Endometrioza este o afecțiune ginecologică din ce în ce mai frecventă, dar adesea neînțeleasă, care afectează milioane de femei la nivel global. Deși cauzele sale exacte rămân în mare parte necunoscute, endometrioza poate avea un impact profund asupra vieții femeilor. În acest articol, vom explora posibilele cauze, factori de risc și simptomele endometriozei, oferind informații esențiale pentru a ajuta la înțelegerea acestei afecțiuni. Dacă ești în căutarea unor răspunsuri, această serie de articole te va ajuta în călătoria spre o viață mai informată și mai sănătoasă.
Poți găși prima parte a acestei serii mai jos.
Astăzi vom explora trei aspecte esențiale legate de endometrioză: cauzele posibile, factorii de risc și simptomele acestei afecțiuni. Aceste subiecte sunt deosebit de importante pentru a înțelege mai bine impactul endometriozei și pentru a identifica semnele care ar putea necesita atenție medicală.
CAUZE
Endometrioza este o afecțiune complexă, iar cauzele exacte rămân încă neclare. Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica apariția acestei boli, dar niciuna nu oferă o explicație completă.
Una din cele mai populare teorii sugerează că endometrioza are o componentă genetică. Studiile arată că această afecțiune tinde să fie transmisă ereditar, afectând adesea mai multe generații.
O altă teorie implică disfuncția sistemului imunitar. Se presupune că un sistem imunitar compromis ar putea permite celulelor endomeriale să se implanteze și să crească în afara uterului, în loc să fie eliminate de organism. Această teorie încearcă să explice de ce unele persoane dezvoltă endometrioza în timp ce altele nu, în ciuda expunerii la factori similari.
Există de asemenea, teoria răspândirii celulelor endometriale prin fluxul sangvin sau plin sistemul limfatic. Conform acestei ipoteze, celulele endometriale ar putea migra în alte părți ale corpului și ar putea forma leziuni endometriale. Această teorie ar putea explica prezența leziunilor endometriale în zone îndepărtate de uter.
Deși aceste teorii oferă perspective valoroase, niciuna nu explică în totalitate de ce apare endometrioza. Datorită acestor teorii putem presupune că endometrioza este rezultatul unei combinații de factori genetici, imunitari și de mediu.
FACTORII DE RISC
Deși cauzele exacte ale endometriozei rămân necunoscute, există mai mulți factori de risc care pot indica o predispoziție către dezvoltarea acestei afecțiuni.
Să o luăm încă din primul moment cheie, acesta fiind menarha (primul ciclu menstrual). Menarha timpurie, la o vârstă foarte fragedă, poate indica un risc crescut de dezvoltare a endometriozei.
Dar, poate trebuie să mergem mai înainte de aceasta. Să privim astfel istoricul familiei, deoarece acesta joacă un rol semnificativ. După cum spuneam anterior în rubrica CAUZE, partea genetică este un indice foarte important. Prezența endometriozei la rudele apropiate poate fi un indicator important.
Alți factori de risc care pot indica endometrioza sunt nuliparitatea (lipsa unei sarcini), ciclul menstruale scurte (mai frecvente de 27 de zile), menstruații prelungite (care durează mai mult de 7 zile), nivelul crescut de estrogen în organism sau un indice corporal mic.
Și dacă am început cu primul moment important în viața reproductivă a unei femei, este momentul să vorbim și despre ultimul moment MENOPAUZA. O menopauză tardivă, apărută la o vârstă înaintată, poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru endometrioză. Deși endometrioza este mai frecvent asociată cu perioada reproductivă, simptomele pot persista sau chiar debuta în perioada de menopauză.
Recunoașterea și înțelegerea acestor factori de risc pot ajuta la identificarea timpurie a endometriozei și la implementarea unor măsuri de gestionare mai eficiente.
SIMPTOMELE ENDOMETRIOZEI
Simptomele endometriozei pot varia considerabil de la o femeie la alta, ceea ce face ca diagnosticarea acestei afecțiuni să fie adesea complicată. Prezența unuia sau a mai multora dintre simptomele enumerate mai jos nu garantează un diagnostic de endometrioză, dar poate indica necesitate unor investigații suplimentare.
Femeile cu endometrioză raportează o gamă largă de simptome, cele mai comune fiind:
- Durerea pelviană, care este o durere intensă în timpul sau după menstruație, care depășește crampele menstruale normale și tolerabile.
- Crampe menstruale severe înainte, în timpul sau după menstruație.
- Infertilitatea, dificultatea de a concepe poate fi un simptom al endometriozei.
- Dureri de spate și abdominale, durere persistentă în zona lombară și a abdomenului.
- Durere în timpul actului sexual, chiar și disconfortul poate fi luat în considerare.
- Durere în timpul urinării, mai ales în timpul menstruației.
- Simptome gastrointestinale precum: constipația, greața și amețeala.
Dacă bănuiești că ai endometrioză sau te confrunți cu simptome similare, nu sta pe gânduri și discută cu un medic specialist. Un tratament potrivit și sprijinul necesar pot face minuni pentru calitatea vieții tale, ajutându-te să înfrunți provocările aduse de această afecțiune. FII INFORMATĂ ȘI CONȘTIENTĂ!
Avem pregătite pentru tine mai multe prezentări făcute de medici specialiti care te pot îndruma:
- Medfusion Forum 2- Endometrioza și dezechilibrele estrogenului
-Medic Primar Obstetică-Ginecologie-Dr. Oana Galan
-Medic Endocrinolog Romina Rădi
-Medic Specialist Gastroenterologie, tehnician Nutriționist Dr. Mădălina Gorgan
-Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu
- Medfusion Forum 4- Tratamentul de specialitate al endometriozei și adenomiozei
-Dr. Mihaela Vârdil & Dr. Dan Costăchescu
-Dr. Voicu Simedrea
-Dr. Virgil Nicolaescu
-Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu
- Medfusion Forum 5- Endometrioza și dezechilibrele estrogenului
-Prof. Univ. Dr. Elvira Brătilă
-Dr. Ioana Iordache
-Sef Lucrări Dr. Andreea Carp Velișcu
-Psih. Adela-Miriam Băjan
-Nutriționis Dietetician Mihaela Brăilescu
Lasă un comentariu