Inozitolul și acidul folic pentru fertilitate

Scurt istoric cu privire la planificarea sarcinii 

În perioada actuală există o tendință în creștere a opiniei care subliniază faptul că vârsta femeii este unul dintre principalii factori care afectează fertilitatea. Vârsta medie la care părinții își doresc să aibă primul copil a crescut cu aproximativ 10 ani față de acum 70 de ani.

Au existat în societate câțiva factori transformatori,care au provocat schimbarea radicală a organizării familiale și a rolului femeilor:

  • finalizarea studiilor;
  • căutarea unui loc de muncă satisfăcător;
  • consolidarea relației;
  • planificarea unui copil.

Aceste aspecte au condus astăzi la alegerea unei sarcini la o vârstă înaintată, spre al patrulea deceniu al vieții.

Însă care sunt riscurile asociate sarcinii târzii?

În categoria stipulată, defectele tubului neural se numără printre principalii factori de risc pentru făt. În cele ce urmează vor fi prezentate descoperirile făcute în legătură cu beneficiile acidul folic și ale mio-inozitoluluiși cum pot reduce acestea semnificativproblema respectivă.

Tubul neural și importanța acidului folic

Tubul neural este structura embrionară a cărei închidere este finalizată în a patra săptămână după concepție și care se dezvoltă pentru a forma sistemul nervos central. Defectele tubului neural se datorează unei  alterări a mecanismelor de închidere a acestei structuri. În urma producerii alterării intervin drept consecințe malformații grave, printre care spina bifida (mielo-meningocel) și anencefalia. Cele din urmă sunt malformațiile mai frecvent observate, însă există și alte imagini clinice, precum craniospinal-rahischizis, encefalocele, sub forme  mai puțin comune.

Defectele tubului neural sunt o cauză semnificativă a mortalității (anencefalia nu este compatibilă cu viața) și morbidității feților (subiecții cu spina bifida au diferite grade de handicap, în funcție de nivelul leziunii măduvei spinării).

Deși administrarea periconcepțională de acid folic este capabilă să prevină majoritatea defectelor tubului neural, se estimează că aproximativ 30% dintre aceste malformații sunt independente de aportul de folat. Acidul folic este recomandat în perioada periconcepțională deoarece contribuie la formarea celulelor prin transferul unor grupări monocarbonate care participă la concretizarea timinei si a bazelor purinice din structura aciduluidezoxiribonucleic (ADN). In sarcină, administrarea de acid folic, contribuie la creșterea țesutului matern, la hematopoieza (procesul de formare a elementelor celulare sangvine la nivelul maduvei osoase), previne apariția anemiei și reduce oboseala.

Care pot fi defectele tubului neural?

Defectele de închidere ale tubului neural sunt un grup de malformații congenitale cauzate de anomalii ale dezvoltării embrionare care apar în termen de 28 de zile de la concepție. Acestea reprezintă unele dintre cele mai frecvente cauze ale malformațiilor congenitale. Conform statisticilor, incidența acestor malformații în România poate varia de la 1 la 5 cazuri la 1000 de nașteri. Cea mai cunoscută formă a defectelor tubului neural este mielomeningocele sau spina bifida.

Mio-inozitol pentru creșterea efectului protector

Mio-inozitolul joacă un rol fundamental ca al doilea mesager al diferiților hormoni precum insulina, FSH, TSH. Este cunoscut modul în care deficiența sa provoacă modificări ale răspunsului la acești hormoni:

  • controlează metabolismul grăsimilor și zaharurilor;
  • reglează funcțiile celulare ale sistemului nervos.

Studiile științifice au arătat că mio-inozitolul în concentrații ridicate în fluidul folicular reprezintă un factor predictiv pentru o bună calitate a ovocitelor și a embrionilor. De fapt, în condiții patologice, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOPC), se constată o lipsă de mio-inozitol la nivelul lichidului folicular.

S-a dovedit că funcția inozitolului în embriogeneză este esențială pentru dezvoltarea a numeroase părți ale creierului fătului.

Studiu de caz

Printre cele mai importante cercetări științifice din ultimii ani, studiul PONTI (Prevenirea defectelor tubului neural prin inozitol) a raportat eficacitatea crescută a mio-inozitolului împreună cu acidul folic în prevenirea defectelor tubului neural, comparativ cu administrarea acidului folic singur.

  • Studiul a fost realizat cu ajutorul a 117 femei a căror sarcină a fost planificată și care au avut în trecut o sarcină cu defecte ale tubului neural.
  • Suplimentarea cu mio-inozitol și acid folic a început în perioada periconcepțională, cu cel puțin 4 săptămâni înainte de sarcină.
  • Toate mamele au urmat o suplimentare corectă de acid folic în sarcinile lor anterioare.
  • În ciuda riscului ridicat de recurență, după asocierea acidului folic și mio-inozitolului, s-au născut 29 de copii fără defecte ale tubului neural și tratamentul s-a dovedit eficient și fără efecte secundare atât asupra mamelor, cât și asupra feților, timp de cel puțin cincisprezece ani.

Rezultatele au fost favorabile și au fost descrise după cum urmează: 29 de femei din grupul  cu mio-inozitol și acid folic au născut copii sănătoși, iar 3 sarcini cu defecte ale tubului neural au fost înregistrate în grupul de control.

Prin urmare, în lumina rezultatelor raportate cu privire la utilizarea mio-inozitolului în reducerea riscului de recurență a defectelor tubului neural, autorii susțin asocierea periconcepțională a mio-inozitol împreună cu acid folic la mamele cu o sarcină anterioară afectată de defecte ale tubului neural, considerându-se că sarcina ar avea riscul rezistenței la folat.

Concluzii

După mulți ani de încercări și incertitudini, există acum multe date consistente care confirmă:

Articol realizat de Echipa Botaniq

Referinte

Wald N, Sneddon J, Densem J, Frost C, Stone R. Prevenirea defectelor tubului neural: rezultatele studiului vitaminelor al Consiliului de cercetare medicală. MRC Vitamina Study Group Research. Lancet 1991; 338 (8760): 131-137

Heuvel LP, Marimah ECM, Den Heyer M, Rozen R, Blom HJ. Metilenetetrahidrofolat reductază mutată ca factor de risc pentru spina bifida. Lancet 1995; 346: 1070-1071.

Chiu T și colab. Lichidul folicular și concentrația serică de mioinozitol la pacienții supuși FIV: relație cu calitatea ovocitelor. Human Reprod 2002; 17 (6): 1591-1596.

 Shaw GM, Carmichael SL, Yang W, Schaffer DM. Aport periconcepțional dietetic de mioinozitol și defecte ale tubului neural la descendenți. Cercetarea defectelor congenitale partea A 2005; 73 (3): 184-187.

Cavalli P, Tedoldi S, Riboli B. Suplimentarea cu inozitol la sarcinile cu risc de apariție a NTD-urilor aparent rezistente. Defecte congenitale Res A Clin Mol Teratol 2008; 82 (7): 540-542.

https://www.inositoli.it/en/myo-inositol-and-folic-acid-for-fertility/

 

Cod articol: Solutii kwz900