Un interviu edu-Botaniq.ro cu Mihaela Brailescu și Andrei Fulop despre Vitamina C.

 

Urmărește și vei afla că:

- Majoritatea animalelor își produc singure vitamina C (vezi câtă vitamina C au nevoie că să fie sănătoase).
- Ce roluri are vitamina C în organism;
- Ce să urmărești atunci când cumperi un supliment cu Vitamina C
- De ce să iei vitamina C lipozomala și care formă.

 

 

Mihaela Brailescu este nutriționist și consilier de sănătate feminină. De peste 5 ani susțîne femeile în programe de echilibrare hormonală prin metode delicate, integrative, dar bazate pe știință și extrem de eficiente. (@mihaela.brailescu)
Andrei Fulop este farmacist, inițiator al proiectului Botaniq.ro. Pasiunea lui este medicina ortomoleculara, vitamina C, niacina și crede cu tărie că fiecare om este în mare măsură responsabil privind propria sănătate.

 

 

 

Vitamina C începe abia acum să fie descoperită!

 Vitamina C pare a fi un subiect banal, vorbim despre ea de când suntem mici, dar încă nu îi acordăm importanța pe care ar trebui. Majoritatea animalelor își produc singure vitamina C, din glucoză, în cantități absolut impresionante, și asta le menține sănătoase. Omul a pierdut capacitatea de a sintetiza vitamina C, așadar depinde de alimentație și suplimente pentru a acoperi necesarul zilnic recomandat.

 

Vitamina C, doza zilnică recomandată

 Acum știm că vitamina C este obligatorie pentru menținerea sănătății și chiar a vieții umane. S-a ajuns ca indicațiile OMS să fie de 5-6 fructe naturale pe zi pentru a acoperi doza zilnică recomandată de vit. C de 80 mg/zi. Este doza cea mai potrivită pentru menținerea sănătății.

 Au existat și discuții pentru ca aceasta să fie crescută, dar mai multă vitamină C nu se absoarbe de organism în condiții normale, și ar fi luată degeaba. În condiții de stres, însă, nevoia de vitamina C crește, chiar și de câteva zeci de ori în caz de afecțiuni precum infecții virale (herpes, HPV), oboseală cronică, stres cronic, inflamații.

 

Cum ajungem la aportul optim de vitamina C?

 Dacă vitamina C este asociată cu glucoză, zahăr etc., atunci ea nu se absoarbe. La limonada îndulcită cu zahăr, absorbția de vit. C este mult limitată, fiindcă urmează același mecanism ca la absorbția glucozei, iar glucoza are prioritate în fața vitaminei C. Acest lucru se întâmplă și cu zahărul, și cu sucraloza (îndulcitor artificial) sau fructoza ori mierea.

 Și mierea este folosită pentru creșterea imunității, dar doar dacă este distanțată de vit. C. Există multe rețete de limonadă cu citrice, ananas sau fructe pădure ori cătină. Sunt și borcane cu boabe de cătină cu miere. Toate acestea nu sunt prea potrivite pentru absorbția de vitamina C.

 Iar în afară de faptul că o luăm din mâncare, o mai putem lua sub mai multe forme: acid ascorbic sau ascorbatul de sodiu, potasiu sau magneziu. Deși este cel mai important să mâncăm fructe proaspete, este important să luăm vitamina C și ca supliment, uneori fiind singura variantă de a acoperi acest necesar.

 

Ce face vit. C mai mult decât să crească imunitatea?

 Vit. C este un detoxifiant extraordinar. Ajută la detoxifierea de diverși coloranți alimentari, insecticide etc. Vit. C ajută ficatul să refolosească de mai multe ori anumiți nutrienți cheie pentru procesul de detoxifiere. În mentalul colectiv, vitamina C este asociată cu răceala, gripa etc., dar este de mare ajutor pe lângă răceală și gripă, pentru echilibrarea nivelului de cortizol la nivelul suprarenalelor în caz de oboseală, stres, împreună cu colagenul pentru mucoase, col, vagin, uter, ovare, mucoasă intestinală, mucoasa gastrică etc., pe lângă mucoasa nazală. 

 Afectarea renală în caz de exces de vit. C este pură mitologie. Doar în cazul insuficienței renale sau leziunilor renale ori a riscului mare de afecțiuni renale, excesul de vitamina C prezintă un risc – doar excesul și doar pentru aceste categorii de persoane, altfel nu există niciun motiv de îngrijorare.

 Vitamina C se utilizează și ca protocol de refacere pentru răni, infecții, afecțiuni autoimune etc. Altrient colaborează cu sportivi de performanță în ceea ce privește recuperarea sportivă și îmbunătățirea performanțelor sportive, prin administrarea de Altrient C, un supliment de vitamina C lipozomală.

 

De ce Altient C ca supliment de vitamina C?

La întrebare ne răspunde Andrei Fulop, owner Botaniq.ro, antreprenor e-commerce de mai bine de 10 ani în domeniul farmaceutic și al suplimentelor alimentare: „Fiindcă este liderul de piață în încorporarea vitaminelor în lipozomi. Se aplică o tehnică patentată. Fiecare lot este testat pentru ca lipozomii chiar să existe acolo. Lecitina de soia care mai apare pe etichetă este non-GMO, adică nemodificată genetic, și nu are efect estrogenic, e pur și simplu extrasă și purificată.”

 

Ce e vit. C lipozomală și de ce o vrea toată lumea? 

 Lipozomii sunt vezicule mici care încorporează diverse substanțe ce sunt dizolvate în apă. Sunt ca niște biluțe de grăsime care, în acest caz, au în interior molecule de vitamina C. 

 Veziculele se formează numai în anumite condiții de presiune și ultrasunete. Lipozomii astfel obținuți fac vitamina C mult mai disponibilă, fiind absorbite aproape în întregime. Vit. C lipozomală se produce, deci, exclusiv prin procese tehnologice în laborator”, spune Andrei Fulop.

 Încapsularea în lipozomi facilitează absorbția. Membrana lipozomului seamănă foarte mult cu membrana celulei umane. Peretele intestinului încorporează lipozomii fără consum de energie, așadar vitamina C intră în circulația sanguină fără a consuma energie. Iată motivul pentru care nivelul de absorbție este mult mai mare. 

 

Vitamina C lipozomală nu se poate prepara și acasă

Pe internet există tot felul de tutoriale despre cum se prepară vitamina C lipozomală cu lecitină de soia, dar „din multiplele studiile efectuate asupra acestei variante homemade s-a observat că așa nu se formează efectiv lipozomi, ci doar o emulsie, așadar o variantă intermediară, cu performanțe mai slabe.” - Andrei Fulop

 Diferența dintre această emulsie numită în mod incorect lipozomală și adevărata lipozomală se va vedea atunci când nevoia organismului de vitamina C va fi mare, mult mai mare față de doza zilnică recomandată în mod uzual.

 Termenul „lipozomal” este la modă astăzi, dar trebuie ținut cont că lipozomii reali există doar în mediu lichid. „Lipozomalele” s-au înmulțit ca număr prin 2018-2019, iar în ultima vreme au apărut formule noi, inclusiv capsule, iar cum capsulele diferă de mediul lichid, este lesne de înțeles cât de lipozomale sunt ele de fapt. 

 Unele voci spun că vitamina C și fosfolipidele prezente în aceste capsule vor interacționa în stomac, însă aceste idei nu au acoperire medicală. Desigur, emulsia aceea se va produce, dar doar ca variantă intermediară, nu se ajunge până la lipozomi. 

 

Formele sub care vitamina C este disponibilă pe piață

Vitamina C pulbere este astăzi cea mai uzuală, fiindcă nu are niciun fel de aditivi. Se pune pe limbă și se ia cu un pahar cu apă, existând un căpăcel dozator pentru a ajuta. Alte forme în care mai sunt disponibile suplimentele cu vitamina C sunt capsulele și comprimatele.  

„Sunt bune, însă trebuie de fiecare dată să urmărim să aibă concentrație bună și să nu conțină aditivi inutili, coloranți sau diverși edulcoranți.”, spune Andrei Fulop, farmacist. În cazul pulberilor, este doar vit C. În cazul capsulelor, mai sunt și excipienți care țin totul acolo. Este ferm indicat să citim eticheta acestora.

Comprimatele masticabile (jeleurile) îi provoacă stupefacție lui Andrei Fulop, deoarece ele conțin sorbitol, zaharină, aspartam și sub 200 mg de vitamina C. Așadar, este doar un mit că aceste jeleuri ajută cu adevărat copiii privind aportul de vitamina C. Chiar dacă pare că vitamina C se regăsește în acestea în cantități peste doza zilnică recomandată, doar foarte puțină va fi asimilată cu atâtea ingrediente care sunt pe lângă, așadar eticheta ne va indica adevărul. 

Pe lângă formele pudră, comprimate și comprimate masticabile, mai este disponibilă varianta efervescentă, dar cel mai frecvent aceasta este îndulcită cu ceva sau are și alt ingredient care diminuează absorbția de vit. C. Practic, se repetă povestea și implicit îndemnul de a citi eticheta mai înainte.

 

În loc de concluzie apropo de vitamina C

Orice formă de vitamina C, lipozomală sau nu ori așa-zis lipozomală, este un lucru binevenit. Te simți mai bine, nu mai ești obosit toată ziua, se îmbunătățesc multe aspecte. Vit. C se ia ce cel mai bine pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă cel mai bine și cu un pahar de apă la temperatura camerei. Desigur, în primul rând se ia din fructe proaspete, atât de necesare, iată, pentru menținerea stării de sănătate.