Dieta Ketogenică

         

       Dieta Ketogenică a fost folosită pentru prima dată de Russel Wilder pentru pacientii cu epilepsie  în anul 1921. Aceasta s-a bucurat de un adevarat succes în lumea medicală și a fost folosită pe scară largă până la introducerea agenților antiepileptici. Dieta ketogenică, ca metodă de slăbire rapidă, s-a dovedit a fi destul de eficientă, cel puțin pe termen scurt.

         

Dar în ce constă mai exact această dietă?

          Dieta ketogenică constă în folosirea grăsimii ca sursă principală de energie. Majoritatea celulelor preferă utilizarea zahărului din sânge, care provine din carbohidrați, ca sursă de energie a organismului, însă, în absența zahărului, organismul descompune grăsimea stocată în molecule numite corpuri cetonice. Trecerea de la utilizarea glucozei ca sursă de energie la descompunerea grăsimilor stocate se realizează de obicei în două până la patru zile, consumând mai puțin de 20 până la 50 de grame de carbohidrați pe zi. Așadar, dieta ketogenică constă în consumul ridicat de grăsimi, proteine moderate și o cantitate foarte scăzută de carbohidrați.

         

Să înțelegem mai bine procesul!

          Când organismul este lipsit de carbohidrați (aport mai scăzut de 50g pe zi), secreția de insulină este redusă semnificativ și corpul intră într-o stare catabolică. Depozitele de glicogen se epuizează și forțează corpul să treacă prin modificări metabolice care acționează când există o disponibilitate redusă de carbohidrați în țesuturile corpului. Aceste procese sunt: gluconeogeneza și ketogeneza.

  • Gluconeogeneza este producția endogenă de glucoză în organism, în special în ficat. Când disponibilitatea glucozei scade, producția endogenă este afectată la rândul său, neputând să mai facă față cu nevoile corpului. Aici intervine ketogeneza, care oferă o sursă alternativă de energie sub formă de corpuri cetonice
  • În timpul ketogenezei, nivelul scăzut al glicemiei, deci și secreția de insulină scăzută, duc la reducerea bruscă a depozitării grăsimilor

          Când corpurile cetonice se acumulează în sânge, procesul se numește cetoză. În mod natural și persoanele sănătoase se confruntă cu cetoză ușoară în timpul perioadelor de post (chiar și pe perioada nopții, când dormim) și în timpul exercițiilor fizice foarte intense. Susținătorii dietei ketogenice afirmă că dieta este sigură din punct de vedere al nivelurilor de cetone din sânge, atâta timp cât dieta este urmată cu atenție, deoarece creierul va folosi cetone pentru combustibil, iar indivizii sănătoși vor produce suficientă insulină pentru e preveni cetonele excesive.

         

Există mai multe versiuni ale dietelor ketogenice, însă toate interzic alimentele bogate în carbohidrați precum:

  • Pâinea
  • Cerealele
  • Paste
  • Orez
  • Cartofi, porumb și alte legume cu amidon
  • Sucuri de fructe
  • Majoritatea fructelor

         

Printre alimentele permise regăsim:

  • Nuci și semințe: migdale, semințe de in, semințe de chia, semințe de dovleac
  • Pește
  • Carne roșie, pui, curcan
  • Tofu
  • Uleiuri vegetale (precum uleiul de cocos)
  • Ouă
  • Deși majoritatea fructelor sunt bogate în carbohidrați, următoarele fructe se pot consuma în porții mici: fructe de pădure, zmeură, lămâi, roșii
  • Legume cu un conținut scăzut de carbohidrați precum legumele verzi, ceapă, ardei

 

ulei mct

 

          Cu toate acestea, dieta ketogenică poate prezenta mai multe riscuri, în special datorata conținutului ridicat de grăsimi saturate. Pentru evitarea bolilor de inimă, se recomandă păstrarea grăsimilor saturate la cel mult 7%. Riscurile mai includ:

  • Deficit de nutrienți
  • Probleme hepatice
  • Probleme la rinichi
  • Constipație
  • Schimbări de dispoziție

          Cercetările disponibile privind dieta ketogenică sunt încă limitate. Majoritatea studiilor de până acum au fost pe termen scurt și au inclus un număr mic de participanți. S-a demonstrat, totuși, că o dietă ketogenică oferă beneficii pe termen scurt la unele persoane precum scădere în greutate, îmbunătățirea tensiunii arteriale, a colesterolului total și al zahărului din sânge. Prin urmare, dacă se optează pentru această dietă, medicul sau un dietetician poate oferi îndrumări pentru a preveni deficitele nutriționale și alte complicații de sănătate. 

          Cum arată meniul într-o dietă keto?

girl with avocado

 

  • Mic dejun – omletă, avocado și salată de spanac cu roșii și ardei
  • Prânz –zucchini umplut cu carne tocată și parmezan la cuptor
  • Cină – somon cu sparanghel și dressing de lămâie
  • Gustări – iaurt grecesc cu fructe de pădure/ nuci de macadamia/ batoane keto (cu făină de cocos, făină de migdale, unt de migdale)

 

Referințe:

1.     Ketogenic diet: Is the ultimate low-carb diet good for you? - Harvard Health

2.     Should you try the keto diet? - Harvard Health

3.     Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health

4.     Dhamija R, Eckert S, Wirrell E. Ketogenic diet. Can J Neurol 

 

 

Cod articol: Sfaturi si solutii Keto Life