Pregătirea pentru sarcină - o perspectivă naturală

De Ioana-Maria Iliuț

 

 

Noi, femeile, suntem natură.

Cei aproximativ 12 ani de când viața m-a adus în serviciul oamenilor și mai ales a femeilor, mi-a adus aminte acest adevăr atât de simplu. Preocuparea pentru vindecare tradițională m-a purtat prin lumea largă, m-a dus în comunități în care oamenii nu au uitat că noi, ființele umane, nu suntem parte a naturii, ci suntem natură. De fiecare dată când ne așteptăm să funcționăm și să rodim după principii diferite de cele după care funcționează natura, ne punem bețe în roate. Atunci când noi, femeile, ne pregătim să invităm și să aducem viața nouă în lume, abordarea ar fi indicat să semene cu pregătirea unui ogor, unde vom planta semințe pe care le dorim sănătoase și care, atunci când se vor transforma în legume sau fructe și vor crește, vor fi sănătoase și vânjoase.

Care sunt două dintre aspectele nelipsite din fiecare colțișor rodnic din natură?

  • Aer curat, căldură, apă vie (nu este întâmplător că la noi în povești se folosește atât de mult această sintagmă) și un loc prielnic vieții.
  • Ciclicitatea naturii, care trece an de an (pe meleagurile noastre) prin același ciclu de iarnă (odihnă), primăvară (renaștere), vară (rod) și toamnă (recoltă).

Cum pregătim solul pentru o însămânțare bună?

În primul rând, îndepărtăm pirul și orice iarbă cu rădăcini adânci, care acaparează și care ar putea epuiza nutrienții din sol. Scoatem buruienile și îndepărtăm tot ceea ce nu este prielnic pentru viața nouă, care va fi plantată în pământul respectiv. Apoi ne asigurăm că solul are toți nutrienții de care au nevoie plantele pe care le vom planta, ne asigurăm că are un ph bun, că are acces la apă bună și soare suficient. Îi asigurăm toate condițiile de care are nevoie pentru a ne putea bucura de o recoltă bogată.

După ce am făcut toate aceste lucruri, vine iarna să îl încălzească cu pătura ei de zăpadă. Lăsăm pământul să se odihnească, îi dăm voie să respire, să se pregătească pentru primăvara care va urma. Îi dăm căldură și răgaz.

Primăvara vine, temperatura crește, zăpada se topește, natura învie și odată cu ea și ogorul nostru se pregătește pentru însămânțare. Și atunci când îl simțim plin de viață, atunci când soarele este în putere și sunt șanse mai puține de îngheț, atunci plantăm semințele - cu încredere și cu pace în suflet, pentru că am făcut tot ceea ce a ținut de noi pentru ca recolta să fie una bună.

Pe măsură ce afară este tot mai cald, pe măsură ce semințele noastre încolțesc, în continuare îi oferim pământului tot ceea ce putem pentru a-l hrăni și proteja.

Vine vara și mai apoi toamna, recoltăm roadele semințelor plantate, fie că am avut parte de o recoltă bună sau mai puțin bună, știm în adâncul sufletului că am făcut tot ceea ce am putut mai bine, iar dacă anul viitor vom dori să plantăm din nou, este important ca pământul să își reia ciclul acesta magic, care întotdeauna începe și se termină cu răgaz și cu odihnă.

Putem privi ființa noastră ca fiind ogorul pe care vrem să creștem roadele:

~ Trupul ne este pământul, care are atâta nevoie de liniște, grijă, nutrienți buni și mai ales de tihnă.

~ Buruienile sunt traumele care ne epuizează, ne seacă de vlagă și care ne trimit în modele comportamentale care ne dăunează atât de mult și care nu îi permit trupului să se odihnească. Ele pot fi și dureri care au rămas stocate adânc în pântecul nostru.

~ Soarele este focul care arde în vatra noastră interioară - în pântecul nostru, iar acest foc are nevoie de atenție și de vreascuri bune (de multă grijă și iubire).

~ Apa este atât apa fizică, de care avem atâta nevoie, dar și apele vieții care ne învață despre curgere și acceptare.

Această înțelegere, pe cât de simplă pe atât de profundă, este prezentă în psihicul populațiilor indigene din toate colțurile pământului. De aici vine și un echilibru interior - atât fizic cât și psihic, împreună cu o acceptare a vieții și a ciclurilor ei, acceptare care scade nivelul stresului la un minim aproape de neînțeles în lumea occidentală. Exact acest echilibru este cel care lipsește de cele mai multe ori din viața femeilor zilelor noastre, iar lipsa acestui echilibru este cât se poate de clară atunci când vine vorba de femeile care au dificultăți în a concepe și/sau a aduce pe lume copii.

Este important să înțelegem faptul că suntem infinit mai mult decât un cumul de organe care funcționează sau nu la un nivel optim. Suntem un sistem complex, viu, care se află într-o continuă dezvoltare și pulsare, așa cum ogorul are viața lui în legătură cu toate elementele din jur și cu ciclicitatea vieții.

Există cel puțin patru componente ale ființei coplexe care suntem:

Componenta fizică - aici vorbim de trup și de toate aspectele sale (organe, sisteme, nutrienți, etc.). Cel mai la îndemână mod de a începe această călătorie a fertilității, este cu ajutorul trupului nostru. Aici vedem dacă există probleme fizice, care împiedică o eventuală sarcină, aici ne schimbăm alimentația si/sau stilul de viață dacă este nevoie de asta, aici ne ocupăm de orice dezechilibre fizice, care ar putea exista în trupul nostru. Aici ne împrietenim cu pământul din noi (corpul nostru), prin dans, conectarea cu pântecul, diferitele terapii somatice și orice altceva ne poate ajuta să redobândim o relație sănătoasă și echilibrată cu pământul care suntem.

Componenta emoțională - aici este vorba de emoțiile noastre, aici discutăm de traume și de impactul emoțional pe care îl au acestea pentru noi și pentru viața noastră emoțională. Acesta este locul unde începem să explorăm modelele comportamentale moștenite, traumele care ne influențează alegerile și/sau modul de viață. Acesta este locul în care folosim diferitele terapii, care ne pot ajuta să ne gestionăm emoțiile, să ni le asumăm pentru ca mai apoi să fim pregătiți să ghidăm în această lume ființele umane minunate cărora le vom da naștere.

Componenta socială - aici ne gândim la faptul că noi, oamenii, înflorim atunci când suntem parte dintr-o comunitate, dintr-un organism complet în care fiecare membru are un loc și este onorat ca atare, exact pentru cine și cum este. Această componentă a ființei umane este adeseori neglijată, mai ales în vremurile în care trăim, în care suntem tot mai alienați unii de ceilalți, iar accentul se pune adeseori pe “eu” și nu pe “noi”. Aici ne putem gândi la sistemul de suport pe care îl avem în viață și care ne poate ajuta să ne relaxăm pentru a rămâne însărcinate în primul rând (ne poate oferi siguranța de care avem nevoie pentru a ne putea relaxa), în timpul sarcinii, și mai ales după naștere. Mai ales în perioada de post partum, un sistem de suport sănătos poate face minuni.

Componenta spirituală, o credință - oricare și în orice ar fi aceasta. Aici găsim acea scânteie de “magie”, fără de care viața ar fi poate puțin mai seaca. Aici găsim și resursa acceptării atunci când poate viața nu merge în direcția în care am vrea ca ea să meargă, însă atunci când accesăm această acceptare, viața poate lua o turnură mult mai magică, pe care noi nu am fi putut-o accesa din pura noastră voință și din planurile create de mintea noastră. Acesta este spațiul în care putem explora ceremoniile - această parte esențială și din păcate atât de neglijată în zilele noastre. Aceste ceremonii sunt de exemplu riturile de trecere de la fată la femeie (fără de care de multe ori continuăm să operăm din spațiul “fetiței” și nu al femeii mature), ceremoniile din timpul sarcinii, de pregătire pentru naștere, ceremoniile post partum (care sunt un univers în sine și despre care tare mi-aș dori să începem să vorbim) si multe, multe alte ceremonii care crează acea conexiune între om și divinitate, care ne dă pace, acceptare și încredere.

Noi, femeile, noi, ființele umane, suntem sisteme complexe, miraculoase, vii, iar atunci când ne pregătim să aducem noi ființe umane în lume, este destul de dificil să întâmpinăm minunea care este o nouă viață până când nu simțim minunea care suntem noi.

Când spun aceste lucruri, este departe de mine să vorbesc despre un ideal de neatins, care pare mare și aproape imposibil de obținut - ci dimpotrivă, să aduc în fața voastră simplitatea care există în natură și la care ne putem ancora și noi.

În lumea în care trăim ne este din ce în ce mai ușor să uităm că suntem natură, însă, cu la fel de multă ușurință cum am uitat, ne putem și reaminti. Toată această cunoaștere se află în ADN-ul nostru, în memoria ancestrală pe care ne-au lăsat-o strămoașele noastre, care înțelegeau natura și îi urmau îndrumarea. Toată această înțelepciune trăiește în noi - ea este dreptul nostru din naștere și nimeni și nimic nu ne poate separa cu adevărat de ea.

Importantă este conexiunea cu noi însene, cu propriul trup, suflet și spirit și la fel de important este să avem încredere în această conexiune, care ne va spune negreșit care sunt persoanele care ne pot îndruma, ce metode vor funcționa pentru noi și unde să căutăm. Soluția nu este goana după o vindecare efemeră ci, dimpotrivă, conexiunea sănătoasă, care să ne amintească faptul că nu am fost niciodată defecte.

Da, avem cu toatele o poveste a noastră, cu bune și cu mai puțin bune, însă acea scânteie divină care se află în noi nu a fost niciodată stinsă.

Astfel, dragi surori, eu vă urez atât:

Reamintire placută!

 

Despre autoarea Ioana-Maria Iliuț

Născută și crescută la Sibiu, România, Ioana-Maria Iliuț fost crescută în spiritul muzicii, dar și în spiritul menținerii obiceiurilor noastre tradiționale. Din cauza acestui interes s-au deschis uși către lumea indigenilor din întreaga lume. În ultimii 17 ani Ioana-Maria Iliuț a lucrat și continuă să lucreze cu lideri spirituali din America de Nord, America de Sud, dar și Europa, ceea ce îi permite să creeze punți între lumea învățăturilor străvechi ale lumii indigene și lumea occidentală. Una dintre misiunile ei principale este de a contribui la readucerea modului ceremoniei și adunării în Europa într-un mod adevărat și onest.

Pe Ioana o poti urmari pe pagina de Instagram AICI

Ar putea să te intereseze și 

Terapii alternative care susțin fertilitatea

Implicațiile genetice în tulburările de reproducere - Interviu Edu-Botaniq.ro cu Dr. Flavia Hardja

Să vorbim despre ce nu se vorbește- Trăirile infertilității

Lecturi esențiale pentru fertilitate si echilibru hormonal

Sursa fotografie

Photo by Yan Krukov from Pexels

 

Cod articol: Sfaturi si retete f90b640