Probabil că tot auziți termenul de endometrioză, în ultimii ani a apărut din ce în ce mai frecvent în discuțiile despre sănătatea feminină. Datorită unei incidențe în creștere, auzim din ce în ce mai multe prietene, colege, persoane din familie că se confruntă cu aceasta. Fie că ești curioasă să afli mai multe, fie că ești diagnosticată cu endometrioză, sau poate dorești să te informezi pentru a sprijini pe cineva drag, acestă serie de articole îți va oferi informațiile esențiale despre endometrioză, începem cu ”Endometrioza- De la simptome si diagnostic la tratament. Partea I” și urmează multe altele la fel de interesante.

CE ESTE ENDOMETRIOZA?

Endometrioza este o boală CRONICĂ (inflamatorie), care necesită o abordare specială pentru a fi gestionată eficient. Spre deosebire de multe alte afecțiuni, endometrioza nu se comportă întotdeauna conform așteptărilor obișnuite. Este o boală cu care trebuie să învățăm să trăim și să o gestionăm. Trebuie adoptată o mentalitate de PACIENT CRONIC, ceea ce înseamnă că disciplina trebuie să fie primul lucru care trebuie pus la punct.

Definită prin prezența unui țesut similar cu mucoasa uterină, care crește în afara uterului, endometrioza este o afecțiune inflamatorie diagnosticată adesea prin proceduri chirurgicale sau imagistice. Aceasta poate prezenta primele simptome din adolescență și poate persista pe întreaga perioadă reproductivă.

Pentru multe femei, endometrioza nu este doar o problemă de sănătate, ci o provocare care îți influențează profund viața de zi cu zi. Durerea constantă și alte simptome pot avea un impact considerabil asupra relațiilor personale și asupra calității vieții. Este important să recunoaștem că fiecare experiență este unică și că suportul și înțelegerea sunt esențiale pentru a face față acestei afecțiuni.

 

TIPURI DE ENDOMETRIOZĂ

Endometrioza se manifestă prin diverse tipuri de leziuni, fiecare cu caracteristicile specifice și localizări diferite. Aceste tipuri de leziuni sunt esențiale pentru diagnosticarea și tratamentul corect al afecțiunii.

Leziunile Superficiale Peritoneale sunt cele mai frecvente și sunt situate în peritoneu. Acestea sunt leziuni mici, superficiale, cu o adâncime de până la 5 mm și se prezintă sub diferite forme:

  • Leziuni roșii (hemoragice): Indică activitatea activă a bolii.
  • Leziuni maronii: Sugerează o hemoragie veche.
  • Leziuni albicioase: Indică un proces de vindecare.

Leziunile Chistice Ovariene sunt hemoragice și se formează sub parenchimul ovarian, depășind-ul progresiv. Dimensiunile acestor leziuni variază de la câțiva milimetri până la centimetri. Spre deosebire de chisturile ovariene clasice, aceste leziuni nu sunt adevărate chisturi intra-ovariene, ci rezultatul invaginării intra-ovariene a unei leziuni aflate inițial la suprafața ovarului.

Leziunile Profunde Subperitoneale sunt caracterizate de structuri dure și fibroase. Aceste leziuni tind să infiltreze organele din jur, comportându-se agresiv, similar tumorilor. Aceasta poate duce la forme severe de endometrioză, care devine din ce în ce mai greu de îndepărtat chirurgical.

Este esențial să adoptăm o abordare informată și proactivă, conștientizarea și educația continuă asupra endometriozei pot contribui la îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului și, în final, la o viață mai bună pentru toate femeile afectate de această boală.
 

Nu este prima dată când am abordat această discuție, despre endometrioză am mai discutat în alte trei ocazii diferite și la Medfusion Forum, unde unii dintre cei mai apreciați specialiști în domeniu au discutat despre cauze, soluții și au răspuns întrebărilor din public.
 

            -Medic Primar Obstetică-Ginecologie-Dr. Oana Galan

            -Medic Endocrinolog Romina Rădi

            -Medic Specialist Gastroenterologie, tehnician Nutriționist Dr. Mădălina Gorgan

            -Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu

 

            -Dr. Mihaela Vârdil & Dr. Dan Costăchescu

            -Dr. Voicu Simedrea

            -Dr. Virgil Nicolaescu

            -Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu

            -Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă

            -Dr. Ioana Iordache

            -Sef Lucrări Dr. Andreea Carp Velișcu

            -Psih. Adela-Miriam Băjan

            -Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu