Superalimente pentru sarcină

 

 

Dieta afectează în mod direct sănătatea hormonală și imunitară, ceea ce, la rândul său, o face unul dintre numeroșii factori care afectează fertilitatea.

Superalimente pentru sarcină

Când vine vorba de dietele pentru sarcină, recomandăm femeilor să se concentreze pe ceea ce se cheamă „superalimentele pentru sarcină”. Fiecare dintre aceste alimente este plin de vitamine și minerale care sunt esențiale pentru dezvoltarea embrionară și fetală.

  • Legume Fermentate: alimentele fermentate oferă probioticele necesare pentru a construi un microbiom sănătos (bacteriile bune) pe care o mamă îl transmite copilului ei începând cu al treilea trimestru. Cercetările arată cum copiii din spectrul autist au bacterii mai puțin sănătoase decât copiii care nu sunt în acest spectru. Studiile arată că expunerea la bacterii în uter, poate influența apariția alergiilor sau a astmului la copii. Varza murată, murăturile, sfecla fermentată și morcovii sunt toate surse bune de probiotice. Ar trebui să mănânci 2-3 linguri pe zi. Încearcă-le în salate sau ca garnitură pentru proteinele tale preferate.
  • Ouă ecologice. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine ​​și conțin vitaminele A, D, K2, E, fier, seleniu, lecitină, folat, biotină, zinc și colină. Colina este esențială pentru dezvoltarea neurologică și a măduvei spinării a bebelușului, în timp ce acidul folic este esențial pentru producția de ADN. Ar trebui să consumi ouă în fiecare zi; dacă sună puțin copleșitor, încearcă să adaugi ouă în alte feluri de mâncare, cum ar fi supe.
  • Pește gras sălbatic. Peștii grași precum somonul, anșoa și sardinele au un conținut ridicat de acizi grași omega-3 DHA, care este esențial pentru sănătatea creierului atât al mamei, cât și al copilului și vital pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central. Ar trebui să consumi 2 porții pe săptămână.

  • Frunze verzi. Frunzele de varză, rucola, kale, spanac și broccoli sunt bogate în antioxidanti care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și conțin fier, calciu, folați, vitamina A, Vitaminele C, E, K și B. De asemenea, oferă fibre care mențin și echilibrează nivel zahărului din sânge și au o concentrație mare de beta-caroten, care promovează creșterea și repararea țesutului conjunctiv. Îți recomandăm să incluzi în meniul zilnic măcar o cană de hrană verde, cât mai variată. Germenii (vlăstarii) pe care îi poți crește ușor acasă sunt o excelentă sursă de nutrienți esențiali.
  • Ghee organic. Untul ghee este bogat în vitaminele A, K2, C, D, E, DHA, seleniu și iod. Ghee pasturat conține, de asemenea, butirat, care îmbunătățește sănătatea colonului și susține nivelurile sănătoase de insulină. S-a demonstrat că acizii grași cu lanț scurt, cum ar fi cei din ghee, protejează intestinul. Poți folosi ghee într-o varietate de moduri: la gătit, ca ulei, sau pur și simplu întins pe pâine cu maia. Oricum ai alege să-l mănânci, ți-ar prinde bine să consume 1-3 linguri în fiecare zi.
  • Supă de oase organică. Cine nu a mâncat răcituri sau supă de oase? Odată cu popularitatea crescută a colagenului, este posibil să fi fost tentată să înlocuiești clasica supă de oase cu băuturi pe bază de colagen. Asta e minunat, pentru că odată cu vârsta, corpul nostru își pierde din rezerve, iar suplimentarea cu colagen este benefica nu doar pentru păr, piele și unghii, ci și pentru elasticitatea vaselor de sânge, gingii, cartilaje. Supa de oase conține glucozamină și gelatină, ambele întăresc și repară tractul digestiv, oasele, țesuturile și articulațiile. Este, de asemenea, o sursă de glicină, esențială pentru creșterea fetală și placentară. Cum ar fi să te reimprietenesti cu clasica supă de oase?

Alimente de evitat

Pe măsură ce adaugi tot mai multe produse din categoria verde, ai grijă să eviți următoarele alimente și băuturi.

  • Fructe și legume neecologice;
  • Zaharuri rafinate și carbohidrați;
  • Orice containere care au BPA;
  • Pește cu conținut ridicat de mercur (de exemplu: ton, rechin, biban de mare, pește-spadă, știucă, macrou, pește țiglă, biban, stridii de pe coasta Golfului);
  • Sifon;
  • Gluten;
  • Lactate neecologice;
  • Brânzeturi moi (ex: Camembert, feta, Brie, brânzeturi albastre precum Roquefort și Gorgonzola, brânzeturi în stil mexican, cum ar fi queso blanco, queso fresco și panela);
  • Pește crud;
  • Soia;
  • Îndulcitori artificiali;
  • Uleiuri procesate (ex: canola, soia, palmier, arahide, ulei vegetal);
  • Alimente procesate (ex: chipsuri, bomboane, prăjituri).

Ți se pare greu? Cu ce începi?