Sănătatea articulațiilor

Stilul de viață activ și exercițiile de mare intensitate pot avea multe beneficii, dar pot pune, de asemenea, presiune asupra articulațiilor. Când vine vorba de dureri articulare, deteriorarea cartilajului - perna care absoarbe șocul - este adesea cauza. Deloc surprinzător, colagenul reprezintă două treimi din greutatea cartilajului din multe articulații și, în timp ce suplimentarea cu colagen nu va „crește înapoi” cartilajul pierdut, studiile au arătat unele îmbunătățiri. Într-o revizuire sistematică din 2021 s-a ajuns la concluzia că aproximativ 5-15 g de peptide de colagen pe zi par a fi benefice în îmbunătățirea funcționalității articulațiilor și reducerea durerii articulare (1).

Un studiu separat de 24 de săptămâni în SUA a constatat că disconfortul articular la sportivi a fost diminuat după suplimentarea cu colagen hidrolizat. (2) Un alt studiu din 2019 a demonstrat că asocierea exercițiilor de întărire a gambelor cu peptide de colagen a redus durerea la tendonul lui Ahile (3). De asemenea, colagenul s-a dovedit a avea succes în reducerea durerii de genunchi (8) la mai mulți sportivi, care practicau sporturi diferite (4).

Sănătatea oaselor

Ca ingredient principal al oaselor, colagenul de tip I este cel care le oferă rezistență. Oasele pierd din densitate și devin mai slabe pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce ne face mai susceptibili la fracturi. Acesta este în special cazul femeilor aflate în postmenopauză. Pe lângă nivelul optim de vitamina D, calciu și magneziu, cercetările recente arată, de asemenea, că suplimentarea cu colagen poate crește densitatea minerală osoasă (DMO) și alți markeri ai sănătății osoase (5). Pe lângă îmbunătățirea DMO, colagenul pare să ajute și structura oaselor, legându-se de mineralele osoase într-o formațiune încrucișată, creând o structură mai puternică.

Sănătatea musculară

Colagenul conține aminoacizi precum glicina și arginina, care sunt blocuri importante pentru creatină. Există multe studii care arată cum creatina poate ajuta la îmbunătățirea masei musculare, la creșterea forței și la creșterea performanței atletice (6). S-a demonstrat că colagenul reduce durerile musculare după exercițiile fizice și accelerează recuperarea.

Fascia

Fascia este o structură incredibil de importantă care oferă sprijin mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, țesuturilor, organelor, nervilor, articulațiilor și oaselor. O fascie sănătoasă este flexibilă, dar atunci când se strânge, poate restricționa mișcarea și poate provoca stări dureroase. Fascia este, de asemenea, un țesut bogat în colagen, așa că acesta va fi un domeniu important de cercetare pentru a vedea ce efect potențial poate avea suplimentarea cu colagen.

Beneficiile suplimentării cu colagen

Specialiștii recomandă administrarea între 8 și 12 grame pe zi pentru îmbunătățirea sănătății țesuturilor moi și reducerea durerii musculare (7).

Atât True Collagen, cât și Wild Collagen oferă peptide de colagen hidrolizate biodisponibile de înaltă calitate perfecte pentru stilul de viață activ.

 

Vezi aici Performanța sportivă și colagenul – CAPITOLUL I

Surse articol

       https://ancientandbrave.earth/blogs/news/how-collagen-can-supercharge-your-training-and-recovery

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8521576/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356409/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793325/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2048496/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11071580