Ai citit vreodată un articol despre sănătate și nu ai reușit să întelegi toate cuvintele folosite? Și nouă ni s-a întâmplat, prin urmare, am pregătit (și pentru tine) un mic dicționar explicativ al celor mai utilizate cuvinte din domeniul nutriției.

Adaptogeni

Termenul adaptogen este relativ nou în ceea ce privește popularitatea, totuși practicile de medicină tradițională chineză și estică le-au folosit de secole. Adaptogenii sunt ierburi și ciuperci specifice care îmbunătățesc adaptabilitatea și rezistența organismului la stres, evitând atingerea unui punct de epuizare sau stări de suprastres - alimentație preventivă s-ar mai putea numi.

O caracteristică unică a adaptogenilor este capacitatea lor de a regla organismul în funcție de necesitățile sale. Când trăim în stres cronic sau nu putem face față factorilor de stres, au loc repercusiuni interne în multe aspecte ale sănătății noastre. Adaptogenii par să ne ajute să ne creștem pragul de rezistență la daunele pe care le poate provoca acest lucru, oferind sprijin sistemelor cheie de la suprarenale la sistemul imunitar.

Antiinflamator

Inflamația primește o reputație proastă. Da, este adesea la originea multor boli și probleme de sănătate, dar este de fapt o parte naturală a sistemului de apărare al organismului. Inflamația este crucială și poate fi un lucru pozitiv atunci când este în echilibru.

În termeni simpli (deși este un proces complicat), sistemul imunitar se activează atunci când corpul recunoaște orice este străin - cum ar fi un microb invadator, substanțe chimice sau chiar alimente în unele cazuri. Acest lucru declanșează inflamația. Crizele de inflamație intermitentă protejează sănătatea. Problemele apar atunci când organismul este invadat de inflamație fără un motiv anume. Inflamația cronică este atunci când inflamația persistă o perioadă lungă de timp. Poate provoca modificări în organism, care pot duce la o serie de probleme de sănătate.

Ceea ce mâncăm poate fi una dintre pârghiile cele mai de impact pe care le avem atunci când vine vorba de a provoca sau de a reduce inflamația. Se știe că unele alimente și nutrienți au efecte antiinflamatorii asupra organismului - îmblânzind inflamația. Vedetele aici sunt antioxidanții naturali și polifenolii - compuși de protecție găsiți în plante precum turmericul și ghimbirul.

Antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care stabilizează molecule numite radicali liberi (sau pro-oxidanți) care, dacă nu sunt controlați, ar provoca deteriorarea celulelor și țesuturilor corpului în timp și ar contribui la procesul de îmbătrânire.

Radicalii liberi sunt instabili, foarte reactivi și potențial toxici, dar este important să înțelegem că radicalii liberi sunt creați în timpul unor procese importante de zi cu zi, cum ar fi producerea de energie din alimentele pe care le mâncăm și exercițiile fizice, așa că nu îi putem evita complet. Radicalii liberi provin, de asemenea, din lucruri care sunt considerate nesănătoase pentru organism, cum ar fi expunerea la poluarea aerului, mâncarea nedorită, fumul de țigară, pesticidele și alte toxine. Grăsimile și proteinele din organism sunt cele mai vulnerabile la deteriorarea radicalilor liberi, acolo unde interferează cu membranele celulelor și cu ADN-ul pe care îl conțin.

Stresul oxidativ este o stare în care o supraproducție de radicali liberi sau o lipsă de antioxidanți copleșesc capacitatea organismului de a repara daunele cauzate de aceste molecule reactive.

Antioxidanții sunt antidotul - aceștia funcționează prin prevenirea oxidării și neutralizarea radicalilor liberi, astfel încât să nu provoace daune organismului. Ai stropit vreodată suc de lămâie peste un măr pentru a-l împiedica să se oxideze? Antioxidanții își pot proteja organismul într-un mod similar. Corpul tău produce antioxidanți, precum și obține unii din alimentele pe care le consumi. Pentru a fi sănătoși, avem nevoie de un echilibru între pro-oxidanți și antioxidanți din organism.

Majoritatea antioxidanților naturali din dieta noastră provin din plante, cum ar fi legumele, fructele, ierburile, mirodeniile, nucile și semințele. Fitonutrienții precum polifenolii și flavonoidele care conferă plantelor culoarea, mirosul și gustul sunt adesea antioxidanți puternici. Unele vitamine, inclusiv A, C și E, sunt, de asemenea, antioxidanți.

Aminoacizi

Proteina este unul dintre principalii macronutrienți cruciali pentru multe roluri în organism din structura țesuturilor (parte a țesuturilor organelor, mușchilor, părului, pielii, unghiilor, oaselor, tendoanelor, ligamentelor), pentru metabolism, hormoni, imunitate și funcția creierului.

Aminoacizii esențiali sunt exact așa cum sună - sunt 9 și sunt esențiali pentru noi, deoarece corpul nostru nu îi poate crea, așa că trebuie să îi obținem prin alimentele pe care le consumăm. Avem nevoie de un aport zilnic cu acestea și de o completare constantă pentru a menține rezervorul nostru de aminoacizi plin pentru ca organismul nostru să ia ceea ce are nevoie pentru toate sistemele diferite ale corpului.

Avem, de asemenea, aminoacizi „neesențiali” pe care (după cum probabil ați ghicit) corpul nostru îi produce în unele cantități, deși trebuie să obținem și unii prin alimente pentru a ajunge la niveluri optime. Există, de asemenea, câțiva aminoacizi „condiționat esențiali”. Aceștia sunt esențiali doar în anumite perioade ale vieții noastre sau în circumstanțe speciale, de exemplu în timpul sarcinii, este nevoie de mai mult din aminoacidul glicină prin dieta noastră și astfel glicina devine condiționat esențială în acest moment.

Indiferent de categoria în care se încadrează acestea, fiecare aminoacid face ceva diferit pentru corpul uman, așa că avem nevoie de întregul spectru al acestora în cantități diferite.

Biodisponibilitate

Sintagma „Ești ceea ce mănânci” este doar o parte a poveștii. Am putea spune mai corect „ești ceea ce absorbi”. Dacă digestia ta este compromisă, ai putea consuma alimente foarte hrănitoare, dar să nu obții beneficii dacă sistemul tău digestiv nu furnizează acești nutrienți în sânge. În aceste cazuri suplimentele sunt o modalitate de a-i oferi corpului o mână de ajutor.

Biodisponibilitatea se referă la cantitatea de nutrienți pe care corpul tău este capabil să o absoarbă. Există, de asemenea, multe forme diferite de nutrienți, iar unele sunt pur și simplu mult mai ușor de absorbit și de utilizat de către organism decât altele.

Hidrolizat

Hidroliza este procesul de „descompunere” a catenelor lungi de proteine ​​din care este format colagenul, în lanțuri mai mici de aminoacizi numite „peptide”, astfel încât să le putem absorbi mai ușor. Acest proces este ca și cum le-ați fi „predigerat”, făcându-le mai bioactive, astfel încât să le putem prelua și absorbi pentru a ne construi țesuturile importante.

Peptide

Peptidele sunt lanțuri mai mici de doi sau mai mulți aminoacizi conectați unul la altul prin legături peptidice. La fel ca alți aminoacizi și proteine, peptidele efectuează o serie de procese fundamentale în organism. Un rol este de a servi ca molecule de semnalizare. Aceasta înseamnă că sunt capabili să comunice cu celulele noastre și să le „spună ce să facă” - cum ar fi repararea țesuturilor, producerea anumitor hormoni, trimiterea de compuși antiinflamatori sau crearea de colagen nou.

Nootropice

Acesta este un termen umbrelă relativ nou pentru suplimentele care vizează în mod specific să stimuleze capacitatea cognitivă, memoria, concentrarea, motivația și creativitatea. Un mecanism prin care sunt raportate că funcționează este prin creșterea fluxului de sânge către creier, oferind acei nutrienți importanți. Există două tipuri diferite de nootropice; nootropele sintetice create în laboratoare sau nootropicele naturale - create de mama natură - inclusiv ierburi precum Ginkgo Biloba, Ashwagandha și Bacopa Monnieri. De fapt, mai multe alimente și băuturi pot intra și în această categorie, având în vedere presupusele lor beneficii pentru creier; cafeaua și MCT de exemplu.

Nutraceutice

Termenul de nutraceutic a fost inventat de fondatorul Fundației pentru Inovare în Medicină, Stephen De Felice în 1989. Aceste termen descrie alimente sau suplimente funcționale din punct de vedere nutrițional – adică alimente ca medicament. De Felice a definit un nutraceutic ca un „aliment sau părți dintr-un aliment, care oferă beneficii medicale sau pentru sănătate, inclusiv prevenirea și tratamentul bolilor”.

Bunăstare zilnică optimă

Auzim mult acest termen - și poate însemna lucruri diferite pentru diferiți oameni, ceea ce este de fapt ideea. Pentru noi, nu este doar absența bolii - este un echilibru dinamic și în continuă schimbare între nutriție, mișcare, odihnă și bucurie. Găsirea sănătății în cadrul bunăstării noastre sociale, emoționale, culturale și spirituale. Trăind conștient și ca parte a naturii.

 

Sursă articol

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/nutrition-buzzwords-unpicked