Data de 11 martie a trecut ca o cometă pe lângă noi. Prinși cu detaliile organizatorice și emoțiile aferente, pe alocuri ne-am simțit cam ca la propria nuntă: ne-am asigurat că totul merge strună, că invitații se simt bine, că primesc valoare, dar pe alocuri am uitat să ne bucurăm și noi cu adevărat de ceea ce am orchestrat: un eveniment unic de educație și împuternicire gândit pentru femei care se confruntă cu endometrioză.

 

Înregistrarea este acum disponibilă pe site-ul mihaelabrailescu.ro la următorul link:
https://www.mihaelabrailescu.ro/inregistrare-eveniment-medfusion-forum-editia-2/

Totul a mers ca uns din punct de vedere tehnic, chat-ul a funcționat brici, locația a fost primitoare, zona expo generoasă iar speakerii au fost la înălțimea așteptărilor. A existat o conexiune minunată între aceștia în cadrul panelului de discuții, fiind evident consensul unanim în abordarea multidisciplinară a endometriozei.

   

 

Am extras câteva idei din prezentările celor patru speakeri care sperăm să te inspire să revezi conferința:


Dr Oana Galan – medic primar obstetrică-ginecologie
Endometrioza este oboala cronică evolutivă, orfană de organ. Nu este doar o boală ginecologică, ea poate afecta și organele din jurul zonei pelvine. 
Simptomatologia clinică nu se corelează neapărat cu stadiul bolii. Iar, stadiul bolii nu impune în mod obligatoriu o anumită atitudine terapeutică. 

 

Dr. Romina Rădi - medic specialist endocrinologie
Stimularea directă a receptorilor estrogenici la nivelul celulelor endometriale de către hormonii tiroidieni pot duce la o proliferare celulară. Când TSH și Ft4 sunt crescuți poate fi o ipoteză de factor pentru progresia și dezvoltarea endometriozei. 

 

Dr. Mădălina Gorgan - medic specialist gastroenterologie
Endometrioza digestivă este o boală benignă, în ceea ce privește tubul digestiv ea nu determină apariția cancerului digestiv sau a cancerului de colon, dar impactul asupra vieții pacientelor este extrem de mare. 

Mihaela Brăilescu - dietetician, instructor womb yoga
Corpul exprimă ceea ce mintea suprimă. Trauma schimbă structura, răspunsurile chimice și hormonale ale creierului nostru și este principalul factor care dictează capacitatea de vindecare a bolilor cronice. Fără educație privind procesarea emoțiilor,vindecarea rănilor sufletești și îmbunătățirea reacțiilor sistemului nervos și a mecanismelor interne prin care gestionăm valurile vieții nu putem vorbi despre vindecare reală și de durată . 


 

 

Am răspuns la multe întrebări în cadrul panelului, dar am rămas totuși datori cu niște răspunsuri la întrebări foarte importante, pe care nu am avut timp să le adresăm, dar pe care le vom posta în curând pe blog.

Iată o parte dintre acestea:

I: Care este diferența principală între endometrioză și adenomioză?

I: Se recomandă operație pentru chist endometriozic de 5.4 cm la 29 ani?

I: Adenomioză posterioară și două chisturi endo de 2,5 cm pe ovarul drept. Sarcină în evolutie după multe încercări nereușite. Cum pot să am grijă cel mai bine de mine? Ce suplimente să folosesc?

I: Care este diferența între endometrioză și fibrom uterin. De ce apare și dacă putem face ceva pentru a stopa evoluția?

I: Ce părere aveți despre intermittent fasting?

I: Se resimte menopauza indusă ca și menopauza fiziologică?

I: Transpirațiile nocturne sunt simptome comune în endometrioză sub tratament cu anticoncepționale?

 

Au fost peste 50 de întrebări adresate înainte sau în timpul conferinței, multe dintre ele și-au găsit răspunsul chiar în timpul prezentărilor, altele au fost mult prea specifice pentru a le adresa întrucât presupunea interpretarea unui diagnostic (nu puteam transforma conferința în ședințe individuale).

 

Au existat si o serie de intrebările la care sigur veți găsi un răspuns foarte detaliat urmărind prezentările încărcate deja pe platforma. Mai jos găsești o parte din ele:

I: Care sunt criteriile de alegere ale tratamentului contraceptiv continuu sau discontinuu?

I: Care sunt tratamentele ginecologice non-chirurgicale pentru endometrioză, care sunt cele mai eficiente și cele cu un grad scăzut de tolerabilitate?

I: Afectează endometrioza evoluția sarcinii?

I: Este adevărat că endometrioza poate duce în timp la cancer de colon?

I: Recomandați eliminarea completa a anumitor alimente sau consumul moderat? (lactate, gluten, carne roție)

I: Cum influențează chirurgia rezerva ovariană? Are impact asupra AMH-ului?

I: Sunt normale sângerarile în timpul administrării de contraceptive?

I: Există legătură între traumă și endometrioză?

I: Când nu se recomandă ca și tratament steriletul?

I; Cum “dezumflăm” endobelly?

I: Există vreo legătură între afecțiunile gingivale și endometrioză?

I: Ce doză de vitamina D trebuie administrată?

I: Endobelly mă îngrașă?

I; Există o legătură între inflamația sistemică si modificarea microbiomului?

I: Cum adoptăm corect dieta LowFoodMap?

 

Responsabilitatea organizării conferinței a fost uriașă, iar acum că emoțiile au trecut, că ne-am tras un pic sufletul și că am stabilit aproape 100% tema și locația următorului eveniment putem spune complet asumat că a meritat efortul pentru sentimentul unic pe care îl ai ajutând un om, sau zece, sau o sută dar și pentru sentimentul de împlinire pe care îl trăiești știind că faci parte dintre cei curajoși care încearcă să schimbe mentalități. Nu, nu am inventat noi roata și nu ne umflăm în pene gratuit, dar prin specialiștii invitați și formatul deschis, conferințele Medfusion Forum oferă o viziune complexă, multidisciplinară asupra unor probleme care ne impactează profund viața.

 

Tu cum te-ai simțit la Medfusion Forum? Ai primit ce aveai nevoie? Ne-am bucura mult să ne împărtășești experiența ta.

Am pregătit și un scurt filmuleț cu câteva imagini de la conferință. Enjoy.

 

 

Endometrioza se abordează multidisciplinar, în echipa medicală, fiind necesară participarea medicului ginecolog cu competențe chirurgicale, a medicului endocrinolog, gastroenterolog, urolog, a dieteticianui și, nu de puține ori, a psihologului.
Acum ai acces într-un singur loc la opiniile avizate ale specialiștilor, expuse într-un dialog deschis și sincer cu femei care se confruntă cu această afecțiune. 
Endometrioza nu înseamnă condamnare la suferință și durere. Cu îndrumarea corectă, endometrioza poate fi ținută sub control. 
Vezi prezentările specialiștilor și panelul de discuții de la conferința dedicată endomentriozei aici

 

ținem legătura
,

Alina de la Botaniq.ro