeră:

  • anemia;
  • oboseala;
  • pierderea în greutate;
  • durerea abdominală.

Consumul de gluten poate duce și la apariția unor complicații precum:

  • apariția osteoporozei;
  • apariția infertilități.

Astfel că, tratamentul pentru această boală constă într-o dietă fără gluten.

Răspândirea pe glob a bolii celiace

Numărul de persoane care suferă de această boală este în creștere, se consideră că 1% din întreaga populație suferă de această boală.

Pe baza unor studii s-a constatat faptul că boala celiacă apare mai mult în rândul femeilor.

Produse fără gluten

Un produs poate să poarte denumirea de "produs fără gluten" atunci când conținutul de gluten nu depășește 20 mg/kg.

Alimentele care nu conțin gluten sunt:

  • fructele;
  • legumele;
  • leguminoasele;
  • orezul;
  • porumbul;
  • peștele;
  • ouăle.

Produse cu gluten

Câteva produse în a căror compoziție se regăsește glutenul sunt următoarele:

  • produsele de panificație - patiserie care conțin cereale precum secară, orz, grâu, etc.
  • supe;
  • sosuri;
  • carne procesată;
  • dulciuri.

Caracteristici nutritive

Produsele fără gluten în comparație cu produsele cu gluten sunt inferioare din punct de vedere nutritiv. Acestea având un conținut scăzut în proteine, fibre, vitamine și minerale.

Printre vitaminele care lipsesc din produsele fără gluten sunt: vitamina D și grupul de vitamine B, iar dintre mineralele absente în aceste produse aglutenice sunt: calciu, zinc, fier și magneziu.

Astfel că, acești micro și macronutrienți trebuie preluați din alte surse precum: leguminoase, pseudo-cereale precum și din suplimentele alimentare.

BOALA CELIACĂ- SCURTĂ RECAPITULARE

Boala celiacă apare tot mai frecvent în rândul oamenilor datorită consumului de gluten, astfel că persoanele care suferă de această boală trebuie să adopte o dietă adecvată acestei afecțiuni (bogată în nutrienți).

 

Te-ar mai putea interesa

Ce spray cu administrare orală ți se potrivește? CLICK AICI pentru răspuns