Magneziul este un important mineral ce se află în strânsă legătură cu o multitudine de activități fiziologice și celulare din organism, fiind considerat la fel de important pentru sănătatea oaselor ca și calciul.
Mai mult de jumătate din magneziul din organism se depune în oase, restul fiind localizat în mușchi și în țesuturile moi. Acest mineral este absorbit în intestinul subțire și condus în fluxul sanguin prin mecanismele rinichiului.
Ce este magneziul?
Magneziul este un mineral abundent atât în natură, cât și în corpul uman. Aportul zilnic se obține în mod normal prin alimentație. După potasiu, magneziul este al doilea cel mai bogat ion găsit în celulele noastre și al patrulea cel mai comun mineral din corpul uman. Acesta a fost identificat ca fiind implicat în activarea a peste 300 de enzime și substanțe chimice ale corpului și este o componentă cheie în procesele celulare care generează energia și metabolismul.
Multiplele roluri ale magneziului
Magneziul prezintă o gamă variată de funcții metabolice, structurale și de reglare. Are un rol deosebit de important în generarea de energie celulară, de unde și nivelurile ridicate de magneziu găsite în mitocondrii, uzinele energetice care se găsesc în toate celulele.
Magneziul este indispensabil pentru numeroase procese celulare, inclusiv sinteza proteinelor, acizilor nucleici și grăsimilor.
Magneziul joacă un rol cheie pentru:
• Relaxarea musculara
Eliberarea neurotransmițătorilor;
Funcționarea normală a glandei paratiroide;
Sinteza și activarea enzimelor;
Ritmul cardiac;
Reducerea oboselii și a epuizării;
Menținerea sănătoasă a oaselor și a dinților;
Stabilitatea structurală a enzimelor.
Care este cea mai eficientă formă de magneziu?
Formele de chelat de magneziu sunt recunoscute pentru eficiența în ceea ce privește creșterea rapidă a aportului de magneziu cu beneficii în ameliorarea stresului, anxietății, problemelor de somn, precum și pentru menținerea sănătoasă a oaselor, dinților și sistemului muscular.
Formele de magneziu cu rata cea mai mică de absorbție sunt sărurile de magneziu (clorura, sulfatul, carbonatul și oxidul de magneziu), care conțin un nivel ridicat de magneziu, dar din care se absoarbe o cantitate foarte mică și tinde să creeze disconfort digestiv.
 
Formele de chelat de magneziu sunt o formă mult mai avansată de magneziu, deoarece magneziul a fost legat de un aminoacid (proteină), sau de un compus organic care accelerează absorbția și conduc magneziul în părțile corpului unde acei aminoacizi sau compuși organici sunt cei mai activi.
Bisglicinatul și tauratul de magneziu au rate excelente de absorbție, urmate de malatul și citratul de magneziu.
Formele de chelat de magneziu sunt, de asemenea, foarte blânde cu sistemul digestiv.
Majoritatea suplimentelor cu magneziu au în compoziție un singur tip de chelat de magneziu.
Care este doza de magneziu recomandată pentru administrare?
Doza zilnică de magneziu recomandată este de 375 mg pe zi pentru adulți, iar pentru că și dieta aduce un anumit procent în ceea ce priveste aportul de magneziu (există o mulțime de alimente care sunt bogate în magneziu), limita de siguranță pentru suplimentarea acestuia este de 250 mg pe zi.
Este recomandat să alegem o formulare al acestui mineral care să încorporeze mai multe forme de chelat de magneziu, pentru a accesa mai multe căi de absorbție celulară și pentru a se asimila într-un ritm mult mai rapid și eficient de către diferite părți ale corpului .
Magneziu Neutrient conține un amestec unic de patru forme bioactive de chelat de magneziu (taurat de magneziu, bisglicinat de magnezi, citrat de magneziu, malat de magneziu), formulat pentru a oferi o absorbție ridicată al acestui mineral esențial prin utilizarea a mai multor căi de absorbție celulară.