Nutriția optimă joacă un rol important în procesul de reparare post antrenament. Aceasta implică includerea de proteine ​​de bună calitate pentru a reconstrui țesuturile, carbohidrați complecsi pentru a energiza organismul, grăsimi sănătoase pentru a reduce procesele inflamatorii și pentru a sprijini funcția cognitivă, ca să nu mai vorbim de cei peste 40 de micronutrienți, vitamine, minerale, fitonutrienți (și multe altele) care joacă toate un rol aparte.

Suplimentele și nutraceuticele care susțin performanța au câștigat tot mai mare popularitate în ultimii ani, iar colagenul s-a poziționat ca fiind un nutrient cheie în programele de antrenament, cât și în cele de recuperare.

Leziunile țesuturilor moi , cum ar fi cele care afectează mușchii, tendoanele și ligamentele, sunt extrem de frecvente la toate nivelurile de sport și fitness.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și, deși beneficiile sale de susținere a pielii sunt de obicei în centrul atenției, structura dură, dar flexibilă a colagenului cuprinde, de asemenea, 90% din țesuturile noastre conjunctive; acesta contribuie la construirea și întreținerea ligamentelor, oaselor si tendoanelor. Până la 10% din masa musculară este formată din colagen, inclusiv coloana vertebrală și vertebrele au nevoie de colagen pentru mobilitate.

Rezistența și durabilitatea țesuturilor noastre conjunctive, tendoanelor, oaselor și fasciei se datorează în mare parte conținutului de colagen din organism. Cu toate acestea, capacitatea noastră de a sintetiza colagen se reduce pe măsură ce îmbătrânim și, astfel, ligamentele și tendoanele pot începe să devină mai rigide, crescând riscul de accidentare. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care persoanele care au peste 30 de ani sunt mai înclinate să prezinte leziuni la genunchi, probleme ale umerilor, dureri și chiar hernii de disc.

Găsirea unui colagen într-o formă digerabilă, biodisponibilă, cum ar fi peptidele hidrolizate de colagen, poate fi o alternativă eficientă și o modalitate de a te asigura că producția de colagen rămâne optimă.

O întrebare adesea pusă este cum poate colagenul din băutura ta să ajungă la articulații? În timp ce majoritatea colagenului va fi divizat în aminoacizi separați, cercetările din domeniu indică faptul că unele peptide de colagen, după ce sunt absorbite prin intestine, pot ajunge în zonele în care se găsește colagenul.

Mai exact, unele peptide de colagen călătoresc către locuri unde găsim celule numite fibroblaste, osteoblaste și condrocite, care produc colagen pentru piele, oase, articulații și multe altele.

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi specifici, care pot acționa și ca molecule de semnalizare. Mai simplu, ele comunică cu celulele, spunându-le ce să facă; fie că este vorba despre repararea țesuturilor, producerea anumitor hormoni sau recuperarea post antrenament.

 

Vezi aici Performanța sportivă și colagenul – CAPITOLUL II

Sursă articol

https://ancientandbrave.earth/blogs/news/how-collagen-can-supercharge-your-training-and-recovery