Viața secretă a intestinului Partea II. Fermentația

 

Creierul și intestinul îndeplinesc funcții diferite DAR sunt interconectate și comunică între ele într-un mod complex. Înțelegerea acestei relații și a impactului reciproc poate fi cheia pentru o bună sănătate mentală, emoțională și fizică.

Alimentația joacă un rol esențial în modul în care comunicarea între creier și sistemul gastrointestinal funcționează. Alegerile alimentare pot afecta echilibrul bacteriilor intestinale și pot influența nivelul de inflamație din organism. Alimentele fermentate, cu conținutul lor bogat în bacterii probiotice, pot promova un microbiom sănătos și pot sprijini sănătatea creierului prin reducerea inflamației și susținerea echilibrului între cele două sisteme.

Produsele fermentate au fost consumate de mii de ani în diverse culturi, datorită capacității lor de a conserva alimentele în condiții de temperatură și umiditate ridicate, de a îmbunătăți gustul și textura acestora dar si pentru beneficiile pentru sănătate. În prezent, aceste alimente sunt considerate importante nu doar pentru sănătatea digestivă, ci și pentru sănătatea creierului datorită conținutului lor de bacterii probiotice și substanțe nutritive esențiale.

Microbiomul intestinal joacă un rol critic în reglarea funcției normale a acestei axe.

Există multe mecanisme prin care microbiomul influențează activitatea creierului, inclusiv:

• producerea de molecule de semnalizare (metaboliți de aminoacizi, acizi grași cu lanț scurt și substanțe neuroactive),

• influențarea producției de neurotransmițători (a căror dezechilibre sunt legate de depresie),

• activarea căilor neuronale și limitarea răspuns inflamator.

Studiile recente au arătat că alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, murăturile, varza murată și kimchi, conțin bacterii probiotice care pot îmbunătăți sănătatea intestinului și pot reduce inflamația din organism. Aceste bacterii probiotice pot ajuta la menținerea echilibrului microbiomului intestinal, care este important pentru sănătatea sistemului nervos central.

De asemenea, alimentele fermentate sunt bogate în substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea creierului, cum ar fi vitaminele B și K, care sunt importante pentru funcția cognitivă și pentru menținerea sănătății vaselor de sânge din creier.

Pe măsură ce dietele noastre s-au schimbat radical și nu mai consumăm aceste produse alimentare de bază tradiționale, cum ar fi alimentele fermentate, tulburările de sănătate mintală - care au fost considerate o anomalie în comunitățile ancestrale - au crescut la cote maxime.

Strămoșii noștri cunoșteau efectele benefice ale alimentelor fermentate asupra organismului, inclusiv funcția mentală și bunăstarea - chiar și cuvântul "kefir" provine din limba turcă, din cuvântul "keyif", care se traduce ca "bucurie" sau "plăcere".

Suplimentele fermentate oferă beneficii substanțiale sănătății creierului, de la activitatea antioxidantă și antiinflamatoare mărită, reducerea permeabilității intestinale, influența pozitivă asupra stării nutriționale, producția directă de GABA și alte substanțe chimice bioactive (1).

Beneficiile fermentării

  • prin fermentare se reduce pH-ul alimentelor, ceea ce le face mai stabile și le oferă o durată de viață mai mare;
  • corpul nostru produce 22 de enzime digestive, dar fermentarea produce peste 200, facilitând astfel absorbția nutrienților
  • fermentarea îmbunătățește digestia și crește disponibilitatea vitaminelor
  • fermentarea ajută, de asemenea, la crearea de noi nutrienți și compuși care susțin sănătatea digestivă și creează mediul potrivit în tractul digestiv,
  • Îmbunătățește starea de spirit: bacteriile bune din alimentele fermentate pot ajuta la producerea neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea anxietății și a depresiei
  • fermentare reduce sau elimină complet toxinele sau antinutrienții din alimentele crude, un exemplu tipic fiind neutralizarea acidului fitic;
  • reduce inflamația: acidul lactic produs în timpul procesului de fermentare poate ajuta la reducerea inflamației din corp, care este asociată cu boli precum artrita și bolile de inimă.

Chiar dacă abia începem să descifrăm relația dintre microbiom si sănătatea creierului, pe axa creier-intestin există o rețea complexă de neuroni, numită sistemul nervos enteric, care coordonează procesele digestive și comunică cu creierul prin intermediul nervilor. Această comunicație bidirecțională este importantă pentru menținerea echilibrului între sistemul nervos central și sistemul nervos enteric, iar alimentele fermentate și suplimentele fermentate pot fi veriga cheie care pot ajuta la stabilirea echilibrului pe axa intestin-creier pentru a susține sănătatea cognitivă generala

Există un grup de plante care prin fermentare pot aduce beneficii uriașe asupra sănătății cognitive:

 

Adaptogenii

Sunt un grup de plante care posedă proprietăți adaptative, ceea ce înseamnă că în natură răspund și se adaptează bine la condițiile dure și ne susțin într-un mod similar.

Adaptogenii ajută la echilibrarea, refacerea și protejarea organismului, susținând sănătatea hormonală, nivelul de energie și sistemul imunitar. Există aproximativ 20 de plante care se califică drept adaptogeni, un termen inventat în 1947 de un farmacolog rus care a investigat plantele care reduc stresul și îmbunătățesc energia, folosite de secole în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică.

Ashwagandha (Withania somnifera) cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene, antioxidante și antiinflamatorii.

Rhodiola (Rhodiola rosea) - cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la gestionarea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit.

Eleutherococcus (Eleutherococcus senticosus) - cunoscută și sub numele de ginseng siberian, este renumită pentru capacitatea sa de a îmbunătăți performanța fizică și mentală și de a reduce stresul.

Reishi (Ganoderma lucidum) – este un tip de ciupercă cunoscut pentru proprietățile sale adaptogene, antioxidante și antiinflamatorii.

Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) - cunoscută și sub numele de Tulsi, are capacitatea de a reduce stresul și anxietatea.

Adaptogenii nu trebuie niciodată izolați sau extrași. Fermentarea menține integritatea adaptogenă prin luarea întregii plante și crearea unei forme superioare de adaptogen, plină de viață și vitalitate.

 

Nootropicele

Nootropicele sunt stimulente pentru creier care vin în multe forme diferite, de la cofeină la ciuperca coama leului. Cunoscute și sub numele de medicamente inteligente, s-a dovedit că aceste substanțe îmbunătățesc sănătatea creierului și performanța cognitivă.

Există o varietate de substanțe care pot fi considerate nootrope, iar lista continuă să crească. Ceea ce au toate în comun este că stimulează funcția creierului, producând o serie de beneficii: susținerea memoriei, a concentrării, a dispoziției și a relaxării.

Cafeina - una dintre cele mai consumate substanțe psihoactive din lume. Consumul moderat de cafeină poate îmbunătăți atenția, concentrarea și performanța cognitivă.

Omega-3 - acizii grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA, pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și a stării de spirit.

Ginkgo biloba - ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și a funcției cognitive.

Bacopa monnieri - ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare.

Ciuperca Coama Leului (Hericium erinaceus) este o ciupercă comestibilă și medicinală care este cunoscută pentru proprietățile sale nootropice.

Studiile recente au arătat că Ciuperca Coama Leului conține compuși bioactivi numiți erinacine care pot stimula producția de factori de creștere ai nervilor, ajutând astfel la creșterea și regenerarea celulelor nervoase. În plus, Ciuperca Coama Leului conține antioxidanți puternici, cum ar fi polizaharidele și beta-glucanii, care ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ și la reducerea inflamației, ambele fiind asociate cu îmbătrânirea și declinul cognitiv.

O bună comunicare pe axa creier-intestin poate ajuta la reglarea stresului, reglarea senzației de foame, îmbunătățirea sănătății digestive, îmbunătățirea sănătății mintale și îmbunătățirea sistemului imunitar iar buni facilitatori ai acestui proces sunt nootropicele si adaptogenii fermentați.

 

Te-ar mai putea interesa:

Viata secreta a intestinului Partea I. Comunicarea creier intestin

Nutriția și sănătatea mentală

Nutritia vie