TREI SIMPTOME – O SINGURĂ CONDIȚIE
Deși femeile apelează adesea la sprijin medical pentru unele simptome generale, există trei probleme mai incomode pe care multe femei ezită să le discute cu medicul: disconfort vaginal, durerile din timpul actului sexual și lipsa libidoului.
Aceste simptome afectează aproximativ 45% dintre femeile aflate la menopauză și sunt cauzate de o afecțiune cunoscută sub numele de atrofie vaginală sau vulvovaginală.
Disconfortul vaginal și durerea în timpul actului sexual sunt cele mai răspândite simptome ale atrofiei vaginale. Din păcate, această afecțiune este adesea trecută cu vederea de către cadrele medicale, ceea ce duce la erori de diagnostic, simptomele fiind deseori confundate cu o infecție fungică. Unele femei pot ignora simptomele ușoare, considerând că acestea sunt pur și simplu o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Această mentalitate îngreunează diagnosticul și implementarea unui tratament adecvat. Nu este indicată întârzierea intervenției, deoarece simptomele se pot agrava în timp, provocând un disconfort semnificativ și putând afecta relațiile personale și calitatea vieții.
Ce cauzează atrofia vaginală?
Atrofia vaginală apare atunci când mucoasa vaginală devine mai subțire și mai puțin elastică din cauza modificărilor nivelurilor H. androgeni și estrogeni. Scăderea producției de estrogen afectează mai multe țesuturi urogenitale, nu doar vaginul, ci și uretra, vezica urinară și mușchii planșeului pelvin. De asemenea, conduce la un număr mai mic de celule vaginale și o reducere a glicogenului (Glicogenul este o molecula creata de corp pentru a stoca glucoza ), ceea ce perturbă echilibrul natural al florei vaginale. Cu mai puțin glicogen, producția de lactobacili și bifidobacterii scade, pH-ul vaginal crește și permite dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Modificările microbiomului vaginal cresc susceptibilitatea la infecții precum candidoza.
Atrofia vaginală afectează în principiu aproximativ 54% dintre femeile aflate la menopauză, dar poate fi observată și la femeile premenopauzale. Aceasta afectează mucoasa vaginului, reducând lubrifierea și ducând la sensibilitate, uscăciune, mâncărimi, arsuri și disconfort, ceea ce face actul sexual deosebit de dureros. Pierderea elasticității și lubrifierii poate crește riscul de microfisuri sau leziuni genitale, ducând la sângerări, cicatrici și la o probabilitate mai mare de transmitere a infecțiilor.
Cele mai frecvente simptome asociate atrofiei vaginale sunt:
- Senzația de sensibilitate și mâncărimi vaginale – resimțită de 25-30% din femei
- Pierderea lubrifierii – factor resimțit de 90% din femeile care și-au pierdut dorința sexuală.
- Durere în timpul actului sexual – experimentată de 42% dintre femei
- Arsuri vulvovaginale – experimentate de 14% dintre femei
- Uscăciune vaginală – experimentată de 75% dintre femeile aflate la menopauză
- Infecții ale tractului urinar
- Urgență urinară și incontinență
Spre deosebire de alte simptome ale menopauzei care se reduc în timp, atrofia vaginală se poate doar agrava. Dacă este identificată din timp, tratamentele pot îmbunătății simptomele și pot inversa modificările fizice; însă, odată ce deteriorarea s-a produs, este dificil de remediat.
Remediile naturale
Deși remediile naturale nu înlocuiesc estrogenul, ele sunt asociate cu mai puține efecte secundare comparativ cu medicamentele prescrise, ceea ce face ca multe femei să aleagă această opțiune. Aceste remedii oferă mai multe beneficii pentru ameliorarea simptomelor atrofiei vaginale, inclusiv:
VITAMINA C – membrana vaginală sănătoasă are nevoie de tonus vascular pentru a furniza oxigen și nutrienți care stimulează lubrifierea. Vitamina C joacă un rol cheie prin contribuția la formarea colagenului pentru funcția normală a vaselor de sânge și a pielii.
VITAMINA B – Niacina, Vitamina B2 și biotina contribuie toate la menținerea cucoaselor și a pielii normale, ceea ce poate ajuta la reducerea uscăciunii vaginale. Vitamina B6 contribuie, de asemenea, la reglarea activității hormonale, ajutând la susținerea echilibrului hormonal în timpul tranziției menopauzei.
SOIA – conține fitoestrogeni naturali numiți izoflavone, care sunt activi și inactivi. O sursă bogată de fitoestrogeni activi din soia se găsește în produsele fermentate precum miso, temph și natto sau în produsele Living Nutrition, obtinute prin fermentare pe boabe de soia nemodificate genetic.
PROBIOTICELE – Un probiotic multi-tulpină de înaltă calitate poate ajuta la restabilirea echilibrului delicat al ecosistemului vaginal. Studiile au înregistrat rezultate pozitive în utilizarea probioticelor orale pentru femeile aflate la menopauză, care se confruntă cu mâncărimi și arsuri vaginale asociate cu atrofia vaginală.
Tactici dietetice
Creșteți consumul de alimente fitoestrogenice!
Plantele și ierburile conțin fitoestrogeni, care imită delicat estrogenul natural și pot ajuta la echilibrarea hormonilor. Fitoestrogenii sunt adaptogeni, adică pot normaliza nivelurile de estrogen prin interacțiunea cu receptorii de estrogen. Această acțiune ajută la modificarea efectelor unui nivel insuficient sau excesiv de estrogen în corp, oferind o oarecare ușurare a simptomelor menopauzei.
O porție de legume conține cel puțin 100 de fitonutrienți diferiți, dar metabolismul fitoestrogenilor este complex, este necesară o floră intestinașă sănătoasă pentru a transforma fitoestrogenii din plante în metaboliți cu efecte mai puternice, ceea ce poate duce la o absorbție mai bună și o afinitate crescută cu receptorii de estrogen.
Introduceți în alimentația dumneavoastră alimente bogate în fitoestrogeni, precum produsele din soia fermentată (miso, natto și tamari), precum și semințele de in, trifoiul roșu, lucerna, ginsengul, țelina, feniculul, anasonul, lemnul dulce, rubarba și alte legume verzi și galbene. Adăugați o lingură de semințe de in măcinate în cerealele de la micul dejun. Acest obicei vă va oferi o cantitate zilnică bună de fibre solubile, care ajută la creșterea florei intestinale sănătoase și este, de asemenea, o sursă bogată de fitoestrogeni.
Semințe de in, arahidele și lintea conțin compuși chimici numiți lignani. Acești lignani vegetali sunt principala sursă de fitoestrogeni într-o dietă occidentală tipică. Lignanii sunt transformați de bacteriile din intestin în fitoestrogeni. Semințele de in sunt de departe cea mai bogată sursă alimentară de lignani vegetali, care pot ajuta la echilibrarea hormonilor în această perioadă.
Deși multe femei evită să discute despre aceste probleme, abordarea lor directă poate conduce la identificarea unor soluții care să îmbunătățească semnificativ starea de bine.
Tratamentele convenționale și remediile naturale oferă opțiuni de amelioarare a simptomelor, iar o dietă echilibrată, bogată în fietoestrogeni și probiotice, poate susține sănătatea vaginală și echilibrul hormonal pe termen lung.
În cele din urmă, este esențial să fiți informate și încurajate să căutați prijin medical pentru a vă putea bucura de o viață activă și sănătoasă în perioada menopauzei.
Lasă un comentariu