CE ESTE ULEIUL MCT? CLASIFICARE. DIETE. EFECTE SECUNDARE. RECOMANDĂRI CULINARE.
Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) sunt un grup de grăsimi saturate care, în loc să fie stocate sub formă de grăsime, tind să fie absorbite rapid și transformate eficient într-o sursă de energie ușor disponibilă pe care, mai apoi, celulele să o transforme în energie.
CUM SE OBȚINE ULEIUL MCT?
Sursele vegetale de trigliceride cu lanț mediu includ uleiurile din nucă de cocos și din sâmburi de palmier. Uleiul de palmier este un factor important de defrișare a pădurilor, distrugând habitatul multor specii pe cale de dispariție. Din acest motiv, uleiurile MCT de calitate conțin nucă de cocos 100%.
ULEIUL MCT DIN COCOS
Uleiul de cocos conține grăsimea extrasă din miezul sau pulpa unei nuci de cocos. Acest ulei vegetal conține un amestec unic de 90% grăsimi saturate, 5-8% acid oleic mono-nesaturat (omega 9) și aproximativ 1% acid linoleic polinesaturat (omega 6). Cel mai mare beneficiu al uleiul de cocos este atribuit tipului de grăsimi saturate pe care le conține. Aceste grăsimi saturate, cunoscute și sub numele de trigliceride, sunt clasificate în grupuri în funcție de lungimea lanțurilor de carbon pe care le conțin.
În porțiunea de 90% de grăsimi saturate sunt opt tipuri diferite de trigliceride care se încadrează fie în categoria cu lanț lung, fie în cea cu lanț mediu:
- Trigliceride cu lanț lung: acid arahidic (C20), acid stearic (C18), acid palmitic (C16), acid miristic C14)
- Trigliceride cu lanț mediu: acid lauric (C12), acid capric (C10), acid caprilic (C8), acid caproic (C6)
Deci, cum se diferențiază trigliceridele cu lanț lung și trigliceridele cu lanț mediu în ceea ce privește metabolismul și sănătatea? Cercetările din ultimii ani indică faptul că aceste două grupuri de trigliceride se comportă destul de diferit în organism. De fapt, trigliceridele cu lanț lung sunt considerate acum mai problematice pentru sănătatea noastră. În loc să fie transformate în energie, trigliceridele cu lanț lung tind să fie stocate sub formă de grăsime, contribuind la creșterea în greutate și la apariția factorilor de risc asociați cu obezitatea și bolile de inimă.
CARE ESTE DIFERENTA DINTRE ULEIUL MCT ȘI ULEIUL DE COCOS?
Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) au totuși o soartă complet diferită de trigliceridele cu lanț lung găsite în uleiul de cocos. MCT tind să ocolească digestia, sunt absorbite direct în fluxul sanguin și sunt escortate rapid la ficat, unde sunt ușor metabolizate în cetone. Celulele corpului ard de obicei glucoza (zahărul) ca sursă de combustibil pentru a genera energie. Cu toate acestea, atunci când nivelul de glucoză scade, cetonele sunt utilizate ca o sursă alternativă instantanee de combustibil pentru energia celulară. Acesta este motivul pentru care uleiul de cocos a devenit popular printre sportivi, culturiști și cei care urmează un stil de viață activ. Pe măsură ce lumea științei ne-a aprofundat înțelegerea trigliceridelor cu lanț mediu, tendința uleiului de cocos a fost rapid înlocuită de o cerere mult mai mare de ulei MCT, care are o reputație mai bună pentru susținerea controlului greutății, a energiei și a cetozei.
CELE PATRU TIPURI DE TRIGLICERIDE CU LANȚ MEDIU
Uleiul de cocos este uleiul presat la rece din miezul de nucă de cocos și conține trigliceride cu lanț lung, trigliceride cu lanț mediu, omega 9 și omega 6, toate prezente în proporțiile care se găsesc în mod natural în nuca de cocos. Proporțiile naturale de trigliceride medii din uleiul de cocos sunt aproximativ:
42% acid lauric C12
7% acid capric C10
5% acid caprilic C8
1% acid caproic C6
CE FACE ULEIUL MCT?
Uleiul MCT este o sursă foarte concentrată de trigliceride cu lanț mediu, cu o formulă mai bună decât cea a uleiul de cocos. În timp ce uleiul de cocos conține patru tipuri de trigliceride cu lanț mediu, uleiul MCT conține doar C8 și C10, care sunt cele două trigliceride cu lanț mediu care ocolesc digestia, sunt absorbite cu ușurință direct în fluxul sanguin, mai apoi în ficat, ca în final să fie transformate în cetone pentru energie.
Uleiul MCT oferă un amestec echilibrat de 60% acid caprilic (C8) și 40% acid capric (C10), care este pur, ușor de digerat și fără aromă. Este extras din uleiul de cocos folosind distilare cu abur pur și hidroliză blândă, fără a utiliza solvenți sau substanțe chimice.
ÎNCERCAȚI SĂ EVITAȚI ULEIURI MCT CARE CONȚIN C6 ȘI C12
S-ar putea să credeți că, deoarece acidul lauric reprezintă aproximativ 45% din uleiul de cocos, îl veți găsi în orice ulei MCT. Deși este clasificat ca o trigliceridă cu lanț mediu, acidul lauric se comportă mai mult ca o trigliceridă cu lanț lung, ceea ce înseamnă că este mai probabil să fie stocat ca grăsime decât folosit pe post de combustibil. Acesta este motivul pentru care uleiurile MCT de calitate mai bună nu conțin C12.
Acidul caproic (C6) reprezintă doar aproximativ 1% din uleiul de cocos, are un miros și gust neplăcut, motiv pentru care toate uleiurile MCT de bună calitate nu conțin C6.
ULEIUL MCT SAU ULEIUL DE COCOS ESTE MAI BUN?
Uleiul MCT este cu mult superior, deoarece cuprinde doar grăsimile cheie cu lanț mediu, ușor de transformat în energie iar mai apoi în cetone.
ULEI MCT PENTRU DIETA KETO ȘI STRATEGII DE POST INTERMITENT
Există o mulțime de strategii diferite de post: postul intermitent și dieta keto fiind doar 2 din cele mai cunoscute. Acestea diferă în linii nutriționale, dar au provocări comune. Ultimele ore din post fiind, de regulă, cele mai dificile.
Unele strategii de post și, în special, dietele ketogenice încurajează utilizarea uleiului MCT ca o modalitate de a ajuta la accelerarea corpului într-o stare de cetoză, semn care arată că organismul a trecut de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor pentru energie. Celălalt beneficiu al uleiului MCT este că, fiind o grăsime, ajută la susținerea senzației de sațietate, între mese.
ULEI MCT, CETONE ȘI NOOTROPICE
Când rezervele de glucoză și glicogen sunt epuizate, ceea ce se întâmplă de obicei după efort sau după câteva ore de post, celulele corpului trec la utilizarea grăsimilor și cetonelor ca sursă de energie. Descoperirea interesantă este că, la fel ca glucoza, cetonele au capacitatea de a traversa bariera hemato-encefalică și de a fi utilizate ca sursă de energie, de celulele creierului.
ULEIUL MCT ȘI PIERDEREA ÎN GREUTATE
Dieta ketogenică este o tehnică pe care mulți o folosesc pentru a facilita trecerea la cetoză și pentru a ajuta la gestionarea greutății. Unul dintre beneficiile uleiului MCT este că, pentru că este o grăsime, ajută la îmbunătățirea sațietății, reducând senzația de foame, ceea ce este de ajutor dacă urmați o strategie de scădere în greutate, ketogenă sau de post intermitent.
EFECTE SECUNDARE ALE ULEIULUI MCT
Este recomandat să începeți cu doar o linguriță de ulei MCT și să creșteți treptat în câteva săptămâni sau luni până la nivelul dorit. Majoritatea oamenilor își măresc nivelul de ulei MCT destul de ușor, dar unele persoane cu digestie mai sensibilă pot prezenta câteva semne de disconfort gastric dacă doza inițială este prea mare sau dacă cresc doza prea repede.
Dacă vă confruntați cu disconfort digestiv, luați o scurtă pauză de la uleiul MCT și reintroduceți apoi într-o doză zilnică mai mică, mai bine tolerată. Utilizarea MCT cu alimente, cum ar fi stropirea peste salată sau adăugarea în supă, ajută la stimularea eliberării enzimelor de digerare a grăsimilor, ceea ce ar putea ajuta la compensarea oricărui disconfort digestiv.
PUTEȚI GĂTI CU ULEIUL MCT?
Da, se poate, dar există câteva recomandări culinare pe care ar fi indicat să le urmați.
Majoritatea grăsimilor se deteriorează sau se oxidează în timpul gătirii, făcându-le mai dăunătoare pentru organism. Cu toate acestea, uleiul MCT este stabil până la temperaturi de 160C, astfel încât uleiul MCT este potrivit pentru utilizare cu orice rețete de copt care sunt gătite sub această temperatură.
Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați prăjirea cu ulei MCT, deoarece această metodă de gătit este prea fierbinte și poate denatura trigliceridele cu lanț mediu. Nu există restricții pentru adăugarea de ulei MCT la rețetele cu alimente proaspete sau la rețetele la temperatura camerei, cum ar fi smoothie-uri, sosuri de salată, ovăz și deserturi.
True MCT Oil de la Ancient + Brave a fost proiectat pentru acele momente din timpul zilei în care ai nevoie de un boost de energie pentru a duce sarcinile la bun sfârșit. Acest ulei conține cea mai pură formă de MCT, 100% ulei de cocos pur cu 60% acid caprilic (C8) și 40% acid capric (C10).
VEZI AICI întreaga gamă Ancient + Brave
Sursă articol
https://ancientandbrave.com/blogs/news/what-is-mct-oil
1 Comentarii
Buna ziua. Acest tip.de ulei este benefic să-l folosesc pentru o bisonica de 12 ani cu început de demență senilă?\r\nDacă da ,ce cantitate recomandati si xum se administrează? Are 4.7 kg. \r\nMulțumesc.
Lasă un comentariu